Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli chodzi Ci o ten wąski blat po lewej, to ma on 30cm głębokości.

Mnie się zawsze marzyła otwarta kuchnia, dlatego nie robimy tych ścianek. Poza tym mam wrażenie, że zamknięcie/zwężenie kuchni przez drzwi, zmniejszy i tak już nieduży salon/jadalnie.

Tak, chodziło mi o blat (te słowniki...)

Też muszę przemiezyc się do tego programu. Co do tych ścianek to myślę, że można zadecydować w trakcie budowy. I tego się trzymam póki co.

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam! Mam pytanie do osób które nie robią kominka i tym samym nie będą budować komina. W jaki sposób realizujecie wentylację łazienki na dole? Nam architekt dorysował rurę spiro ale trochę mi ona bruździ w łazience na górze.

Pytanie do wszystkich -w planie wentylacja z łazienki na poddaszu to również rura spiro -na zimnej rurze przez którą będzie przepływać powietrze z dużą ilością pary wodnej niemal na pewno skropli się woda -myślał ktoś coś o odprowadzeniu tej wody lub zmianie w sposobie wentylacji -tak aby nic nie wypływało z kratki? Dzięki za ewentualne podpowiedzi.

Witam! Mam pytanie do osób które nie robią kominka i tym samym nie będą budować komina. W jaki sposób realizujecie wentylację łazienki na dole?

Wentylacją mechaniczną, rury PE-FLEX będą zatopione w warstwie styropianiu, w wylewce na poddaszu użytkowym.

Powiem szczerze, że wolałbym sobie odmówić czegoś innego niż wentylacji mechanicznej przy budowie domu w dzisiejszych czasach.

Szczególnie, że same rury nie są takie drogie, a rekuperator możemy kupić za kilka lat.

Witam, my zadaszyliśmy taras w ten sposób:

[ATTACH=CONFIG]406372[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]406374[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]406373[/ATTACH]

a taras zrobimy prawdopodobnie z palisady

Witam.

Interesuje mnie ile Państwo orientacyjnie wydali na stolarkę okienną (okna, rolety, 2x drzwi, brama garażowa, parapety.

Pozdrawiam

U nas poszło trochę do przodu, bo ekipa zamontowała okna. O_O

[ATTACH=CONFIG]407454[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]407455[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]407456[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]407457[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]407458[/ATTACH]

Teraz, po montażu, te okna wcale nie wydają się już takie duże.

Witam.

Jakiej firmy są okna i ile Państwa wyniosły jeśli można spytać.

Pozdrawiam

U nas poszło trochę do przodu, bo ekipa zamontowała okna. O_O

Teraz, po montażu, te okna wcale nie wydają się już takie duże.

Mam pytanie w jakim systemie zamawiałeś to okno tarasowe (PSK czy HST?) i jeśli to nie tajemnica jaka była +/- jego cena?

Drugie pytanie o dachówke. Jakiej firmy i jaki model masz na dachu bo super wygląda :)

Witam.

Jakiej firmy są okna i ile Państwa wyniosły jeśli można spytać.

Okna Vetrex, okna + ciepły montaż + ciepłe parapety = 28 000 zł.

Mam pytanie w jakim systemie zamawiałeś to okno tarasowe (PSK czy HST?) i jeśli to nie tajemnica jaka była +/- jego cena?

Drugie pytanie o dachówke. Jakiej firmy i jaki model masz na dachu bo super wygląda :)

To okno balkonowe jest w systemie HS, cena z montażem to 13 000 zł.

Dachówka to Koramic Orea 9 - ceramiczna, wizualnie to tak średnio, każda jedna dachówka jest krzywa, jak się przyjerzeć z bliska. Mamy niedaleko las więc wybór padł na ceramikę, gdyby nie to, to lepiej wziąć betonową moim zdaniem. Zaletą jest to, że uszkodzonych dachówek przyjechało naprawdę bardzo mało, dosłownie kilka sztuk.

Dzień dobry Państwu.

Przymierzam się do zakupu projektu domu LISANDRA. Rozkład pomieszczeń mi pasuje, jednak nie mam w ogóle orientacji przestrzennej:( Zastanawiam się jak w realu przedstawiają się poszczególne pomieszczenia. Dlatego chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z Państwa byłby tak uprzejmy i poświęcił czas udostępniając mi obejrzenie swojego domu (szczególne w województwie łódzkim albo mazowieckim). Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Mój adres mailowy: [email protected].

Pozdrawiam serdecznie

Patrycja

Okna Vetrex, okna + ciepły montaż + ciepłe parapety = 28 000 zł.

To okno balkonowe jest w systemie HS, cena z montażem to 13 000 zł.

Dachówka to Koramic Orea 9 - ceramiczna, wizualnie to tak średnio, każda jedna dachówka jest krzywa, jak się przyjerzeć z bliska. Mamy niedaleko las więc wybór padł na ceramikę, gdyby nie to, to lepiej wziąć betonową moim zdaniem. Zaletą jest to, że uszkodzonych dachówek przyjechało naprawdę bardzo mało, dosłownie kilka sztuk.

Właśnie zastanawiam się czy nie zastosować u siebie okna przesuwnego tylko ta cena.... podobno w systemie PSK jest trochę taniej ale pewnie i jakość jest gorsza.

Co do dachówki to zastanawiam się czy nie kupić Braass Teviva betonowej ma dość dobre opinie. Muszę jednak zobaczyć ją gdzieś na żywo.

O

Witam, my zadaszyliśmy taras w ten sposób:

[ATTACH=CONFIG]406373[/ATTACH]

a taras zrobimy prawdopodobnie z palisady

Witam, pytanie do Was, koledzy koleżanki :) , jak kosztowo wyszła Wam dachówka jeśli można wiedzieć i czy w ogóle braliście pod uwagę dach z blachy. Robiliście może porównanie kosztowe, jaka to jest skala różnicy? Zastanawiam się nad tym tematem, ponieważ trochę poczytałem i pomijając już efekt wizualny (ładniejsza jednak dachówka) to znalazłem gdzieś informacje, że nawet przy dobrze zaizolowanym poddaszu, w upalne dni sypialnie mogą się badziej nagrzewać pod blachą niż pod dachówką. Jakie są Wasze przemyślenia i opinie?