rooster 27.07.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Witam zaczynam budowę budynku gospodarczego o wymiarach 4,5 na 9,5 m. Budynek będzie stał w rogu działki wobec tego z dwóch stron jestem zmuszony wybudować ściany p-poż. . Dodam jeszcze że budynek bedzie miał konstrukcje mieszana. Od strony sąsiadów ściany murowane a od strony podwówrka ściana boczna i frontowa w technologii szkieletowej.( zdecydowałem się na to gdyż mam gotowy materiał osb,wełna, kantówki) Ściany murowane będą stanowić jakby L .Dłuższy bok będzie miał 9,5 długości i 3,30 m wysokości. W projekcie przewidziano suporex 24 i słupy żelbetowe.ja z kolei mam do wykorzystania cegłę wapienno - piaskową drążona25x22x12. .Mój kierownik twierdzi że jeśli dam ta cegłę podwójnie z przewiązaniem wzdłuz i w poprzek można zrezygnować ze słupów usztywniających bo ściana niewielka i nieobciązona i ze .wystarczy tylko wieniec na całej szerokości . na wieńcu na połowie szerokości leżeć ma murłata 12 cm a na pozostałej szerokości ścianka ponad dach. Dach oczywiście pulpitowy .Moje wątpliwosci dotyczą sztywności ściany. długość 9,5 metra wysokość lekko ponad 3. W jednym rogu przewiązana będzie ze ściana boczną ale w drugim nie będzie niczym podparta. tylko dostawiona będzie do niej ścianka drewniana ( za 30 cm cypelkiem p-poz).jak myślicie..można tak postawić? Fundament solidny 30 cm szerokości na 1m głebokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.07.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Powinieneś mieć rdzenie szczególnie na końcu gdzie będzie szkielet. Mówisz że to ściana p.poża chcesz na niej robić płatew i dach coś mi tu nie gra. Jeżeli ściana p.poz to dach powinien być "schowany" za nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooster 27.07.2016 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 ściana grubosci 24 cm...na wieńcu 12 cm murłata a za nia wyciagnieta scianka 12 cm grubosci nad dach. wiem ze powinno byc 24 ale da sie zrobic by przeszlo przy odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 27.07.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ja też będę budował budynek gosp. w granicy. Jaki jest wymagany wsp. przenikania ciepła dla budynku gospodarczwego -0,45? Skąd wynika, że ściana ponad dach powinna mieć 24 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkiw 27.07.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ściana w granicy przeważnie musi być ścianą oddzielenia pożarowego i najczęściej jest to REI60. Nie musi byc to wcale gr. 24cm bo i 12 cm (murowana) też juz spełnia ten warunek. Teoretycznie mógłby być to i regips w systemie spełniającym REI60 no tylko czy konstrukcyjnie to ustoi. Tak więc podmurowanie ponad murłatę cegłą 12cm jest prawidłowym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooster 27.07.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 No dobra, ale jak z tymi slupami...bardzo konieczne? Różnie mi mówią, a ja nie mam zbytnio doświadczenia .Najchętniej bym ich nie robił ale jeśli trzeba to nie zamierzam oszczedzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.07.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 No dobra, ale jak z tymi slupami ...bardzo konieczne? Różnie mi mówią, a ja nie mam zbytnio doświadczenia .Najchętniej bym ich nie robił ale jeśli trzeba to nie zamierzam oszczedzac Bardzo konieczne. Możesz dla pewności wrzucić rzut, może któryś jest mniej konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooster 28.07.2016 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 hm...no dobra a ile takich słupów powinno być? Przypomnę że ściana 9.5 metra wysokość do 3,5 m...cegła silikat drązona podwójnie z przewiązaniem.Projektu nie mam teraz przy sobie , w każdym razie projekt zakładał gazobeton jednowarstwowo 24 cm. czy to jakaś różnica w sztywnosci? Oprócz słupa przy krawędzi niepodpartej ściany ile trzeba tak na zdrowy rozsądek jeszcze takich słupów zastosować przy wykorzystaniu silikatu.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz244 31.07.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Ja buduje garaż 9x4,5 na granicy działki. Garaz bedzie z bk 24 gr z dachem jednospadowym i w projekcie zadnych słupów zel-bet nie ma , bo i w jaki celu ? Sciany zakończone bedą wieńcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooster 01.08.2016 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 u mnie bedzie konstrukcja mieszana.. dwie ścianki szkieletowe dobudowane jakby w narozniku dwóch scian przeciwpożarowych. na bokach nie beda one podparte - przewiązane z sąsiednią ścianą0 będę postawione jakby w L. u ciebie będzie top zamknięta konstrukcja i słupy są niepotrzebne bo wieniec ładnie wszystko zepnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts