Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głośnik i modulator z pojazdu uprzywilejowanego jako zewnętrzna "syrena"?

Recommended Posts

Witajcie,

zastanawiam się czy zamiast dedykowanych zewnętrznych sygnalizatorów można użyć modulatora z pojazdu uprzywilejowanego np. 12 V elektre zure z głośnikiem tonsila dwuwzbudnikowym?

A poza tym pytanie dotyczące czujek wewnętrznych - DSC LC 100, Optex RXC ST, Rokonet Zodiac RK 410 PRO czy może lepiej dorzuć do siemensa PDM i12?

Jeśli chodzi o zewnętrzne to wybór padł na Rokonet watchout.

Witajcie,

zastanawiam się czy zamiast dedykowanych zewnętrznych sygnalizatorów można użyć modulatora z pojazdu uprzywilejowanego np. 12 V elektre zure z głośnikiem tonsila dwuwzbudnikowym?

Jak chcesz to możesz nawet użyć gongu dwururowego. Tylko czy jest on wyposażony w system antysabotażowy? Ma sygnalizację optyczną? Jest zabezpieczony przed bezpośrednim działaniem warunków atmosferycznych? Przed zapiankowaniem? Lepiej użyć sprzętu który jest do tego dedykowany. Nie widziałem jeszcze żeby ktoś do systemu alarmowego w domu używał syreny z karetki.

A poza tym pytanie dotyczące czujek wewnętrznych - DSC LC 100, Optex RXC ST, Rokonet Zodiac RK 410 PRO czy może lepiej dorzuć do siemensa PDM i12?

Jeśli chodzi o zewnętrzne to wybór padł na Rokonet watchout.

Wszystkie będą OK. Ja używam bardzo często DSC i jest OK.

Cel stosowania?zdecydowanie głośniejsze i dźwięk na który zareaguje na pewno większą ilość osób niż na te piszczałki standardowe satelowskie, tak mi się wydaje. A co do prądu nie wiem stądpytanie czy mmożna technicznie to ugryźć.

Pobór prądu takiego generatora, to 8A, więc musiałbyś zastosować duży zasilacz buforowy tylko dla zasilania takiej sygnalizacji.

Koszt wszystkich urządzeń (generator + głośnik tubowy + zasilacz i akumulator) jest tak wysoki, że zupełnie się to nie opłaca.

Jak nie chcesz piszczałki, to Satel ma w ofercie dwa sygnalizatory z przetwornikami dynamicznymi (SD-6000 i SD-3001) o poziomie głośności 120 dB.

Może jeszcze gdzieś znajdziesz sygnalizator dynamiczny BS-30F o poziomie głośności 130 dB - te dawały ostro czadu :D

To mówisz żeby sobie darować i szukać tego bs 30 f?? Poszukałem i nigdzie już nie można dostać tego sygnalizatora - w jednym sklepie na wyczerpaniu ale właściciel odpisał że wstrzymuje sprzedaż z powodu choroby także pozostaje chyba tylko Satel - a może jest jeszcze gdzieś ten BS?

p.s. Zbychu, a co do czujek wewnętrznych co byś aktualnie polecił? Te zewnętrzne Rokonet Watchouta warto w ogóle instalować?Jaką centralkę byś polecił z powiadomieniem sms i email ale nie sterujacą Bóg wie czym - sam alarm bez bajerów typu sterowanie roletami, podlewanie ogrodu itp.itd.

Edytowane przez norshall

Cel stosowania?zdecydowanie głośniejsze i dźwięk na który zareaguje na pewno większą ilość osób niż na te piszczałki standardowe satelowskie, tak mi się wydaje.

Moim zdaniem jak raz czy drugi włączy się taka syrena to sąsiedzi prędzej podłożą ci ogień żeby się ciebie pozbyć razem z tą syreną :-) Są tacy, którzy mają nawet zwykłe syreny wyjące całymi godzinami, co wzbudza wściekłość, a nie czujność.

Może lepiej zainwestować w ochronę, która szybko dojedzie po cichyn alarmie?