Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga z deski warstwowej a HS

Bud_stw

Recommended Posts

Witam!

Za kilka dni mam mieć wykonywane wylewki w domu i w trakcie dyskusji z ekipą od wylewek pojawił się problem wysokości wylewki. Cała docelowa podłoga ma być dostosowana wysokością do salonu, w który mam zamontowane okno typu HS (wyjście na taras). I tu zaczynają się schody, a każdy z fachowców mówi co innego. Kupując takie okno (nie tanie) jednym z argumentów za było to, że jest niskoprogowe. Wyobrażałem sobie to w ten sposób, że podłoga będzie ułożona na równo z aluminiowym progiem okna. Teraz jednak opinie są różne:

1. Ekipa od wylewek - podłoga powinna być minimum 5 mm poniżej progu, aby była możliwość położenia jakiejś nawet minimalnej listwy osłaniającej przerwę pomiędzy deską a oknem (pytanie, czy rzeczywiście nie da się tego zrobić w inny sposób?)

2. Ekipa od montażu okien - podłoga powinna być ok 2-3 mm poniżej progu. Będzie to podobno niewyczuwalne, a bezpieczniejsze przy pracy drewna.

3. Ekipa od wykończenia wnętrz - nie mają doświadczenia z deską warstwową, ale płytki kładą w takich wypadkach "na zero". Swoją drogą podobną opinię miała ekipa od okien: płytki "na zero", deska 2-3 mm poniżej.

Niestety nie mam jeszcze ekipy od desek. Podłoga będzie zrobiona z desek warstwowych Finish z ogrzewaniem podłogowym.

Proszę o wypowiedzi wszystkich, którzy mają doświadczenia z takim rozwiązanie: użytkowników, montażystów okien, wykonawców podłóg z desek warstwowych, wykonawców wylewek i wszystkich innych.

Z góry dziękuję za wszystkie merytoryczne wypowiedzi.

Witam, robiliśmy dziesiątki podłóg przy takich oknach i listwach i praktycznie zawsze każdy inwestor starał się aby szpary były jak najmniejsze itp.Zazwyczaj taka prowadnica okienna była tak montowana ze deska ( parkiet) podczas układania delikatnie wchodził pod szyne ( z zachowana dylatacją od ramy okna) ale do szyny zostawałą szpara 2-3mm którą albo się zostawia albo wykańcza masą akrylową w kolorze podłogi. Były też wielokrotnie szyny wyżej i wtedy powstałą szpara miedzy szyna a podłogą nie wyglądała zbyt estetycznie ale również przytrafiały się takie wysokości że parkiet lub deska układane były na styk do szyny i jeszcze trzeba były szlifować pod kontem końce podłogi bo ramie okna ocierało ( ktoś źle wysokości dobrał) a jak ma być prawidłowo to nie powiem bo gdy montujemy podłogi to i okna i wylewki juz sa:) Co do pracy drewna to temat rzeka

Wyjaśnię dokładniej o co mi chodzi.

Obsadzenie okna HS wygląda w ten sposób:

HS.jpg

Chcę, aby docelowa podłoga była na równo z czerwoną linią, natomiast ekipa od wylewek twierdzi, że prawidłowo powinna kończyć się na linii żółtej, a resztę należy zasłonić jakąś listwą maskującą. Która wersja jest prawidłowa?

Zaznaczam, że moje pytanie dotyczy gotowej podłogi (z doborem prawidłowej wysokości wylewek do materiału podłogi ekipa nie ma problemu).

Jeśli chodzi o wysokość to większego znaczenia nie ma ( jest wystarczajaca odległość od okna do podłogi) w przypadku naturalnej pracy drewna nie powinno nic ocierać , a jeśli dojdzie do większego zalania to czy to bedzie 3 czy 5 mm to już też bez znaczenia bo połoge i tak podniesie wyżej .

W tym przypadku ważniejsza jest dylatacja miedzy deska a ramą okna ( jeśli deska miałaby być układana równolegle do okna to należy zachować dylatacje i wypełnić korkiem , masą lub zakryć ćwierćwałkiem np. ) aczkolwiek zakładam ze będzie układana prostopadle do okna gdyż zazwyczaj podłogi układa się do głównego światła w pomieszczeniu , więc w tym przypadku tak duża dylatacja nie jest konieczna