Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin a ogrzewanie gazem lub pompą ciepła

Recommended Posts

Przy gazowym kotle kondensacyjnym jakiś komin jest potrzebny do odprowadzenia spalin.

Nie musi to być komin systemowy, tak jak nie musi być murowany.

Przewód spalinowy kotła możesz poprowadzić szachtem lub wyprowadzić przez ścianę kotłowni /dot. kotłów do 21 kW/.

• 3 months później...
dopytam w tym miejscu bo nie znalazłem takich informacji.... Jaka max może być długość rury poziomej? U mnie kotłownia jest pomieszczeniem wewnętrznym i taką rurę mogę wypuścić poziomo na długości 1,8m przez łazienkę (wylot ok. 1,5 m od okna w łazience) na frontowej ścianie budynku lub mogę ją puścić przez garaż ale wtedy musiałoby być to 7metrów. Czy to się sprawdzi? Czy taka odległość od okna w łazience jest dopuszczalna? Czy taki wylot na frontowej ścianie jest do przyjęcia?

Przepisy

§ 175

1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych.

2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne.

3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m.

Nie powinno. Produkty spalania to dwutlenek węgla i woda. Pozostałe 'śmieci' praktycznie pomijalne.