Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czy mógłby Pan napisać jaki jest koszt wybudowania Lisandry Małej do obecnego stanu ? (Nie wliczając działki). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam do stanu obecnego to jakoś 140-150 tyś wyszło,ale juz mamy zrobione schody ,scianki działowye i wode z kanalizacja podłączone.Tylko też mieliśmy problem z gruntem bo okazało sie ze glina i na to poszło 10 tyś.Pozdrawiam

Edytowane przez Grough

Mamy stan surowy otwarty.

Dach odeskowany i pokryty papą. Fundamenty ocieplone, schody wylane, brak ścianek działowych.

Koszty jakie ponieśliśmy od momentu kupna projektu to 75 tyś złotych.

Jest to koszt materiałów oraz robocizna za roboty ziemne typu koparka do przygotowania ław oraz do zasypania fundamentów pod wylewkę (chudziak).

Całą budowę oraz dach robił mój teść ze swoim synem i ze mną, więc kosztów robocizny nie ma w tej kwocie. Po "drodze" pomagali jeszcze trochę inne osoby. Mój kolega, ojciec, szwagier i rodzina, np. przy wciąganiu krokwi czy układaniu belek stropowych do terivy.

Ławy, stropy i schody były zalewane betonem z betoniarni. Generalnie cholernie ciężka praca, ale miło wspominam wszelkie prace przy budowie swojego domu, Największą robotę odwalił mój teść, bo prawie wszystko przeszło przez jego ręce.

Teraz mam zamówione okna i umówionego elektryka kolegę.

Muszę ogarnąć bramę garażową oraz dekarzy i blachę.

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę wytrwałości :)

Siemka,a co do zmian to tylko te okno w pokoju nad garażem zmieniłeś czy jeszcze coś?Ps.dachówka wygląda rewelacyjnie

Dzięki. :)

Usunąłem jeszcze komin wraz z kominkiem z salonu, pogłębiliśmy 'piwniczkę' pod schodami i dodaliśmy tam 2 stopnie, żeby można było tam wejść i zmieścić więcej rzeczy. Poszerzyliśmy drzwi garażowe do 2,7m (maksymalnie ile się dało). Poszerzyliśmy też wyjście balkonowe/tarasowe do 3,2m.

Z widocznych zmian to tyle, reszta to zmiany w technologiach.

Edit: a, jeszcze jedna zmiana jest w środku, w projekcie były schody, które miały 'zakosy', takie trójkątne stopnie (zaraz przy wejściu do pokoju na strychu [2/6]) - nie podobało nam się to, więc obniżyliśmy nieco całą kondygnację żeby usunać jeden schód i zlikwidować te 'zakosy', teraz mamy normalny, kwadratowy stopień.

Edytowane przez krzysiek87

Nie robisz żadnej wentylacji? W kominie od kominka były szyby wentylacyjne...

Pytam bo na gotowym dachu nie widać żadnych wentylacji. Nawet od okapu kuchennego.

Jak sobie z tym poradziliście?

Wentylacja z kuchni pójdzie pionowo na dach, tak samo odpowietrzenie kanalizacji - jeszcze te dachówki kominowe nie są zamontowane.

Co do reszty domu - będzie wentylacja mechaniczna.

Witam

Za postawienie domu w stanie surowym bez dachu ( Lisandra 2m) policzyli mi 37 tys uważam ze to sporo ale firma sprawdzona i może zaczynać na wiosnę a mi zależy na czasie uważacie że ta cena jest do przyjęcia ? mam zamiar zbić ze 3/4 tys. Jak to wygląda z waszego doświadczenia/? dzieki za odpowiedz

Witam!

Też zakupiliśmy Lisandrę małą. Budowa na Podkarpaciu. Wprowadzamy trochę zmian: fundamenty lane w gruncie, strop również lany (żelbetowy) -wymagana wg. architekta grubość 16cm. Nie będziemy robić kominka więc nie będzie komina w salonie. Natomiast do komina w kotłowni dojdzie drugi kanał dymny -w razie gdyby gaz był zbyt drogi i trzeba by się przestawić na drewno. Drzwi na taras zmienione na 180 cm szerokości z tzw. ruchomym słupkiem. Okna na parterze również zwężone -do 180 cm. Strop obniżony do 2,55 -dzięki temu i technologi żelbetowej uda się zmniejszyć wysokość stopni. Schody do garażu przeniesione pod ścianę. Zlikwidowane okna połaciowe nad garażem -zamiast tego jedno duże okno w ścianie szczytowej. W ścianie garażu również dołożone 2 okna poziome. Garaż poszerzony do 4m. Na poddaszu likwidacja 2 okien połaciowych.

W jaki sposób będziecie ogrzewać swoje Lisandry? Podłogówka czy klasyczne grzejniki, mieszane oba systemy? Intensywnie się nad tym zastanawiamy.

Witam!

W jaki sposób będziecie ogrzewać swoje Lisandry? Podłogówka czy klasyczne grzejniki, mieszane oba systemy? Intensywnie się nad tym zastanawiamy.

Podłogówka + grzejniki w łazienkach na tę samą wodę co z podłogówki.

Ja się zastanawiam nad ociepleniem betonu na ziemi, bo 10cm styropianu (tak jak to jest w projekcie) to trochę mało, jak na dom energooszczędny.

Chyba trzeba będzie położyć tam coś o lambdzie 31, czyli najdroższy, no ale nie mam już za bardzo manewru. ;/

PS. Usuwanie okien połaciowych nad pokojami spowoduje, że te pomieszczenia będą bardzo ciemne - znajomi co tak zrobili, teraz żałują.

Edytowane przez krzysiek87