MarianoItaliano1 26.07.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Witam.Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że nie ostatni, więc prosiłbym o wyrozumiałość. W związku z brakiem znalezienia jednoznacznej odpowiedzi w internecie mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie w stanie udzielić mi fachowej porady. Pytanie dotyczy konieczności montowania folii paroizolacyjnej na suficie podwieszanym. Cała konstrukcja sufitu została już wykonana, obniżenie sufitu jest minimalne - wynosi od 5 do 10 cm.Na konstrukcji będzie układana wełna mineralna Rockwool - 50 mm, na to przykręcane będą płyty KG. Mieszkanie znajduje się w powojennej kamienicy na parterze ( od dołu nieogrzewana piwnica ).Nad mieszkaniem znajduje się mieszkanie sąsiadów ogrzewane piecami kaflowymi.Ściany budynku są ocieplone z zewnątrz. I teraz - czy w przypadku położenie 5 cm wełny na kondygnacji sufitu powieszanego z płyt KG konieczne jest również dodanie folii paroizolacyjnej ?Dodam tylko , że w suficie będzie montowane oświetlenie LED - więc będą dziury , strop nad mieszkaniem jest mieszany:- kuchnia , łazienka i przedpokój - strop z cegieł- pokoje - strop drewniany , na nim okładzina w postaci trzciny i tynku. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.07.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Po pierwsze, zastosowanie każdego materiału powinno być technicznie uzasadnione. Moim zdaniem w strop rozdzielający pomieszczenia o zbliżonej temperaturze i wilgotności nie ma sensu stosować folii paroizolacyjnej.Nie ma konieczność osłaniać od wewnątrz warstwy wełny ROCKWOOL bo przepływająca para wodna nie zmieni jej parametrów.W pomieszczeniach z kratkami wentylacyjnymi np. łazienka, kuchnia, itp można zastosować folię paroizolacyjną bo bywa tam bardzo duża wilgotność. Wówczas folia paroizolacyjna faktycznie ma co blokować przed wnikaniem w warstwy stropu, a sprawna wentylacja powinna ją szybko odprowadzić. W przypadku pokoi lepszy mikroklimat będzie w pomierzeniach bez folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarianoItaliano1 28.07.2016 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Dziękuję za wypowiedź Tomek! Generalnie mam mieszane uczucia - znajomi którzy remontowali u siebie radzą żeby dawać folię.Nie potrafili mi tego niestety w żaden sposób uargumentować - przeważnie było "bo tak się robi". Szkoda, że tylko jedna osoba potrafiła podzielić się zdaniem na ten temat.Liczyłem na wypowiedzi osób, które mają takie dylematy już za sobą. A czy jeżeli nie dam folii paroizolacyjnej w pokojach to nie będzie problemu z wchłanianiem wilgoci przez wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.07.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Dziękuję za wypowiedź Tomek! Generalnie mam mieszane uczucia - znajomi którzy remontowali u siebie radzą żeby dawać folię. Nie potrafili mi tego niestety w żaden sposób uargumentować - przeważnie było "bo tak się robi". Szkoda, że tylko jedna osoba potrafiła podzielić się zdaniem na ten temat. Liczyłem na wypowiedzi osób, które mają takie dylematy już za sobą. A czy jeżeli nie dam folii paroizolacyjnej w pokojach to nie będzie problemu z wchłanianiem wilgoci przez wełnę ? Ja paroizolację proponuję dać. Koszt niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.07.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Skalna wełna mineralna nie chłonie wilgoci z powietrza (ma znikomą wilgotność sorpcyjną). A w pokojach panuje najczęściej wilgotność w przedziale 40 - 60 % więc nie ma się czego obawiać. Sugeruję zastosować wełnę ROCKTON. Niekiedy folię na suficie traktuje się jako warstwę nośną dla wełny lub ukrywającą niestaranny montaż przed inwestorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarianoItaliano1 03.08.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Cześć.Generalnie zebrałem jeszcze parę opinii od znajomych którzy też jakiś czas temu remontowali mieszkania i wszyscy byli zdania, że nie zaszkodzi by paroizolację zastosować.Dzisiaj jestem już po pierwszym montażu folii na suficie. Dzięki Wam Panowie za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts