melankolija 27.07.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Witajcie! Jestem tu pierwszy raz i jeśli jest gdzieś podobny temat, to z góry dziękuję za skierowanie mnie do niego . Moja sprawa wygląda tak. Kupiliśmy z mężem mieszkanie w nowym budownictwie (oddane pod koniec 2015 r.) i niestety mamy bardzo duży problem z hałasami. Nad nami mieszkają ludzie z dwójką dzieci, pod nami jest rodzina z jednym chłopczykiem. Na wstępie zaznaczę, że nie jestem nadwrażliwym "pańskim pieskiem". Pół życia mieszkałam w starej kamienicy z drewnianymi stropami, drugie pół w bloku komunalnym, więc doskonale zdaję sobie sprawę z tego jakie hałasy występują w domach wielorodzinnych. Natomiast czegoś takiego co występuje u nas jeszcze nie doświadczyłam. Największym problemem są hałasy generowane przez biegające dzieci. Jest to ogromne dudnienie bardzo trudne do zniesienia (szczególnie, kiedy zaczyna się już o 7 rano w dzień wolny). Można by rzec, że to normalne że dzieci biegają i tupią, ale zrozumiałe jest, że słychać to z góry, ale u nas prawie równie głośno słychać tupiącego chłopczyka, który mieszka pod nami . I słychać to tak, jakby szło z góry. Oprócz tego dochodzi dudnienie chodzących rodziców (i na górze, i na dole) tak jakby chodził ktoś po sąsiednim pokoju, więc to nie tylko kwestia dzieci. Robiliśmy niedawno badania akustyczne, niestety wszystko wyszło w normach (zarówno hałasy uderzeniowe, jak i powietrzne). Natomiast jeśli o nas chodzi, to uważamy, że największym problemem są dwie ściany działowe, które stanowią centrum naszego mieszkania (a obecne możliwości aparatury do pomiarów akustycznych nie są w stanie tego zbadać). Są one jakby nośnikiem wszelkiej maści dźwięków płynących z uderzeń (m.in. tupania) w całym naszym pionie (sąsiedzi z 3-go piętra mieszkający bezpośrednio nad nami mówią, że też słychać u nich tupanie dziecka z 1 piętra). Robi nam się takie wielkie pudło rezonansowe, w którym wszystko huczy, podłoga drży pod stopami, a w szafkach dzwonią nam szklanki. Konsultowaliśmy się w tej sprawie ze znajomym architektem i zastanawiamy się nad zrobieniem niewielkiej dylatacji pomiędzy naszymi ścianami, a sufitem i wypełnienie jej jakimś tłumiącym tworzywem. Wszystko po to, żeby przerwać ten "hałasowy ciąg" . Druga opcja bardziej drastyczna, to wyburzenie ścian i postawienie nowych (te które mamy teraz "dzwonią" przy najmniejszym puknięciu). I tutaj mam pytania: Czy takie coś w ogóle się praktykuje? Czy rzeczywiście jest szansa, że taka dylatacja da jakieś wymierne efekty, czy jednak opcja z wyburzeniem jest bardziej realna? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi i rady. No może poza tymi w stylu "przyzwyczaj się", bo po pół roku mieszkania w sajgonie za cholerę do tej sytuacji się nie przyzwyczaję. Jesteśmy na tyle zdesperowani, że jeśli nie uda nam się nic z tym zrobić, to po prostu się wyprowadzimy... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 29.07.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Podejrzewam, że robienie wyciszeń po swojej stronie pomoże w bardzo niewielkim stopniu. Skoro to nowe budownictwo to podłoga pływająca została wykonana nieprawidłowo, ewentualnie cały efekt pływającej podłogi został u sąsiadów zniszczony przez "fachowcuf" robiących parkiet lub inny rodzaj wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 30.09.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Witam, jest kilka sposobów na które można rozwiązać problem. Izolacjami akustycznymi zajmuję się zawodowo. Jeśli jest Pani zainteresowana, uprzejmie proszę o kontakt. Można m.in. ustawić przedściankę do ściany działowej, która prawdopodobnie jest cienka i działa jak membrana głośnika. Sposób instalacji może Pani obejrzeć np.Izolacja akustyczna ściany Można włożyć materiał izolujący, ale raczej trzeba by go włożyć dookoła tej ściany, bo odcięcie jedynie od góry pozostawi drogę drganiom od dołu i od boków. Z uszanowaniemSebastian[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts