Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lisandra Mała - ja już zacząłem budowę. Załączam kilka zdjęć.

Chociaż u mnie technologia się nieco zmieniła, bo zamiast Ytonga mam Porotherm i zamiast Terivy mam strop tradycyjny.

Te okna 2300x1500 są po prostu gigantyczne, architekta zdecydowanie poniosło. Całe takie okno będzie ważyć prawie 150 kg.

DSC_1039.jpg

DSC_1042.jpg

DSC_1043.jpg

DSC_1085.jpg

P71129-115744.jpg

Chociaż u mnie technologia się nieco zmieniła, bo zamiast Ytonga mam Porotherm i zamiast Terivy mam strop tradycyjny.

Te okna 2300x1500 są po prostu gigantyczne, architekta zdecydowanie poniosło. Całe takie okno będzie ważyć prawie 150 kg.

[ATTACH=CONFIG]402034[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]402035[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]402036[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]402037[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]402038[/ATTACH]

Czy mógłbyś napisać ile orientacyjnie kosztowało Cię doprowadzenie budowy do stanu widocznego na zdjęciach? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Witam. Czy możesz napisać ile kosztowało Cię orientacyjnie doprowadzenie budowy do stanu widocznego na zdjęciach?

Do tego stanu, póki co: 107 tys. - w tym 10 tys. za same przygotowania (projekt, adaptacja, geodeta, mapa, projekt wod-kan, odwierty geotechniczne).

U mnie fundament był bardzo drogi, bo siedzi na rumoszu wapiennym i musiał być dozbrojony, a piasku zasypowego na tak wysoki fundament poszło za 7 tys.

A powiedzcie już czy wybraliście okna,bo my jesteśmy w trakcie i nie wiemy czy 5 a może 6 komorowe

Wybrałem okna, jako że chcę na starość płacić jak najmniej za ogrzewanie - to wybrałem okna PVC 7. komorowe z trzema szybami.

Wybór okien to był naprawdę ciężki temat, bo jest wielu producentów, różne parametry i ceny.

Witam!

Też poważnie myślę o budowie Lisandry w podobnej technologii jak Pan. Zimę chcę wykorzystać na papierologię i zakupy. Czy pamięta Pan może ile orientacyjnie stempli potrzebował Pan na podparcie stropu i jakiej długości? Ile m3 desek było potrzebnych do szalowania stropu i wieńca? deski 32 mm? Ile orientacyjnie stali zużył Pan na zbrojenia?

Gratuluje postępów w budowie i będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Witam, właśnie jesteśmy na etapie zadaszenia naszej Lisadry .W tym projekcie wprowadziliśmy kilka zmian między innymi likwidację tych schodów przez co zyskaliśmy miejsce na zabudowanie szafy natomiast wejście do garażu przenieśliśmy pod klatką schodową.Wyszło to bardzo fajnie zajmuje mało miejsca i jest niewidoczne. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać chętnie podzielimy się informacjami.Pozdrawiamy

Witam, przymierzamy sów do kupna projektu lisandra 2m. Czy mogłabym poprosić o zdjęcia realizacji? Mój e-mail [email protected]

Witam, my również wybraliśmy lisande 2m a budowę planujemy rozpocząc na jesień. Zmiany nad którymi się zastanawiamy to zamiana pokoju z kuchnia (wejsćie do pokoju od strony łazienki a kuchnia otwarta na salon); likwidacja okien dachowych w narożnych pokojach, nad garażem sypialnia z gaderobą + duże okno balkonowe, powiększenie łazienki na górze w lewą strone i zrobienie małej pralni/suszarni.

Będę wdzięczna za przesłanie zdjęć z realizacji, mój email: [email protected].

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
@elcia2602, widzę, że sporo poprawek wprowadziliście w dachu i w oknach. Pokaż proszę, co w środku pozmienialiście. :)

W środku dużo zmian nie ma: przejście do garażu przeniesione pod schody, likwidacja kominka, pomieszczenie nad garażem adaptowaliśmy na sypialnie z garderobą, pokój na przeciwko łazienki przerabiamy na pralnie i z tego pomieszczenia będzie wejście na strych i na komin. Zdjęć niestety nie mam bo ciemno w środku i nic nie wyszło :)