monika91 27.07.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Witam bardzo serdecznie wszystkich, to mój pierwszy wątek na tym forum będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś udzieli mi jakiejkolwiek porady lub wskazówki. Chcemy budować z mężem na wiosnę dom, ok 80-90 m2 parter + użytkowe poddasze, z myślą o jego ewentualnym wykończeniu za kilka lat. Zastanawiamy się jakie zastosować ogrzewanie aby było najtaniej: co+ kominek z płaszczem, piec na ekogroszek a może ogrzewanie elektryczne ? Za wszystkie podpowiedzi i uwagi będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Dobrze ocieplić, dać dobre okna, zainstalować wentylację mechaniczną i założyć ogrzewanie elektryczne podłogowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.07.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Kominek lub piecyk z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 27.07.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Kominek na długą metę to raczej mało wygodne.W dobie wygody i lenistwa coś bezobsługowego. Macie projekt? wiecie ile i jakiej izolacji bedziecie mieli w swoim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Kominek lub piecyk z płaszczem wodnym A potem dokręcić sobie jeszcze cały rozbudowany system grzewczy i już tylko cieszyć się z kotłowni w salonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 27.07.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 prawdopodobnie postawimy na ten http://projekty.muratordom.pl/projekt_miarodajny-wariant-iv,3141,0%2C0.htm tyle ze wprowadzimy male zmiany, mamy dalszego znajomego architekta wieć można troszkę pozmieniać w projekcie jest kocioł na paliwo stałe ale to można zmienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AuraGdansk1 27.07.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Zgadzam się w 100% z Przedmówcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.07.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Kominek lub piecyk z płaszczem wodnym dlatego, że to sprzedajesz, czy masz jakieś inne argumenty? jak dla mnie kominek może być jako ozdoba lub rozrywka od czasu do czasu (jeśli ktoś lubi), ale nie podstawowe źródło ogrzewania. u siebie nie posiadamy kominka, wśród znajomych też obserwuję, że kominek coraz częściej przestaje być takim "must have" w nowym domu, jak to było do niedawna. ja osobiście zamiast kominka wybrałbym już ten kocioł ekogroszek zamknięty w oddzielnym pomieszczeniu. ale zamiast tego dociepliłem dobrze dom (zadbałem o mostki termiczne i ogólną jakość prac), zainstalowałem wentylację mechaniczną i grzeję tanio prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika91 28.07.2016 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 dlatego, że to sprzedajesz, czy masz jakieś inne argumenty? jak dla mnie kominek może być jako ozdoba lub rozrywka od czasu do czasu (jeśli ktoś lubi), ale nie podstawowe źródło ogrzewania. u siebie nie posiadamy kominka, wśród znajomych też obserwuję, że kominek coraz częściej przestaje być takim "must have" w nowym domu, jak to było do niedawna. ja osobiście zamiast kominka wybrałbym już ten kocioł ekogroszek zamknięty w oddzielnym pomieszczeniu. ale zamiast tego dociepliłem dobrze dom (zadbałem o mostki termiczne i ogólną jakość prac), zainstalowałem wentylację mechaniczną i grzeję tanio prądem. jaki koszt takiej wentylacji ? nie masz obaw że prąd może kiedyś być bardzo drogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.07.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 jaki koszt takiej wentylacji ? nie masz obaw że prąd może kiedyś być bardzo drogi ? w moim przypadku około 10 tys. zł, instalacja dosyć przewymiarowana w stosunku do potrzeb, robiliśmy samodzielnie wg projektu (żadna filozofia - w dwie osoby można to zrobić w jeden dzień, o ile są przygotowane przepusty w stropie). poza oszczędnościami na ogrzewaniu (nie przy wszystkich źródłach ogrzewania ma to finansowy sens) daje niesamowity komfort, szczególnie latem, bo działa bez względu na warunki atmosferyczne. podwyżek cen energii się nie boję, bo mam na tyle dobrze zaizolowany dom, że na CO zużyłem w zeszłym sezonie niewiele więcej niż na prąd bytowy. tak naprawdę nie oglądamy wiele TV, często bywaliśmy poza domem - mnie w zasadzie nie było przez większość czasu, bo byłem w delegacji - przy normalnym trybie życia mogłoby się okazać, że więcej poszło na prąd bytowy niż na ogrzewanie. jako że ogrzewanie działa tylko w taryfie pozaszczytowej, to płacę za nie mniej niż za pozostały prąd w domu. w razie czego zrobiłem wodną podłogówkę napędzaną grzałką elektryczną - mogę w przyszłości wstawić pompę ciepła i obniżyć rachunki około 3 razy. do tego ogniwa PV w przyszłości, więc kolejne zyski. innego systemu niż elektrycznego nie zasilisz z PV, szczególnie przy obecnym systemie bilansowania. ogólnie rzecz biorąc - zamiast w kotłownię, kominy, miejsce na opał, kominki z płaszczem wodnym i inne bajery, zainwestowaliśmy w izolację, stolarkę i wentylację. mamy teraz niższe rachunki niż ktokolwiek w sąsiedztwie, do tego w pełni bezobsługowy i mało awaryjny (i tani w naprawie) system grzewczy. warto dobrze wszystko policzyć, zainwestować 300-400 zł w OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.07.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ogrzewanie podłogowe wydaje się tu najlepszym pomysłem.Ale...Robiłbym je "klasycznie" jako rurki z wodą.Bo?Bo to tylko uniwersalny sposób dystrybucji ciepła, do którego pasuje i kocioł elektryczny i pompa ciepła i kocioł gazowy a nawet kocioł stałopalny z jakim sprzęgłem-buforem.MOŻNA grzać to prądem nie odcinając się od innych opcji.Położysz kable to możesz grzać TYLKO prądem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.07.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ogrzewanie podłogowe wydaje się tu najlepszym pomysłem. Ale... Robiłbym je "klasycznie" jako rurki z wodą. Bo? Bo to tylko uniwersalny sposób dystrybucji ciepła, do którego pasuje i kocioł elektryczny i pompa ciepła i kocioł gazowy a nawet kocioł stałopalny z jakim sprzęgłem-buforem. MOŻNA grzać to prądem nie odcinając się od innych opcji. Położysz kable to możesz grzać TYLKO prądem! Adam M. dokładnie tak samo uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.07.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 ... nie masz obaw że prąd może kiedyś być bardzo drogi ? Nie mam takich obaw. Osiem lat temu straszono mnie dużymi podwyżkami cen prądu, a okazuje się, że po tym czasie jest on tańszy niż był. W dodatku nawet jak cena prądu skoczy o 50% to moje rachunki wzrosną tylko o 25% (reszta to pozostałe opłaty), a to dalej będzie tanio. W dodatku ceny PV będą maleć, a być może już niedługo pojawi się ogólnodostępna i tania metoda pozyskiwania energii z perowskitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.07.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 dlatego, że to sprzedajesz, czy masz jakieś inne argumenty? jak dla mnie kominek może być jako ozdoba lub rozrywka od czasu do czasu (jeśli ktoś lubi), ale nie podstawowe źródło ogrzewania. u siebie nie posiadamy kominka, wśród znajomych też obserwuję, że kominek coraz częściej przestaje być takim "must have" w nowym domu, jak to było do niedawna. ja osobiście zamiast kominka wybrałbym już ten kocioł ekogroszek zamknięty w oddzielnym pomieszczeniu. ale zamiast tego dociepliłem dobrze dom (zadbałem o mostki termiczne i ogólną jakość prac), zainstalowałem wentylację mechaniczną i grzeję tanio prądem. Jeśli pozwolisz .Masz dom pasywny???. Ilu litrowy???.I odniosę się do twej ansy kominkowej w domu.Nie ma takiego pojęcia jak ozdoba albo rozrywka.Albo kominek jest alternatywnym źródłem pozyskiwania energii albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.07.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Jeśli pozwolisz .Masz dom pasywny???. Ilu litrowy???.I odniosę się do twej ansy kominkowej w domu.Nie ma takiego pojęcia jak ozdoba albo rozrywka.Albo kominek jest alternatywnym źródłem pozyskiwania energii albo nie. w zeszłym sezonie wyszło, że mam dom około 23 kWh/m2, ale zima ciepła. nawet jeśli byłby gorzej zaizolowany, to prąd w taniej taryfie jest niewiele droższy niż gaz, a koszt inwestycji i serwisu znacznie niższe. warto zauważyć, że obecny rząd uniemożliwił sprzedaż prądu z PV po preferencyjnych stawkach (dodajmy, że nierynkowych, więc chyba dobrze się stało). gdyby było tak jak proponował poprzedni rząd, to można by wstawić PV, sprzedać dużo energii elektrycznej po wysokiej cenie i za to kupić cokolwiek - gaz, węgiel czy chleb. obecnie jest tylko bilansowanie. czyli tylko ogrzewający elektrycznością mają szansę wyjść na zero (poza opłatami stałymi) z całkowitymi kosztami energii dla domu (CO, CWU, bytowy, gotowanie). natomiast grzejący czymkolwiek innym, w dodatku gotujący na gazie - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.07.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Dobrze ocieplić, dać dobre okna, zainstalować wentylację mechaniczną i założyć ogrzewanie elektryczne podłogowe ... Oczywiście. Dla poprawy komfortu latem i jeszcze niższych rachunków zimą można zrobić jeszcze pompę p-p i płacić dosłownie grosze za ogrzewanie zimą i mieć przy okazji chłodzenie/klimę. Całość instalacji idzie się zmieścić w 25-35 tys zł na taki domek bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.07.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 w zeszłym sezonie wyszło, że mam dom około 23 kWh/m2, ale zima ciepła. nawet jeśli byłby gorzej zaizolowany, to prąd w taniej taryfie jest niewiele droższy niż gaz, a koszt inwestycji i serwisu znacznie niższe. warto zauważyć, że obecny rząd uniemożliwił sprzedaż prądu z PV po preferencyjnych stawkach (dodajmy, że nierynkowych, więc chyba dobrze się stało). gdyby było tak jak proponował poprzedni rząd, to można by wstawić PV, sprzedać dużo energii elektrycznej po wysokiej cenie i za to kupić cokolwiek - gaz, węgiel czy chleb. obecnie jest tylko bilansowanie. czyli tylko ogrzewający elektrycznością mają szansę wyjść na zero (poza opłatami stałymi) z całkowitymi kosztami energii dla domu (CO, CWU, bytowy, gotowanie). natomiast grzejący czymkolwiek innym, w dodatku gotujący na gazie - nie. niemcy mają nadprodukcje z OZE u nas nadal wszystko kuleje. Lepiej dopłacać do nierentownych kopalń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.07.2016 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Faktura za gaz;- paliwo gazowe 22,44zł [ 226kWh ]- do zapłacenia łącznie 147,36zł Te 226 kWh można zastąpić spalając 50 kg DREWNA , w uproszczeniu 0,1 metra sześciennego drewna [ 0,1 x200 zł = 20 zł ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.07.2016 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 w zeszłym sezonie wyszło, że mam dom około 23 kWh/m2, ale zima ciepła. nawet jeśli byłby gorzej zaizolowany, to prąd w taniej taryfie jest niewiele droższy niż gaz, a koszt inwestycji i serwisu znacznie niższe. warto zauważyć, że obecny rząd uniemożliwił sprzedaż prądu z PV po preferencyjnych stawkach (dodajmy, że nierynkowych, więc chyba dobrze się stało). gdyby było tak jak proponował poprzedni rząd, to można by wstawić PV, sprzedać dużo energii elektrycznej po wysokiej cenie i za to kupić cokolwiek - gaz, węgiel czy chleb. obecnie jest tylko bilansowanie. czyli tylko ogrzewający elektrycznością mają szansę wyjść na zero (poza opłatami stałymi) z całkowitymi kosztami energii dla domu (CO, CWU, bytowy, gotowanie). natomiast grzejący czymkolwiek innym, w dodatku gotujący na gazie - nie. Choć nie odpowiedziałeś do końca na moje postawione pytania ale doceniam to jak napisałeś.Widzisz rządowe restrykcje aż tak bardzo mnie nie interesują bo nader wszystko traktuje moje podejście do grzania w chałupie zupełnie osobiście.Mam KZPŁW i PG w części wodną podłogówkę i solary i jak na razie dobrze na tym wychodzę.ZCWU 350 l grzany tymi źródłami ale grzałka elektryczna na straży zawsze stoi. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 niemcy mają nadprodukcje z OZE u nas nadal wszystko kuleje. Lepiej dopłacać do nierentownych kopalń... Cały naród niemiecki robi zrzutkę na zabawę w " zieloną energię" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts