drag45 22.06.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Witam Wraz z żoną planujemy budowę Lisandry malej 2m. Jeśli ktoś ma możliwość podesłania zdjęć/ wizualizacji w szczególności salonu i kuchni ( największe zmartwienie żony) bylibyśmy b. wdzięczni. Jeśli ktoś buduje Lisandrę małą w okolicach Łodzi i ma chęć pokazania domu, było by super! :) podaję mail do kontaktu: [email protected] pozdrawiamy Marta& Grześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzmozis 30.06.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Witam.Gdyby kogoś interesował koszt budowy Lisandry 2M. Stan od wykopu po zalane wieńce. Robocizna + materiał 88 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hudas 08.07.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Witam. Mamy zamiar zakupić ten projekt Lisandra 122,24 m2, Jeśli jest możliwość to prosiłbym o przesłanie zdjęć z budowy na emalia bo na forum bardzo mało [email protected] Super było by obejrzeć jeśli ktoś buduje w Małopolsce pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamski1990 16.07.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Witam. Gdyby kogoś interesował koszt budowy Lisandry 2M. Stan od wykopu po zalane wieńce. Robocizna + materiał 88 500 zł. Witaj ozzmozis Na jakim etapie już Jesteś? My stawiamy ściany nośne i działowe w tym tygodniu. Masz już skończone stropy nad parterem? Jeśli tak byłbym wdzięczny gdybyś napisał ile cię to kosztowało. Pozdrawiam wszystkich inwestorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamski1990 16.07.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Witam Mam pytanie. Jak rozwiązaliście temat łańcucha przy wejściu? Nie ukrywam, że wolałbym rynnę spustową. Mogę prosić o jakieś zdjęcia? [email protected] Pozdrawiam Witam, jeśli chodzi o łańcuch przy wejściu też nam się to nie podobało, może i wygląda nieźle ale przy wietrznej pogodzie woda rozbryzguje się na elewacji. My przedłużyliśmy dach nad wejściem i dodaliśmy dwa betonowe (kwadratowe) filary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercii85 17.07.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Lisandra 2M. Koszty jakie ponioslem do tej pory za roboty i materiały: - kopanie ziemi pod fundamenty, - stal na zbrojenie, - beton na ławy, - cement, - żwir, - bloczki betonowe, - dysperbit, - styropian na fundamenty, - rury i rozprowadzenie kanalizacji, - piach na zasypkę, - koparka, - beton na wylanie płyty, - murarz. Kwota około 25 tys. zł Dla projektu Lisandra (powiększona o 1m ) naszego koszty stanu 0 to również 25 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzmozis 18.07.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witaj ozzmozis Na jakim etapie już Jesteś? My stawiamy ściany nośne i działowe w tym tygodniu. Masz już skończone stropy nad parterem? Jeśli tak byłbym wdzięczny gdybyś napisał ile cię to kosztowało. Pozdrawiam wszystkich inwestorow Strop teriva + kształtki L i U pod wieńce około 10 tys. Teraz deskuję dach. W przyszłym tygodniu wchodzi dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edi147 24.07.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Jesteśmy zdecydowani na zakup projektu Lisandra 2M. Czy jest może ktoś kto buduje lub zbudował ten dom w woj. śląskim??? Jeżeli ktoś z Państwa może napisać odnośnie kosztów związanych z budową tego projektu będziemy wdzięczni. [email protected] Dziękuję za pomoc Edytowane 25 Lipca 2017 przez Edi147 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannakarol 06.08.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam, Jesteśmy zdecydowani na zakup projektu Lisandra 2M. Czy jest może ktoś kto buduje lub zbudował ten dom w woj. śląskim??? Jeżeli ktoś z Państwa może napisać odnośnie kosztów związanych z budową tego projektu będziemy wdzięczni. [email protected] Dziękuję za pomoc Podbijam pytanie, jestem z małopolski, ale śląsk mam za miedzą [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 14.08.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam - interesuje mnie lisandra Mała 2M - w zasadzie to prawie to samo co Lisandra. Czy moglibyście bardziej zobrazować to przeniesienie drzwi do garażu pod schody, ewentualnie zmiana lokalizacji schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robermaki 23.08.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 witaj Karwos00. Nie ma sensu robić takiej zmiany, popełnisz błąd jak to przerobisz bo powiększasz (i to główna wada moim zdaniem wprowadzania takiej zmiany) strefę butów, czyli strefę brudną. Uważam, że rozwiązanie strefy schody-hol-wiatrołap-garaż jest optymalne takie jak w oryyginalnych projektach Lisandra. Gdzieś tam na forum wcześniej załączałem też obrazek tej fajnej garderóbki w wiatrołapie. Także nic nie zmieniaj, jeżeli już, a masz szerszą działkę, to można poszerzyć garaż. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiadarek1719514794 23.08.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 My również nie zmienialiśmy wejścia do garażu, a braliśmy to pod uwagę. Fajny temat to zrobić obniżenie podłogi pod schodami do poziomu garażu. Zyskujemy wtedy wyższy schowek pod schodami. Ja tak nie zrobiłem i teraz jak sobie chodzę i patrzę to żałuję, że tak nie zrobiłem, bo trochę niski ten schowek. Trochę roboty dochodzi z szalowaniem no i dochodzą schodki, które zabierają powierzchnię, ale jak bym robił stan 0 teraz to i bym tak zrobił. Ze zmian to poszerzyliśmy garaż i bramę garażową. Bramy miałem nie poszerzać, ale jak już były murowane bloczki to wydała mi się za wąska. Pobiegałem po sąsiadach, pomierzyłem ich garaże, pogadałem i wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że 450cm to za wąsko. Zmieniłem dziurę w murach na 500cm. Odejdzie ocieplenie po bokach i mam nadzieję, że będzie wygodnie. Podnieśliśmy również ścianę kolankową o 24cm, zmniejszyliśmy okna w pokoju na dole i kuchni z 230 na 200 bo wydawało się za wielkie jak już były mury . No i zrezygnowaliśmy z drzwi tarasowych w ścianie szczytowej na rzecz okna 230cm. Jeszcze ze zmian: zrezygnowaliśmy z drzwi w kotłowni a dałem duże okno i dodałem 2 okna w garażu na ścianie szczytowej https://zapodaj.net/images/fea0d9cb36a41.jpg https://zapodaj.net/dc05b084bca2d.jpg.html Teraz szykuję się do zalewania stropu na domem (nad garażem już jest). Mam nadzieję, że do końca tygodnia uda się przygotować i zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 23.08.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Generalnie rozwiązanie z drzwiami do garażu wg oryginału mi pasuje - chciałem tylko zobaczyć jak by takie przeniesienie wyglądało. Co do poszerzenia garażu - nigdy nie wiadomo jaki samochód przyjdzie do głowy żonie i może rzeczywiście chociaż o te 0.5m go powiększyć. Co do stropów - czy terriva to dobry pomysł czy lepiej robić tradycyjnie ?? Zastanawiam się też nad tarasem - czy nie zmieniać tylko na słupy pod taraz drewniany - ale to jeszcze w fazie myślenia. Ten łańcuch - czy można go zasąpić przedłużonym łącznikiem do rynny nad garażem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robermaki 24.08.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam, Teriva jest najbardziej popularna, tradycyjny monolityczny to archaizm, trochę popytałem i takie są opinie, choć często projektanci adaptujący proponują przeprojektowanie, zapewne żeby dodatkowo zarobić na delikwencie. Odnośnie łańcucha- fajnie takie rozwiązanie wygląda, widziałem coś takiego ale na rzucie dachu masz tez alternatywę, czyli żygacz lub rura spustowa, ja to właśnie tak rozumiem, że można zrobić łącznik do rynny nad garażem, ile tam jest, chyba nie całe 40 cm. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 24.08.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 @Robermaki - strop tradycyjny to archaizm? Dawno takiej bzdury nie słyszałem, to że teriva jest najbardziej popularna, to też. Każda technologia stropów ma swoje zalety i wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiadarek1719514794 24.08.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Co do stropu to sam się długo zastanawiałem jaki wybrać. Po przeanalizowaniu zdecydowałem się na terivę. Moja architekt stwierdziła, że strop lany musiałby być mocno zazbrojony i sporo grubszy niż zwykle się robi z racji na poszerzony garaż Musiałbym robić osobny projekt stropu nad garaż a to wiązało się z kosztami dodatkowymi. Tak mi powiedziano, nie wiem czy to prawda. Koszt całego materiału (belki i pustaki Teriva 4.0/1 8-komorowe) na strop nad garażem i nad domem wyszedł 6308 netto/ 7759 brutto z transportem. Myślę, że to dobra cena... Pomysłu na taras też jeszcze nie mamy z żonką. Na razie nie zrobiliśmy z nim nic . Czekamy aż najdzie nas jakiś pomysł . Ten łańcuch też nam nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 24.08.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Gdzieś czytałem że przy terivie dobrze jest mieć sufit podwieszany bo te pustaki po otynkowaniu widać, albo tworzą się pęknięcia przy belkach. Ale to chyba raczej przy dobrze położonym stropie się nie zdarza. Na pewno szybciej się to montuje i nie trzeba deskowania. Same podpory wystarczą. Monolit jest tańszy ale czas na jego wykonanie na pewno jest większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grough 25.08.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Generalnie rozwiązanie z drzwiami do garażu wg oryginału mi pasuje - chciałem tylko zobaczyć jak by takie przeniesienie wyglądało. Co do poszerzenia garażu - nigdy nie wiadomo jaki samochód przyjdzie do głowy żonie i może rzeczywiście chociaż o te 0.5m go powiększyć. Co do stropów - czy terriva to dobry pomysł czy lepiej robić tradycyjnie ?? Zastanawiam się też nad tarasem - czy nie zmieniać tylko na słupy pod taraz drewniany - ale to jeszcze w fazie myślenia. Ten łańcuch - czy można go zasąpić przedłużonym łącznikiem do rynny nad garażem ?? Jeżeli chodzi o poszerzenie garażu to my poszerzyliśmy o 90 cm bo jekoś wychodziło,że bedzie 320cm a to jest mało.Co do stropu to wybraliśmy tradycyjny ,bo murarz tak doradził ,że bedzie lepszy i serio jak widziałem ile było żelastwa zalewane to az sie za głowe złapałem:).Taras u nas bedzie z kostki ,bo wydaje mi sie ze bedzie najlepszy ale to już kwestia gustu.Co do tego łańcucha to ostatnio mi żona coś mówiła o tym ale nie wiem co to w ogole jest.Teraz jesteśmy na etapie dachu myśle ze bedzie w nastepnym tygodniu gotowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedzior_851 31.08.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Witam wszystkich budujących Lisandre jestem na etapie dokumentacji i lada chwila otrzymam pozwolenie:-) kto może podesłać fotki z budowy domku z zewnątrz jak i wnętrza budynku byłbym wdzięczny:-) posiadam kosztorys inwestorski do projektu Lisandra 2m jakby coś mogę się dogadać [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ona050 10.09.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Witam jestem zainteresowana zakupem projektu lisandra mała, czy mógłby ktoś przesłać mi na maila zdjęcia swojego domku i odpowiedzieć mi na kilka pytań? Pozdrawiam! [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts