MonikaF238 09.01.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 A tu nasza Lisandra mała [ATTACH=CONFIG]404505[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404504[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404507[/ATTACH] Witam. Czy mógłby Pan napisać jaki jest koszt wybudowania Lisandry Małej do obecnego stanu ? (Nie wliczając działki). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grough 10.01.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Czy mógłby Pan napisać jaki jest koszt wybudowania Lisandry Małej do obecnego stanu ? (Nie wliczając działki). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Witam do stanu obecnego to jakoś 140-150 tyś wyszło,ale juz mamy zrobione schody ,scianki działowye i wode z kanalizacja podłączone.Tylko też mieliśmy problem z gruntem bo okazało sie ze glina i na to poszło 10 tyś.Pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Grough Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiadarek1719514794 12.01.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Mamy stan surowy otwarty. Dach odeskowany i pokryty papą. Fundamenty ocieplone, schody wylane, brak ścianek działowych. Koszty jakie ponieśliśmy od momentu kupna projektu to 75 tyś złotych. Jest to koszt materiałów oraz robocizna za roboty ziemne typu koparka do przygotowania ław oraz do zasypania fundamentów pod wylewkę (chudziak). Całą budowę oraz dach robił mój teść ze swoim synem i ze mną, więc kosztów robocizny nie ma w tej kwocie. Po "drodze" pomagali jeszcze trochę inne osoby. Mój kolega, ojciec, szwagier i rodzina, np. przy wciąganiu krokwi czy układaniu belek stropowych do terivy. Ławy, stropy i schody były zalewane betonem z betoniarni. Generalnie cholernie ciężka praca, ale miło wspominam wszelkie prace przy budowie swojego domu, Największą robotę odwalił mój teść, bo prawie wszystko przeszło przez jego ręce. Teraz mam zamówione okna i umówionego elektryka kolegę. Muszę ogarnąć bramę garażową oraz dekarzy i blachę. Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grough 12.01.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Siemka My tez zamowilismy okna maja byc pod koniec lutego,elektryk teść już działa no i wode też mój tata bedzie robił,a tynki w marcu mamy w planie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 12.01.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 U nas powoli kończymy dach, efekty na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grough 14.01.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 U nas powoli kończymy dach, efekty na zdjęciach. [ATTACH=CONFIG]404850[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404851[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404852[/ATTACH] Siemka,a co do zmian to tylko te okno w pokoju nad garażem zmieniłeś czy jeszcze coś?Ps.dachówka wygląda rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 14.01.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Siemka,a co do zmian to tylko te okno w pokoju nad garażem zmieniłeś czy jeszcze coś?Ps.dachówka wygląda rewelacyjnie Dzięki. Usunąłem jeszcze komin wraz z kominkiem z salonu, pogłębiliśmy 'piwniczkę' pod schodami i dodaliśmy tam 2 stopnie, żeby można było tam wejść i zmieścić więcej rzeczy. Poszerzyliśmy drzwi garażowe do 2,7m (maksymalnie ile się dało). Poszerzyliśmy też wyjście balkonowe/tarasowe do 3,2m. Z widocznych zmian to tyle, reszta to zmiany w technologiach. Edit: a, jeszcze jedna zmiana jest w środku, w projekcie były schody, które miały 'zakosy', takie trójkątne stopnie (zaraz przy wejściu do pokoju na strychu [2/6]) - nie podobało nam się to, więc obniżyliśmy nieco całą kondygnację żeby usunać jeden schód i zlikwidować te 'zakosy', teraz mamy normalny, kwadratowy stopień. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez krzysiek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiadarek1719514794 15.01.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Nie robisz żadnej wentylacji? W kominie od kominka były szyby wentylacyjne...Pytam bo na gotowym dachu nie widać żadnych wentylacji. Nawet od okapu kuchennego. Jak sobie z tym poradziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 15.01.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Nie robisz żadnej wentylacji? W kominie od kominka były szyby wentylacyjne... Pytam bo na gotowym dachu nie widać żadnych wentylacji. Nawet od okapu kuchennego. Jak sobie z tym poradziliście? Wentylacja z kuchni pójdzie pionowo na dach, tak samo odpowietrzenie kanalizacji - jeszcze te dachówki kominowe nie są zamontowane. Co do reszty domu - będzie wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 16.01.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nie robisz żadnej wentylacji? W kominie od kominka były szyby wentylacyjne... Pytam bo na gotowym dachu nie widać żadnych wentylacji. Nawet od okapu kuchennego. Jak sobie z tym poradziliście? Tak wyglądają już zamontowane dachówki kominowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafbud81 17.01.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam Za postawienie domu w stanie surowym bez dachu ( Lisandra 2m) policzyli mi 37 tys uważam ze to sporo ale firma sprawdzona i może zaczynać na wiosnę a mi zależy na czasie uważacie że ta cena jest do przyjęcia ? mam zamiar zbić ze 3/4 tys. Jak to wygląda z waszego doświadczenia/? dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta Es 18.01.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Witam.Najniższa oferta za Lisandre Małą jaka otrzymaliśmy to 54 tyś. Łącznie z dachem i montażem okien polaciowych.Najwyższa to 90 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannakarol 19.01.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Hej, My dostaliśmy ofertę 63 tysięcy z dachem. Wydaje mi się, że 37 za sprawdzoną ekipę, to grosze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisandra_am2m 19.01.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Witam, powyższe ceny robocizny w jakim rejonie Polski sa proponowane. My orientujemy się w województwie lubuskim. Jedna oferta stan surowy otwarty z dachem (Lisandra 2m) to robocizna 70 tyś materiały 110 tyś. Chyba troszkę dużo jak za robocizne.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafbud81 20.01.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Witam, w Lubelskim dostałem wyceny za robociznę stanu surowego bez dachu od 28 tys do 40 wszystkie ekipy były z polecenia sprawdzone, wybrałem ekipę za 30tys,robociznę dachu będę wyceniał niebawem,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta Es 20.01.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Nasze oferty są z łódzkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannakarol 22.01.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Z małopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisandra_am2m 22.01.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Dziękuję za informację, czyli można powiedzieć, że na stan surowy otwarty z dachem robocizna 50 tyś to przyzwoita cena. Może ma ktoś zdjęcia wnętrza domu np kuchnia, salon, góra pokoje. Chcieliśmy zobaczyć jak to wizualnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustang51 24.01.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Witam!Też zakupiliśmy Lisandrę małą. Budowa na Podkarpaciu. Wprowadzamy trochę zmian: fundamenty lane w gruncie, strop również lany (żelbetowy) -wymagana wg. architekta grubość 16cm. Nie będziemy robić kominka więc nie będzie komina w salonie. Natomiast do komina w kotłowni dojdzie drugi kanał dymny -w razie gdyby gaz był zbyt drogi i trzeba by się przestawić na drewno. Drzwi na taras zmienione na 180 cm szerokości z tzw. ruchomym słupkiem. Okna na parterze również zwężone -do 180 cm. Strop obniżony do 2,55 -dzięki temu i technologi żelbetowej uda się zmniejszyć wysokość stopni. Schody do garażu przeniesione pod ścianę. Zlikwidowane okna połaciowe nad garażem -zamiast tego jedno duże okno w ścianie szczytowej. W ścianie garażu również dołożone 2 okna poziome. Garaż poszerzony do 4m. Na poddaszu likwidacja 2 okien połaciowych. W jaki sposób będziecie ogrzewać swoje Lisandry? Podłogówka czy klasyczne grzejniki, mieszane oba systemy? Intensywnie się nad tym zastanawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 24.01.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Witam! W jaki sposób będziecie ogrzewać swoje Lisandry? Podłogówka czy klasyczne grzejniki, mieszane oba systemy? Intensywnie się nad tym zastanawiamy. Podłogówka + grzejniki w łazienkach na tę samą wodę co z podłogówki. Ja się zastanawiam nad ociepleniem betonu na ziemi, bo 10cm styropianu (tak jak to jest w projekcie) to trochę mało, jak na dom energooszczędny. Chyba trzeba będzie położyć tam coś o lambdzie 31, czyli najdroższy, no ale nie mam już za bardzo manewru. ;/ PS. Usuwanie okien połaciowych nad pokojami spowoduje, że te pomieszczenia będą bardzo ciemne - znajomi co tak zrobili, teraz żałują. Edytowane 24 Stycznia 2018 przez krzysiek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts