bartlech 30.07.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Na pastwisku w podmokłym terenie chcę wykorzystać staw o wymiarach 20x20. Czy trzeba załatwiać pozwolenie?barbara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 03.08.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 chcesz wykorzystać staw który już jest czy chcesz go dopiero zrobić??? Jeżeli zrobić to na pewno potrzebne pozwolenie. Potrzebujesz operat wodnoprawny i decyzje o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Co do wykorzystywania stawów istniejących nie mogę pomóc. Jestem właśnie w trakcie załatwiania pozwolenia na wykonanie stawu 20*20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlech 04.08.2004 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 chcę dopieru zrobić! wiem, że zmieniły się przepisy od czerwca br. Każdy urzednik mówi mi co innego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 04.08.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Wczoraj złożyłam w Starostwie potrzebne dokumenty do uzyskania pozwolenia. 1. Wniosek o wydanie pozwolenia wodnoprawnego na szczególne korzystanie z wód 2. 2 egzemplarze operatu wodnoprawnego3. decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu4. Znaczki opłaty skarbowej - 5zł. wniosek i po 50gr za każdy załącznik czyli razem 6,50zł. Po decyzje o warunkach musisz iść do gminy i musi być w niej napisane że chcesz tam zrobić staw o takiej i takiej wielkości, głębokości. gorzej jak gmina nie ma planu zagospodarowania. Operat wodnoprawny robi geolog - musi zrobić badanie geologiczne gruntu, potrzebne są do tego mapki, akt własności, Dokładny opis co potrzebne znajdziesz w prawie wodnym. Za operat zapłaciłam 600zł ale miałam właściwie wszystki dokuemnty i badanie gologiczne za które wcześniej zapłaciłam 500zł. W sumie jak dzwoniłam do różnych to mówili od 600 do 1500zł. nie wiedząc że mam już większość dokuemntów, także można to zrobić za takie pieniądze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 04.08.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 W sumie to nie jest tak dużo załatwiania, to tylko tak wygląda, operat facet robił nam 3 dni. Samo badania to kwestia jednego dnia, także warto się podjąć tego. Najdłużej czeka się w starostwie. Życzę powodzenia, jak masz jeszcze pytania to pisz[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 06.08.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Oczka wodne i baseny przydomowe o powierzchni do 30 m2 nie wymagają pozwolenia na budowę, natomiast wymagają zgłoszenia w organach administracji budowlano-architektonicznej to przeczytałem na stronce internetowej UM Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 06.08.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 i jeszcze to Zgłoszenia można dokonać na druku dostępnym w kancelarii Urzędu oraz na naszej stronie internetowej, spełniając warunki niezbędne dla tego zgłoszenia w oparciu o dwa pierwsze załączniki wymienione na druku tj.: oświadczenie o posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane szkic lub rysunek obiektu z wyliczoną powierzchnią „oczka” na mapce zasadniczej w skali 1:500. Zgłoszenie nie podlega opłacie skarbowej. Zgłoszenia należy dokonać na 30 dni przed zamierzonym terminem rozpoczęcia budowy. Jeżeli „oczko wodne” zostało wykonane samowolnie, bez wymaganego prawem zgłoszenia, w przypadku jego ujawnienia Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego daje nakaz rozbiórki „oczka” lub możliwość jego legalizacji, która wiąże się z koniecznością uiszczenia opłaty legalizacyjnej w wysokości 2500zł. Powyższe dotyczy „oczek wodnych” wybudowanych po 1 stycznia 1995 r. Poprzednie prawo nie przewidywało konieczności zgłaszania budowy „oczek wodnych”, w związku z czym wszystkie wykonane „oczka” przed tym terminem są legalne. Zob.: art. 29 i art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (jednolity tekst ogłoszony w Dz.U. Nr 207 poz. 2016 z dnia 05 grudnia 2003 r.). Źródło: Wydz. Architektury UM to chyba wszystko wyjaśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 06.08.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 dizers nie zauważyłeś jednak że tu mowa o oczku o wymiarach 20x20m co daje nam 400m.kwadratowych. Oczko wodne, które ma 30m.kw. to 5mx6m. i rzeczywiście takie oczko wymaga tylko zgłoszenia. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 06.08.2004 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 a chciałem być taki pomocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 06.08.2004 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 a chciałem być taki pomocny Przyda się tym, którzy chcą malutki stawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 06.08.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Rzuciłem już to pytanie gdzieś na forum ale ponownie dołączam się do pytania bartlech . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 07.08.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2004 "(...) jeśli właściciel gruntu chce wybudować staw w terenie podmokłym lub w zagłębieniu terenu albo innym miejscu, w którym gromadzi się woda i nie korzysta przy tym z płynących wód powierzchniowych, to nie musi uzyskać pozwolenia wodnoprawnego na założenie stawu. Staw taki nie może posiadać jednak żadnych dopływów ani odpływów." Ustawa z dnia 24 października 1974 r. - Prawo wodne (Dz.U. Nr 38, poz. 230 ost. zm. Dz.U. Nr 12, poz. 136 z 2000 r. Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz.U. Nr 66, poz. 750 z 1999 r.) Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. prawo budowlane (Dz.U. Nr 89, poz. 414, ost. zm. Dz.U. Nr 12, poz. 136 z 2000 r.) Ale jeszcze warto by się było zapytać w gminie, może coś się pozmieniałopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamN 15.08.2004 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Staw taki nie może posiadać jednak żadnych dopływów ani odpływów. Chyba staw z odpływem i/lub dopływem to nie staw, ale jezioro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 15.08.2004 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Staw taki nie może posiadać jednak żadnych dopływów ani odpływów. Chyba staw z odpływem i/lub dopływem to nie staw, ale jezioro? po pierwsze: zacytowałem ustawę po drugie: to chyba większość jezior na świecie trzeba by przemianować na stawy bo mają odpływy/dopływy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamN 16.08.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 No to zacytujmy więcej (Prawo budowlane): Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: (...) 14) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin, 15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2, 16) pomostów o długości całkowitej do 25 m i wysokości, liczonej od korony pomostu do dna akwenu, do 2,50 m, służących do: a) cumowania niewielkich jednostek pływających, jak łodzie, kajaki, jachty, b) uprawiania wędkarstwa, c) rekreacji, (...) 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych, polegających na: (...) 7) remoncie pomostów, o których mowa w ust. 1 pkt 16, (...) 9) wykonywaniu i remoncie urządzeń melioracji wodnych szczegółowych, z wyjątkiem: a) ziemnych stawów hodowlanych, --------------- Czyli: staw wolno mieć, ale bez rybek. A jak rybki, to nie hodowalne, tylko "dziko rosnące" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts