Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reklamacja - pękająca farba na klinkierze

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam poważny problem po wykonaniu usługi malowania klinkieru u klientki. Farba zaczęła pękać i odpryskiwać an cegle oraz spoinach już po kilku miesiącach.

Link do zdjęć: https://drive.google.com/open?id=0B4iuLonVrOCPUUtxSm9xVS1vSmc

Opinia producenta farby po wizycie technika: https://drive.google.com/open?id=0B4iuLonVrOCPbDc4S3A4TnVWTFU

Nadmienię, że system malarski (farba i grunt) polecił producent farby (bądź co bądź renomowana niemiecka firma oferująca produkty także do renowacji zabytków).

Spękania występują na wszystkich ścianach (również północnej, właściwie 24/7 osłoniętej od promieni słonecznych).

Piszą,że spękania występują na nieznacznej powierzchni, natomiast te spękania są na każdym m2 a spoiny praktycznie wszędzie!

Technik firmy w rozmowie telefonicznej stwierdził jeszcze, że spękania na spoinach mogą być skutkiem "odspojenia" spoiny od cegły, i żadna farba by sobie z tym nie poradziła. Czy to możliwe?

Jak uważacie - jest sens wzywać niezależnego rzeczoznawcę i bujać się z nimi po sądach?

Nadmienię jeszcze, że przed malowaniem klinkieru malowałem dachówkę angobowaną u tej samej klientki i farba trzyma się idealnie (gdzie dachówka jest przecież narażona na słońce itd.).

odpowiedz murator.jpg

Edytowane przez karolga
dodatkowe zdanie

Nieco złośliwie: nadmienię, że systemy do malowania klinkru poleca producent klinkru a nie producent farb. Dalej - klinkier robiony u nas czy gdzieś może się różnić albo i nie, a firma typu CRH potrafi robić takie paści że płakać się chce. To jak i czy nagrzewa się klinkier zależy od jego koloru, zaś farba powinna być tak między bogiem a prawdą dyfuzyjna, czyli powinna przepuszczać wilgoć od klinkru, w innym wypadku może być różnie. Fakt, że jakaś firma robi na zabytki nie znaczy nic, teraz każdy jest renomowany i każdy robi, a to co robią czasem lepiej pominać milczeniem

No może i powinien polecić producent klinkieru ale oni udzielili "dobrej rady" więc może by się poczuli nieco do odpowiedzialności...

Dzsiaj jeszcze 2, z którymi rozmawiałem zapytały mnie czy klinkier miał robioną hydrofobizację bo to możę wpływać ujemnie na przyczepność farby. Nie wiem czy miał robioną, woda na nim perliła się ale nie wiem z jakiego powodu. W każdym razie producent dał do zestawu grunt o właściwościach hydrofobizujących i go użyliśmy przed malowaniem.

Uwaga 1. Producenci klinkru udzielają dobrych rad zwykle metodą "a potem i tak mnie za słówko nie złapiesz", Uwaga 2. Zwykle nie wiedzą co mówią. Reszta jest milczeniem. Moje pytanie kolejne: jeśli wilgoć się perliła to jakim cudem miała się tego sensownie chwycić farba. Zwykle są dwa bazowe formy impregnatów: bazujące na zasadzie Sarsil jako baza silikonowa (i coś co pozwala wejść do środka, zwykle jakaś dyspersja) lub wariacja w temacie benzyny lakowej plus rozcieńczalnik do niej pozwalający wejść. To drugie sprawia, że powierzchnia jest tłustawa... i woda się jej nie ima. Pytanie jak farba ma...

Ok, tylko tak się składa, że mam to zalecenie użycia materiału na piśmie więc z wyparciem się będzie problem.

Natomiast co do impregnatu hydrofobizującego to w tej chwili dla mnie też wydaje się to kretyńskim pomysłem, jednak skoro skoro technik Remmersa poradził mi to na piśmie, nie protestowałem.

Link do zapewnienia o materiałach do malowania klinkieru:

https://drive.google.com/file/d/0B4iuLonVrOCPcGNxMnRhTmR3VDQ/view?usp=sharing

Tutaj link do charakterystyki gruntu:

http://www.remmers.pl/fileadmin/data/pl/Produkty/IT_Budowle_TM_Butenschutz/TM1_0642_PL.pdf

Karta techniczna farby:

http://www.remmers.pl/fileadmin/data/pl/Produkty/IT_Budowle_TM_Butenschutz/TM1_6400_PL.pdf

Oczywiście mogłem poddać pod wątpliwość zalecenia remmersa (sądząć po Waszych oraz znajomych wypowiedziach grunt impregnujący był strzałem w kolano); jednak mając zapewnienia na piśmie oraz wykonując robotę zgodnie z instrukcją zawartą w kartach stwierdziłem, że chyba prawo konsumenckie powinno mnie chronić w tej sytuacji i ewentualna odpowiedzialność będzie po stronie producenta...

Zdolne chłopaki wpadli jak śliwka w gie... o ile wiem to cegła jest ceramiką pełną krasą. Mineralne owszem - kamienie naturalne (piaskowce, wapienie i in), tynki mineralne maści różnej), ale cegła - od zawsze ceramika. Ten grunt nadaje się do podłoży mineralnych, a nie ceramicznych, przynajmniej nikt o tych drugich nic sensownego nie pisze... Tak nadaje się do cegły, ale jako dodatek do czegoś co wygląda jak paciaja, co ma za zadanie wyrównać kolorystycznie to co jest uzupełniane z oryginałem i nic chyba nie pisze o tym by dawać tam impregnat. W ostateczności "podbarwienie" powierzchni jako całości, bez impregnatu...

Zdolne chłopaki wpadli jak śliwka w gie... o ile wiem to cegła jest ceramiką pełną krasą. Mineralne owszem - kamienie naturalne (piaskowce, wapienie i in), tynki mineralne maści różnej), ale cegła - od zawsze ceramika. Ten grunt nadaje się do podłoży mineralnych, a nie ceramicznych, przynajmniej nikt o tych drugich nic sensownego nie pisze... Tak nadaje się do cegły, ale jako dodatek do czegoś co wygląda jak paciaja, co ma za zadanie wyrównać kolorystycznie to co jest uzupełniane z oryginałem i nic chyba nie pisze o tym by dawać tam impregnat. W ostateczności "podbarwienie" powierzchni jako całości, bez impregnatu...

Ale Twoim zdaniem mamy jakieś szanse się z nimi wykłócać o to, że zalecili nieodpowiedni preparat?

Pozdrawiam

Wedle mnie tak, z tym że musisz mieć całość korespondencji swojej do nich i ich do Ciebie... Z wszelkimi opisami tak nadaje się i td. Żeby było jasne, że nie padały pytania o uzupełnianie i naprawy zniszczonej cegły tylko malowanie klinkru nowo położonego i nowo zakupionego i tak dalej.

Balto: dziękuję za opinie.

Jeszcze tylko jedno pytanie: jak w takim przypadku wstąpić na drogę prawną rozwiązania tego sporu? Nigdy jeszcze nie miałem takiej sytuacji...

Czy to się zgłasza do rzecznika praw konsumenta, zakłada sprawę cywilną, wzywa niezależnego rzeczoznawcę/inspektora budowlanego?

Ktoś ma może doświadczenia w tej materii?