Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyja o wycince drzew

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zapytać jak to jest z decyzjami o wycince a konkretnie kto odpowiada za ewentualne szkody , które mogą wyrządzić drzewa o usunięcie których wnioskowałem a na które nie zgodził się urząd.

Z tego co zasugerował mi urzędnik będący na wizji na działce wynika że dalej za stan zieleni odpowiada właściciel bo oni wydaja decyzję z którą można się nie zgodzić. Jeśli nie odwołam się od decyzji znaczy że się z nią zgadzam co skutkuje przejęciem odpowiedzialności za stan zieleni na działce.

Mam pytanie czy decyzję skarży się/odwołuje tylko w całości czy można zanegować ją w części.

Pozdrawiam i z góry dziękuje odpowiedź.

Nie ma prostego przełożenia decyzji odmawiającej zgody na usunięcie (nawet podtrzymanej w drugiej instancji) na Twoją czy czyjąś inną odpowiedzialność za szkody. W razie czego sąd oceni wszelkie okoliczności, np. czy możliwe było zapobieżenie szkodzie bez usuwania drzewa. Odwołanie do SKO Cię nie kosztuje, więc na ogół warto się odwołać. Możesz odwołać się od części postanowień w decyzji, jednak wtedy na ogół cała decyzja nie stanie się ostateczna i nie będziesz mógł ciąć drzew na jej podstawie do czasu rozstrzygnięcia przez SKO. Zatem jeśli gmina częściowo wyraziła zgodę, to może lepiej się nie odwoływać, tylko złożyć za jakiś czas nowy wniosek, podając jakieś nowe okoliczności, np. że uschła lub odłamała się duża gałąź itp.

Szkoda, że nie ma przełożenia odpowiedzialności. Wg mnie jeśli wnioskuję o wycięcie drzewa a "specjalista/urzędnik" nie wyraża na to zgody, to powinien brać odpowiedzialność za swoją decyzję.

Co do odwołania to chyba pozwolę się decyzji uprawomocnić i złożę kolejny wniosek.

Jakby ktoś miał jakieś spostrzeżenia to zapraszam do wpisów.

• 2 years później...