oszczednyGrześ 29.07.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Cały naród niemiecki robi zrzutkę na zabawę w " zieloną energię" ... W sumie to i masz rację. Ale uważasz że dotowanie kopalń które przynoszą straty ma sens? Kiedyś czytałem ciekawy artykuł na ten temat ile kasy jest pompowane w górnictwo i co można by w zamian zrobić (włącznie z zapewnieniem pracy górnikom). Nie mówię, że węgiel jest kompletnie be, ale róbmy to z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 W sumie to i masz rację. Ale uważasz że dotowanie kopalń które przynoszą straty ma sens? Kiedyś czytałem ciekawy artykuł na ten temat ile kasy jest pompowane w górnictwo i co można by w zamian zrobić (włącznie z zapewnieniem pracy górnikom). Nie mówię, że węgiel jest kompletnie be, ale róbmy to z głową. Co innego kopalnie a co innego elektrownie węglowe... Stabilności energetycznej dla gospodarki nie zapewnisz wiatrakami czy fotowoltaiką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Faktura za gaz; - paliwo gazowe 22,44zł [ 226kWh ] - do zapłacenia łącznie 147,36zł Te 226 kWh można zastąpić spalając 50 kg DREWNA , w uproszczeniu 0,1 metra sześciennego drewna [ 0,1 x200 zł = 20 zł ] No to teraz mistrzuniu wytłumacz mi, w jaki sposób mam dawkować to drewno żeby uzyskiwać energię dokładnie wtedy kiedy jest potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.07.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Co innego kopalnie a co innego elektrownie węglowe... Stabilności energetycznej dla gospodarki nie zapewnisz wiatrakami czy fotowoltaiką ... Tak to prawda. Ale mądrze da się to połączyć z tym że u nas jak widać ciężko to idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.07.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Choć nie odpowiedziałeś do końca na moje postawione pytania ale doceniam to jak napisałeś.Widzisz rządowe restrykcje aż tak bardzo mnie nie interesują bo nader wszystko traktuje moje podejście do grzania w chałupie zupełnie osobiście.Mam KZPŁW i PG w części wodną podłogówkę i solary i jak na razie dobrze na tym wychodzę.ZCWU 350 l grzany tymi źródłami ale grzałka elektryczna na straży zawsze stoi. pzdr. powiem inaczej. moja grzałka kosztowała 400 zł, bojler 600 czy 700 zł. komina czy miejsca na opał nie mam, oddzielnej kotłowni też nie. rachunki za CO i CWU mam rzędu 1000-2000 zł. czysto, tanio, wygodnie. co to jest PG? Tak to prawda. Ale mądrze da się to połączyć z tym że u nas jak widać ciężko to idzie. wg mnie na pewno bilansowanie jest lepsze niż sprzedaż po 60 czy 70 gr jak było wcześniej planowane (podczas gdy hurtowa cena to kilkanaście groszy). nie jestem zwolennikiem rządu PiS, ale dobrze zrobili. dzięki temu bogatsi nie będą zarabiać na biedniejszych i na mieszkańcach bloków. kto ma dom, chęć i pieniądze, może sobie po prostu obniżyć rachunki za prąd i nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 nie jestem zwolennikiem rządu PiS, ale dobrze zrobili. dzięki temu bogatsi nie będą zarabiać na biedniejszych i na mieszkańcach bloków. kto ma dom, chęć i pieniądze, może sobie po prostu obniżyć rachunki za prąd i nic poza tym. To nie jest tak do końca. Pamiętaj, że państwo, czyli my wszyscy, musimy iść w stronę czystej energii. Więc albo z nas wszystkich zedrą pieniążki na ten cel, albo powinni zapłacić tym, którzy sami zainwestują w małe moce. Wynik powinien wychodzić na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 To nie jest tak do końca. Pamiętaj, że państwo, czyli my wszyscy, musimy iść w stronę czystej energii. Więc albo z nas wszystkich zedrą pieniążki na ten cel, albo powinni zapłacić tym, którzy sami zainwestują w małe moce. Wynik powinien wychodzić na zero. Nasze państwo powinno iść tą drogą a nie bawić się w wiatraczki czy inne panele ... https://www.lw.com.pl/pl,2,d6882,zobacz_film_z_elektrowni_kozienice_nakrecony_przez_discovery_channel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Nasze państwo powinno iść tą drogą a nie bawić się w wiatraczki czy inne panele ... https://www.lw.com.pl/pl,2,d6882,zobacz_film_z_elektrowni_kozienice_nakrecony_przez_discovery_channel.html I będziemy spalać nasz drogi węgiel, czy tani z importu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.07.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 powiem inaczej. moja grzałka kosztowała 400 zł, bojler 600 czy 700 zł. komina czy miejsca na opał nie mam, oddzielnej kotłowni też nie. rachunki za CO i CWU mam rzędu 1000-2000 zł. czysto, tanio, wygodnie. co to jest PG? wg mnie na pewno bilansowanie jest lepsze niż sprzedaż po 60 czy 70 gr jak było wcześniej planowane (podczas gdy hurtowa cena to kilkanaście groszy). nie jestem zwolennikiem rządu PiS, ale dobrze zrobili. dzięki temu bogatsi nie będą zarabiać na biedniejszych i na mieszkańcach bloków. kto ma dom, chęć i pieniądze, może sobie po prostu obniżyć rachunki za prąd i nic poza tym. Ja nigdy nie byłem za opcjami politycznymi a tylko za ludźmi myślącymi mądrze ułatwiającymi życie społeczeństwu. Może nawet rządzić ojciec Rydzyk byleby było normalnie . A tak na poważnie to masz część racji Ja dlatego przymierzam się do montażu paru Kw raczej małych paru Kw bo dużo nie potrzebuję. Liczę że ceny będą spadać. Niestety dofinansowania raczej ceny windują podobnie było z solarami przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.07.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 To nie jest tak do końca. Pamiętaj, że państwo, czyli my wszyscy, musimy iść w stronę czystej energii. Więc albo z nas wszystkich zedrą pieniążki na ten cel, albo powinni zapłacić tym, którzy sami zainwestują w małe moce. Wynik powinien wychodzić na zero. Masz rację bo niejako ci inwestorzy zielonej energii ratują poniekąd system energetyczny a to jest korzystne dla wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Masz rację bo niejako ci inwestorzy zielonej energii ratują poniekąd system energetyczny a to jest korzystne dla wszystkich... Oni nic nie ratują bo te źródła energii są mało przewidywalne ... Co innego jak by mnożyć np małe elektrownie wodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.07.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Oni nic nie ratują bo te źródła energii są mało przewidywalne ... Co innego jak by mnożyć np małe elektrownie wodne... Problemem raczej może być nadwyżka przy dużej liczbie instalacji. Tak, małe elektrownie wodne ale to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 06.08.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 niezależne ogrzewanie od wszystkiego to pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Przemyślałeś problem?A jak Ci sieć padnie to też? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.08.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 ...jak padnie, to kominek- jeśli takowy posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 22.08.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam bardzo serdecznie wszystkich, to mój pierwszy wątek na tym forum będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś udzieli mi jakiejkolwiek porady lub wskazówki. Chcemy budować z mężem na wiosnę dom, ok 80-90 m2 parter + użytkowe poddasze, z myślą o jego ewentualnym wykończeniu za kilka lat. Zastanawiamy się jakie zastosować ogrzewanie aby było najtaniej: co+ kominek z płaszczem, piec na ekogroszek a może ogrzewanie elektryczne ? Za wszystkie podpowiedzi i uwagi będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Monika Witam Monika91, A zastanawiała się Pani nad wykorzystaniem pompy ciepła? Gdyby miała Pani jakieś pytania, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts