frohike1 26.07.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Koledzy, proszę o radę. Przygotowuję się do budowy fundamentów pod niewielki (6x9,5m) dom drewniany i kierownik budowy powiedział, że w stopach fundamentowych (1 pod komin i 5 pod belki nośne) powinny być też zbrojenia. Według projektu są one tylko z samego betonu C16/20. Rozmawiałem z projektantem ale on twierdzi, że w tym przypadku zbrojenia stóp nie są potrzebne. Co myślicie? Uprzeć się i wymóc na projektancie korektę, czy to kierownik chce za dobrze? Załączam rzut fundamentu. O gólnie ławy i stopy będą stawiane na wylanym chudziaku, a grunt jest stabilny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.07.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Zbrojenie ze względu na nośność nie jest potrzebne tu projektant ma rację, ale ze względu na skurcz warto wsadzić pręty fi8 co 25cm tu ma kierownik rację. W tych kostkach 50x50 nie ma sensu zbrojenie w tym pod komin był dał. Jedna uwaga poziom ściany masz opisany do 0,00 , 0,00 to wykończony poziom podłogi parteru jak zrobisz ściany fundamentowe tak wysoko będzie problem z izloclają poziomą posadzki. Wrzuć przekrój budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frohike1 26.07.2016 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Dzięki za rady. W sensie zrobić taką kratkę tylko bez tych pionowych? http://lh4.ggpht.com/_Sxp58Nqq65M/S4LYbF_luFI/AAAAAAAADZ0/9dS8Js9w89w/s512/Zdj%C4%99cie0108.jpg Załączam przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.07.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Nie wiem co masz na tych stopach jak amsz slupy to wypuszczasz pionowe pręty do zbrojenie słupa. Zwróć uwagę na przekroju w mojej ocenie masz błąd w wysokości ściany fundamentowej, ściana powinna kończyć się równo z poziomem chudziaka w tej sytuacji jak na rysunku jest problem z uzyskaniem izolacji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frohike1 26.07.2016 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 A nie jest tak, że przy drewnie się robi w ten sposób? Bo jakby ściana fundamentowa była na wysokość chudziaka to potem izolacja i wylewka by byłą wyżej i by się stykała ze ścianami drewnianymi. Chyba, że Cię źle rozumiem... chyba w ten sposób będzie to u mnie wyglądać http://bi.gazeta.pl/im/1/6998/z6998001Q,Izolacja-podlogi-na-gruncie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.07.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Dobrze mnie zrozumiałeś o ten detal mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts