Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

zaczynam budowę budynku gospodarczego o wymiarach 4,5 na 9,5 m. Budynek będzie stał w rogu działki wobec tego z dwóch stron jestem zmuszony wybudować ściany p-poż. . Dodam jeszcze że budynek bedzie miał konstrukcje mieszana. Od strony sąsiadów ściany murowane a od strony podwówrka ściana boczna i frontowa w technologii szkieletowej.( zdecydowałem się na to gdyż mam gotowy materiał osb,wełna, kantówki)

Ściany murowane będą stanowić jakby L .Dłuższy bok będzie miał 9,5 długości i 3,30 m wysokości. W projekcie przewidziano suporex 24 i słupy żelbetowe.

ja z kolei mam do wykorzystania cegłę wapienno - piaskową drążona25x22x12. .

Mój kierownik twierdzi że jeśli dam ta cegłę podwójnie z przewiązaniem wzdłuz i w poprzek można zrezygnować ze słupów usztywniających bo ściana niewielka i nieobciązona i ze .wystarczy tylko wieniec na całej szerokości . na wieńcu na połowie szerokości leżeć ma murłata 12 cm a na pozostałej szerokości ścianka ponad dach. Dach oczywiście pulpitowy .

Moje wątpliwosci dotyczą sztywności ściany. długość 9,5 metra wysokość lekko ponad 3. W jednym rogu przewiązana będzie ze ściana boczną ale w drugim nie będzie niczym podparta. tylko dostawiona będzie do niej ścianka drewniana ( za 30 cm cypelkiem p-poz).

jak myślicie..można tak postawić? Fundament solidny 30 cm szerokości na 1m głebokosci.

https://forum.murator.pl/topic/212737-%C5%9Bciana-przeciwpo%C5%BCarowa-budynku-gospodarczego-konstrukcja/

Powinieneś mieć rdzenie szczególnie na końcu gdzie będzie szkielet.

Mówisz że to ściana p.poża chcesz na niej robić płatew i dach coś mi tu nie gra. Jeżeli ściana p.poz to dach powinien być "schowany" za nią.

Ja też będę budował budynek gosp. w granicy.

Jaki jest wymagany wsp. przenikania ciepła dla budynku gospodarczwego -0,45?

Skąd wynika, że ściana ponad dach powinna mieć 24 cm?

Ściana w granicy przeważnie musi być ścianą oddzielenia pożarowego i najczęściej jest to REI60. Nie musi byc to wcale gr. 24cm bo i 12 cm (murowana) też juz spełnia ten warunek. Teoretycznie mógłby być to i regips w systemie spełniającym REI60 no tylko czy konstrukcyjnie to ustoi. Tak więc podmurowanie ponad murłatę cegłą 12cm jest prawidłowym rozwiązaniem.

No dobra, ale jak z tymi slupami

...bardzo konieczne? Różnie mi mówią, a ja nie mam zbytnio doświadczenia .Najchętniej bym ich nie robił ale jeśli trzeba to nie zamierzam oszczedzac

No dobra, ale jak z tymi slupami

...bardzo konieczne? Różnie mi mówią, a ja nie mam zbytnio doświadczenia .Najchętniej bym ich nie robił ale jeśli trzeba to nie zamierzam oszczedzac

Bardzo konieczne.

Możesz dla pewności wrzucić rzut, może któryś jest mniej konieczny.

hm...no dobra a ile takich słupów powinno być? Przypomnę że ściana 9.5 metra wysokość do 3,5 m...cegła silikat drązona podwójnie z przewiązaniem.

Projektu nie mam teraz przy sobie , w każdym razie projekt zakładał gazobeton jednowarstwowo 24 cm.

czy to jakaś różnica w sztywnosci? Oprócz słupa przy krawędzi niepodpartej ściany ile trzeba tak na zdrowy rozsądek jeszcze takich słupów zastosować przy wykorzystaniu silikatu.?

Ja buduje garaż 9x4,5 na granicy działki. Garaz bedzie z bk 24 gr z dachem jednospadowym i w projekcie zadnych słupów zel-bet nie ma , bo i w jaki celu ? Sciany zakończone bedą wieńcem
u mnie bedzie konstrukcja mieszana.. dwie ścianki szkieletowe dobudowane jakby w narozniku dwóch scian przeciwpożarowych. na bokach nie beda one podparte - przewiązane z sąsiednią ścianą0 będę postawione jakby w L. u ciebie będzie top zamknięta konstrukcja i słupy są niepotrzebne bo wieniec ładnie wszystko zepnie.