coachu13 27.07.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Hej, Czy jeżeli planuję ogrzewanie gazem lub pompą ciepła to opłaca się robić instalację kominową do "kotłowni" czy sobie darować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.07.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Przy gazowym kotle kondensacyjnym jakiś komin jest potrzebny do odprowadzenia spalin.Nie musi to być komin systemowy, tak jak nie musi być murowany.Przewód spalinowy kotła możesz poprowadzić szachtem lub wyprowadzić przez ścianę kotłowni /dot. kotłów do 21 kW/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.07.2016 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 OK.A w przypadku Pompy Ciepła ?Chyba wtedy jest całkowicie zbędny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.07.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 PC nie wymaga komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.07.2016 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 OK.To dobra informacja, zawsze jakiś grosz zaoszczędzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.07.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ja mam kondensacyjny i nie ma komina. Wystarczy zwykła rura w rurze przez sufit albo ścianę. W dzienniku budowy na pewno mam fotki jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.07.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Komin przez ścianę wygląda tak http://jakikomin.pl/img/obrazki/komin_przez_sciane.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgmg 02.11.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 dopytam w tym miejscu bo nie znalazłem takich informacji.... Jaka max może być długość rury poziomej? U mnie kotłownia jest pomieszczeniem wewnętrznym i taką rurę mogę wypuścić poziomo na długości 1,8m przez łazienkę (wylot ok. 1,5 m od okna w łazience) na frontowej ścianie budynku lub mogę ją puścić przez garaż ale wtedy musiałoby być to 7metrów. Czy to się sprawdzi? Czy taka odległość od okna w łazience jest dopuszczalna? Czy taki wylot na frontowej ścianie jest do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.11.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Musisz sprawdzić w instrukcji montażu kotła lub zadzwoń na infolinię producenta. Z długością 1,5 m z pewnością nie będzie problemu, 7 m ???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 08.11.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Znalazłem coś takiego ; http://kominflex.com.pl/wytyczne-projektowe-instalacji-powietrzno-spalinowych , może się przyda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajerzyk 08.11.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 a mnie zastanawia czy z takiego komina przez sciane smierdzi gazem?? Chce koniecznie pozbyc sie jednego z kominow, i wlasnie wchodzi w gre taki przez sciane, ale powyzej mam okno od lazienki, czy wtedy nie bedzie czuc gazu w lazience?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.11.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Przepisy § 1751. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. Nie powinno. Produkty spalania to dwutlenek węgla i woda. Pozostałe 'śmieci' praktycznie pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts