rolnikov 27.07.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Witam,Sytuacja jest następująca:- prosty dach dwuspadowy 170m bez lukarn czy innych wodotrysków - - 5 okien połaciowych, 2 kominy- nachylenie 45*- więźba zaprojektowana pod dachówkę cementową 50kg/m2- deskowanie z MFP 18mm- dom z BK o ile to ma znaczenie.- w okół dużo brzóz Wybór krycia się zbliża, ja przeszedłem już przez wszystkie opcje dachówka-blacha-gont-papa_a_potem_zobaczymy.Już myślałem że jestem zdecydowany na płaską blachę na rąbek, ale doczytałem że nie jest to takie proste rozwiązanie jak się wydaje i łatwo je źle wykonać. Do tego trzeba doliczyć cenę "makaronu". I teraz zastanawiam się o ile całość wyjdzie taniej na korzyść blachy, bez gwarancji że będę z niej zadowolony. Czy nie lepiej dopłacić X % i mieć porządny dach ? Licząc:Blacka płaska na rąbek:- makaron 20pln/m2- blacha ? 40zl/m2 (nie wiem dokładnie ile - który produkt ma sensowny stosunek cena/jakość)- robocizna 40zl/m2 Suma: 100zl/m2 Dachówka- łaty co 25cm - 6zl/m- dachowka Euronit Kapstadt (40zl/m2 - ceny internetowe... )- robocizna - nie znam ceny... dajmy na to 60zl/m2. Suma 106zl/m2 W obu przypadkach zakładam taką samą papę wierzchniego krycia. Wiem że obliczenia bardzo zgrubne, ale mam wrażenie że dachówka wcale nie wyjdzie dużo drożej, a zalet nad blachą ma przynajmniej kilka i dla świętego spokoju być może warto dopłacić. Prośba o opinie i ewentualne wyprowadzenie z błędu. R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 29.07.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Producenci dają Ci gwarancje X lat ale nie oszukujmy się max 15 lat i będzie do malowania. A dachówka ? 50 lat spokojnie poleży. Druga sprawa szum od deszczu, albo gradobicie które może nastąpić i porobić pełno wgnieceń. Blacha zimą i latem cały czas pracuje i co za tym idzie powłoka na niej też przez co długo nie wytrzymuje. Wiem że dzisiaj jest taka moda jak 20-25 lat temu na rąbek, ale to przemija i tak dalej ludzie kładą dachówkę. Kolejna sprawa to gdy masz betonówkę na dachu to możesz ją swobodnie wsuwać i chodzić po dachu jakbyś chciał coś montować dodatkowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 30.07.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 blacha stalowa na rąbek to imitacja prawdziwych blach...Z tą blachą na klik są same problemy i trzeba dużego doświadczenia żeby dach wyglądał estetycznie i był szczelny. Efekt końcowy nie zawsze zadowala inwestora a późniejsze użytkowanie potrafi przysporzyć wielu problemów.gdybym miał wybierać między blachą a dachówką, oczywiście dachówka. Pokusiłbym się nawet o ceramikę z niższej półki, np. Robena . Myślę że wyjdzie cenowo podobnie jak beton...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 30.07.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Miałem podobny dylemat, najpierw myślałem aby była to blacho-dachówka bo taniej potem jednak beton skończyłem na zamówieniu ceramiki.Betonowa jest brzydka tzn na dachu może i tego nie będzie widać ale jak oglądałem na żywo wyglądała słabo i wiedziałem że na wystawie i tak leżą lepsze sztuki.Mają strasznie porowatą strukturę nie są gładkie aby zrozumieć o czym mowa jedz do hurtowni i sam zobacz.Cenowo dobra blacha wychodzi tak samo jak dachówka, wiele nie dołożysz a to jednak dach i na moje lepiej brać ceramikę niż betonową w podobnej cenie zresztą sam jedź i popytaj w hurtowni. Koramic i roben mają dachowki w cenie betonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolnikov 10.08.2016 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Nieco podsumuję wątek przedstawiając wyceny dachówki i porównując do podobnego dachu krytego blachą. Dach dwuspadowy 170m, dachówka płaska cementowa:- Przykrycie dachu na gotowo materiał + robocizna 27-28tys. z 5 oknami.- Rozbijając na składniki: Materiał 10-12tys. Okna 4-5. Robocizna ok.8 Teraz podobny dach, kryty blachą płaską na łatach, 1 wycena:- Materiał 9tys. (przy blasze mamy większą rozpiętość cenową) + okna 4-5.- Robocizna 7tys. Różnica na samym pokryciu wydaje się być niewielka. Do tego trzeba doliczyć mocniejszą więźbę - w naszym przypadku różnica ok.1tys.Przy samej dachówce koszt materiału można obniżać stosując różne tricki jak np. rezygnacja z drogich dachówek bocznych/skrajnych. Moim zdaniem jeśli ktoś ma te kilka tys.różnicy to warto dopłacić, nie jest to miejsce gdzie szukałbym oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts