karolga 26.07.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 (edytowane) Dzień dobry, Mam poważny problem po wykonaniu usługi malowania klinkieru u klientki. Farba zaczęła pękać i odpryskiwać an cegle oraz spoinach już po kilku miesiącach. Link do zdjęć: https://drive.google.com/open?id=0B4iuLonVrOCPUUtxSm9xVS1vSmc Opinia producenta farby po wizycie technika: https://drive.google.com/open?id=0B4iuLonVrOCPbDc4S3A4TnVWTFU Nadmienię, że system malarski (farba i grunt) polecił producent farby (bądź co bądź renomowana niemiecka firma oferująca produkty także do renowacji zabytków). Spękania występują na wszystkich ścianach (również północnej, właściwie 24/7 osłoniętej od promieni słonecznych). Piszą,że spękania występują na nieznacznej powierzchni, natomiast te spękania są na każdym m2 a spoiny praktycznie wszędzie! Technik firmy w rozmowie telefonicznej stwierdził jeszcze, że spękania na spoinach mogą być skutkiem "odspojenia" spoiny od cegły, i żadna farba by sobie z tym nie poradziła. Czy to możliwe? Jak uważacie - jest sens wzywać niezależnego rzeczoznawcę i bujać się z nimi po sądach? Nadmienię jeszcze, że przed malowaniem klinkieru malowałem dachówkę angobowaną u tej samej klientki i farba trzyma się idealnie (gdzie dachówka jest przecież narażona na słońce itd.). Edytowane 26 Lipca 2016 przez karolga dodatkowe zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.07.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Nieco złośliwie: nadmienię, że systemy do malowania klinkru poleca producent klinkru a nie producent farb. Dalej - klinkier robiony u nas czy gdzieś może się różnić albo i nie, a firma typu CRH potrafi robić takie paści że płakać się chce. To jak i czy nagrzewa się klinkier zależy od jego koloru, zaś farba powinna być tak między bogiem a prawdą dyfuzyjna, czyli powinna przepuszczać wilgoć od klinkru, w innym wypadku może być różnie. Fakt, że jakaś firma robi na zabytki nie znaczy nic, teraz każdy jest renomowany i każdy robi, a to co robią czasem lepiej pominać milczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolga 27.07.2016 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 No może i powinien polecić producent klinkieru ale oni udzielili "dobrej rady" więc może by się poczuli nieco do odpowiedzialności... Dzsiaj jeszcze 2, z którymi rozmawiałem zapytały mnie czy klinkier miał robioną hydrofobizację bo to możę wpływać ujemnie na przyczepność farby. Nie wiem czy miał robioną, woda na nim perliła się ale nie wiem z jakiego powodu. W każdym razie producent dał do zestawu grunt o właściwościach hydrofobizujących i go użyliśmy przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.07.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Uwaga 1. Producenci klinkru udzielają dobrych rad zwykle metodą "a potem i tak mnie za słówko nie złapiesz", Uwaga 2. Zwykle nie wiedzą co mówią. Reszta jest milczeniem. Moje pytanie kolejne: jeśli wilgoć się perliła to jakim cudem miała się tego sensownie chwycić farba. Zwykle są dwa bazowe formy impregnatów: bazujące na zasadzie Sarsil jako baza silikonowa (i coś co pozwala wejść do środka, zwykle jakaś dyspersja) lub wariacja w temacie benzyny lakowej plus rozcieńczalnik do niej pozwalający wejść. To drugie sprawia, że powierzchnia jest tłustawa... i woda się jej nie ima. Pytanie jak farba ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolga 28.07.2016 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ok, tylko tak się składa, że mam to zalecenie użycia materiału na piśmie więc z wyparciem się będzie problem. Natomiast co do impregnatu hydrofobizującego to w tej chwili dla mnie też wydaje się to kretyńskim pomysłem, jednak skoro skoro technik Remmersa poradził mi to na piśmie, nie protestowałem. Link do zapewnienia o materiałach do malowania klinkieru: https://drive.google.com/file/d/0B4iuLonVrOCPcGNxMnRhTmR3VDQ/view?usp=sharing Tutaj link do charakterystyki gruntu:http://www.remmers.pl/fileadmin/data/pl/Produkty/IT_Budowle_TM_Butenschutz/TM1_0642_PL.pdf Karta techniczna farby: http://www.remmers.pl/fileadmin/data/pl/Produkty/IT_Budowle_TM_Butenschutz/TM1_6400_PL.pdf Oczywiście mogłem poddać pod wątpliwość zalecenia remmersa (sądząć po Waszych oraz znajomych wypowiedziach grunt impregnujący był strzałem w kolano); jednak mając zapewnienia na piśmie oraz wykonując robotę zgodnie z instrukcją zawartą w kartach stwierdziłem, że chyba prawo konsumenckie powinno mnie chronić w tej sytuacji i ewentualna odpowiedzialność będzie po stronie producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.07.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Zdolne chłopaki wpadli jak śliwka w gie... o ile wiem to cegła jest ceramiką pełną krasą. Mineralne owszem - kamienie naturalne (piaskowce, wapienie i in), tynki mineralne maści różnej), ale cegła - od zawsze ceramika. Ten grunt nadaje się do podłoży mineralnych, a nie ceramicznych, przynajmniej nikt o tych drugich nic sensownego nie pisze... Tak nadaje się do cegły, ale jako dodatek do czegoś co wygląda jak paciaja, co ma za zadanie wyrównać kolorystycznie to co jest uzupełniane z oryginałem i nic chyba nie pisze o tym by dawać tam impregnat. W ostateczności "podbarwienie" powierzchni jako całości, bez impregnatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolga 01.08.2016 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Zdolne chłopaki wpadli jak śliwka w gie... o ile wiem to cegła jest ceramiką pełną krasą. Mineralne owszem - kamienie naturalne (piaskowce, wapienie i in), tynki mineralne maści różnej), ale cegła - od zawsze ceramika. Ten grunt nadaje się do podłoży mineralnych, a nie ceramicznych, przynajmniej nikt o tych drugich nic sensownego nie pisze... Tak nadaje się do cegły, ale jako dodatek do czegoś co wygląda jak paciaja, co ma za zadanie wyrównać kolorystycznie to co jest uzupełniane z oryginałem i nic chyba nie pisze o tym by dawać tam impregnat. W ostateczności "podbarwienie" powierzchni jako całości, bez impregnatu... Ale Twoim zdaniem mamy jakieś szanse się z nimi wykłócać o to, że zalecili nieodpowiedni preparat? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.08.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Wedle mnie tak, z tym że musisz mieć całość korespondencji swojej do nich i ich do Ciebie... Z wszelkimi opisami tak nadaje się i td. Żeby było jasne, że nie padały pytania o uzupełnianie i naprawy zniszczonej cegły tylko malowanie klinkru nowo położonego i nowo zakupionego i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolga 09.08.2016 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Balto: dziękuję za opinie. Jeszcze tylko jedno pytanie: jak w takim przypadku wstąpić na drogę prawną rozwiązania tego sporu? Nigdy jeszcze nie miałem takiej sytuacji... Czy to się zgłasza do rzecznika praw konsumenta, zakłada sprawę cywilną, wzywa niezależnego rzeczoznawcę/inspektora budowlanego? Ktoś ma może doświadczenia w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts