Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanko do tych co już wybudowali. Czy kombinowaliście coś z oknami dachowymi? Zastanawiam się nad dodatkowym oknem w ścianie szczytowej w pomieszczeniu nad garażem oraz usunięciem okien dachowych w pomieszczeniach nad salonem. Okna 160x230 wydają się na tyle duże że okna dachowe mogą być zbędne. Jakie macie odczucia "z praktyki"? Każde okno dachowe mniej to z 5 tysi oszczędności (okno + roleta). Z drugiej strony nie chcę przesadzić i zrobić jakiegoś Mordoru

[ATTACH=CONFIG]409619[/ATTACH]

Siemka my zrezygnowaliśmy z okien dachowych w pokojach nad salonem i jednego nad garażem,ale dodaliśmy tam jedno balkonowe i wydaje się być ok ,tylko to też pewnie zależy od ustawienie domu względem stron

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko do tych co już wybudowali. Czy kombinowaliście coś z oknami dachowymi? Zastanawiam się nad dodatkowym oknem w ścianie szczytowej w pomieszczeniu nad garażem oraz usunięciem okien dachowych w pomieszczeniach nad salonem. Okna 160x230 wydają się na tyle duże że okna dachowe mogą być zbędne. Jakie macie odczucia "z praktyki"? Każde okno dachowe mniej to z 5 tysi oszczędności (okno + roleta). Z drugiej strony nie chcę przesadzić i zrobić jakiegoś Mordoru

[ATTACH=CONFIG]409619[/ATTACH]

My zostawiliśmy okna dachowe ale zmniejszyliśmy drzwi balkonowe na pojedyncze (1m), tyle wystarczy by wyjść na balkon. Dzięki temu zyskaliśmy trochę ściany bo pokoje nie są wcale takie duże i ustawne jak na projekcie. Budujemy Lisandre M2

Rodzi się kolejny temat. Mianowicie przeniesienie chodów wejściowych do garażu (jak co niektórzy robili) by zyskać trochę powierzchni we wiatrołapie. Garaż jest obniżony w stosunku do domu o 54cm. W związku z tym drzwi przejściowe (w założeniu że wszystkie schodki będą w garażu) mogą mieć maksymalnie ze 180 cm wysokości. Trzeba bedzie na głowę uważać. Tak macie w adaptacji?

Drzwi garaz dom.JPG

Drzwi garaz dom.JPG

Edytowane przez Lasart

Siemka my zrezygnowaliśmy z okien dachowych w pokojach nad salonem i jednego nad garażem,ale dodaliśmy tam jedno balkonowe i wydaje się być ok ,tylko to też pewnie zależy od ustawienie domu względem stron

Mam ten sam problem z oknami dachowymi w pokojach nad salonem - robić czy nie? Jak to wygląda na żywo? Tak jak piszesz pewnie sporo zależy od polożenia domu względem stron świata ale jak to wygląda u Ciebie (bo rozumiem, że Lisandra już wybudowana)? Nie jest w tych pokojach za ciemno?

U mnie oba mają być przeznaczone dla dzieci i zostawiłęm przy adaptacji projektu te okna tylko dlatego, żeby nie miały w pokojach za ciemno. Jednak dzieci mimo wszystko sporo czasu spedzaja w pokojach i nie chciałbym, żeby bez tych okien zrobiły się "nory".

Druga sprawa to wymiary tych okien - z tego co pamiętam 78x160 wg mnie dość duże zastanawiam się czy nie zmiejszyc ich do 78x140...

Druga sprawa to wymiary tych okien - z tego co pamiętam 78x160 wg mnie dość duże zastanawiam się czy nie zmiejszyc ich do 78x140...

Ja mam te okna 78x140, jak zobaczyłem w sklepie okna 78x160 to zauważyłem, że to wygląda jak taka wąska, a długa kiszka.

Nie rezygnujcie z okien dachowych, bo będziecie tego żałować (już znam 2 osoby u których jest ciemno jak w dupie w takich pokojach, przez właśnie likwidację okien dachowych). :)

Ja mam te okna 78x140, jak zobaczyłem w sklepie okna 78x160 to zauważyłem, że to wygląda jak taka wąska, a długa kiszka.

No właśnie dopiero teraz zacząłem rozkminiać temat tych okien bo powoli rozglądam się za materiałami na dach i wydały mi się duże już na papierze.

Nie rezygnujcie z okien dachowych, bo będziecie tego żałować (już znam 2 osoby u których jest ciemno jak w dupie w takich pokojach, przez właśnie likwidację okien dachowych). :)

No właśnie byłem w kilku domach bez okien dachowych w pokojach i z oknami i o ile przy slonecznej pogodzie jest w miarę ok bez okien to już przy pochmurnej wg mnie brakuje światła. Wiadomo ile u nas w PL jest słonecznych dni więc tak jak piszesz zostawimy pewnie te okna.

Dzięki!

Ja się teraz zastanawiam nad papą przed wylewkami,bo tak mi doradza kierownik,ale ż drugiej strony wylewkarz mowi ,że nie ma co się w koszta ładować.Moze ktoś z Was wie coś na ten temat?

Też mam dokładnie ten sam dylemat, jeszcze nie zdecydowałem - papa - wiadomo, mocniejsza więc pewnie bezpieczniejsza opcja.

PS. powyższe linki nie działają.

Edytowane przez krzysiek87

Dziękuję za zdjęcia.Dom świetnie wygląda przy podniesieniu o 2 pustaki i pewnie jest bardziej ustawny.

Jaki jest kolor okien?

Nie ma sprawy :)Pewnie jest bardziej ustawny i trzeba dodać,że jak w oryginale jest 80cm to jeszcze na wylewke odchodzi i dopiero lipa.A okna to złoty dąb

Siemka nie mieliśmy żadnych problemów tylko coś tam wiadomo było zmienione,ale nie wiem co dokładnie,bo mieliśmy też poszerzony o 90 cm i stop betonowy.I ja byś się zdecydował to pamiętaj żeby Ci obniżyli jętki,bo jak ściana kolankowa idzie w góre to dach jest wyżej(u mnie tego architekt nie zrobił i straciłem dużo na strychu), a teraz tu już po ptokach Edytowane przez Grough

• 5 weeks później...