Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lisandra 2M.

Koszty jakie ponioslem do tej pory za roboty i materiały:

- kopanie ziemi pod fundamenty,

- stal na zbrojenie,

- beton na ławy,

- cement,

- żwir,

- bloczki betonowe,

- dysperbit,

- styropian na fundamenty,

- rury i rozprowadzenie kanalizacji,

- piach na zasypkę,

- koparka,

- beton na wylanie płyty,

- murarz.

Kwota około 25 tys. zł

lisandra szafa 1.jpg

witaj netka1984, załączam jeszcze raz obrazek pokazujący ten wiatrołap z szafami zgodnie z projektem. Wiatrołap jest duży w związku z czym pełni też rolę garderoby i są tam schodki do garażu, moim zdaniem jest to rozwiązane bardzo fajnie z kliku powodów o których pisałem wcześniej.

pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Dobry wieczór:)

I my mamy w planach Lisandrę. Obecnie pałujemy się z urzędami, dzięki czemu zyskaliśmy trochę czasu na przemyślenie raz jeszcze ewentualnych zmian. Bardzo, bardzo dziękuję za Waszą aktywność:) Czy ktoś z budujących jest z Małopolski? Gdyby była taka możliwość bylibyśmy ogromnie wdzięczni za możliwość zobaczenia domu na żywo...

Mam jeszcze pytanie związane z technologiami budowlanymi. Jestem totalnym, kompletnym żółtodziobem ignorantem. Zero pojęcia ani zmysłu technicznego. Budowa domu przeraża mnie o tyle, że nawet nie wiem, od czego zacząć naukę.. Stąd moje pytanie - czy dokonywaliście jakichś zmian w kwestii samej technologii budowy i wykorzystywanych materiałów? Jeżeli tak to bardzo proszę o wyjaśnienie z jakich powodów.

Żółtodziób, ciemna blondynka, pozdrawia.

Edytowane przez natalija

dawno mnie nie bylo a widze już kilka zdjęc sie pojawiło :) ja mam moze pytanie ciut odbiegające ale skoro jest kilka osob co zaczeło budować to tez juz pewnie zdecydowali. m.in. chodzi o ogrzewanie. Jakie wybraliście?? gazowe czy piec?? a jak piec to znowu jaki :(? , co z kominkiem czy zwykly czy z plaszczem wodnym?? ciagle mysle czytam i podjac decyzji nie możemy:( jedyne co wiemy to to że chcemy ogrzewanie podłogowe. ktoś sie wypowie i mi troche rozjaśni sytuację :) z gory dziekuje :D

dawno mnie nie bylo a widze już kilka zdjęc sie pojawiło :) ja mam moze pytanie ciut odbiegające ale skoro jest kilka osob co zaczeło budować to tez juz pewnie zdecydowali. m.in. chodzi o ogrzewanie. Jakie wybraliście?? gazowe czy piec?? a jak piec to znowu jaki :(? , co z kominkiem czy zwykly czy z plaszczem wodnym?? ciagle mysle czytam i podjac decyzji nie możemy:( jedyne co wiemy to to że chcemy ogrzewanie podłogowe. ktoś sie wypowie i mi troche rozjaśni sytuację :) z gory dziekuje :D

Cześć My jesteśmy na etapie zalewania stropów,a jeżeli chodzi o ogrzewanie to zdecydowaliśmy się na kocioł peletowy ,bo tak doradził nam pan który sie tym zajmuje,a jeżeli chodzi o kominek to chcieliśmy zrobić instalacje nawiewną ,ale mam kolege który pracował właśnie w tym fachu i nam odradził,bo dużo się kurzy a jeżeli chodzi o płaszcz wodny to jest to drogie i przy piecu jaki będziemy mieć ponoć nieopłacalne.Pozdrawiamy

My zdecydowaliśmy się na piec gazowy kondensacyjny.

Ogrzewanie podłogowe w całym domu.

Kominek bez rozprowadzania oraz bez płaszcza wodnego. Będzie dogrzewał głównie salon.