Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - nie działa - rury w stropie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamontuj sobie klimę, wtedy obudzisz się w przyjemnym chłodzie, mówię Ci, wtedy może przestaniesz mi dogryzać.

Mam w sypialni 24C i naprawdę nie odczuwam dyskomfortu.

Zimą mam 22C

Ciekawe, w jakim to przyjemnym chłodzie Ty się obudzisz (jak już zamieszkasz), skoro sypialnię masz na poddaszu, a klimę na parterze.

Myśle, źe zatęsknisz za moimi 24C

Mam w sypialni 24C i naprawdę nie odczuwam dyskomfortu.

Zimą mam 22C

Ciekawe, w jakim to przyjemnym chłodzie Ty się obudzisz (jak już zamieszkasz), skoro sypialnię masz na poddaszu, a klimę na parterze.

Myśle, źe zatęsknisz za moimi 24C

Za niczym nie będę tęsknił, na dole mam 80 m2 powierzchni więc jest gdzie spać. Do wyboru, do koloru.

Za niczym nie będę tęsknił, na dole mam 80 m2 powierzchni więc jest gdzie spać. Do wyboru, do koloru.

Cieszymy się, że w końcu to zauważyłes. Ty musisz wybierać pomiędzy mniejszym a większym złem. Zamiast spojrzeć obiektywnie na sprawę i zacząć polecać systemy które rzeczywiście dają komfort to Ty z rodzinką albo razem na podłodze ze salonie albo osobno na patelni na poddaszu...

Ha, ha - to jest jakieś rozwiazanie, cała rodzina w jednej izbie :)

Kiedyś wokół pieca, teraz pod klimą :lol:

Metrażu też zazdrościsz. Salon i pokój na dole pomieszczą wszystkich domowników. Ale jeszcze poczekam na efekty ocieplania poddasza i dołożenia rolet zaciemniających. Ty już stwierdziłeś, że będę miał gorąco na górze zanim zacząłem mieszkać. A może prawie będzie dobrze?

Metrażu też zazdrościsz. Salon i pokój na dole pomieszczą wszystkich domowników. Ale jeszcze poczekam na efekty ocieplania poddasza i dołożenia rolet zaciemniających. Ty już stwierdziłeś, że będę miał gorąco na górze zanim zacząłem mieszkać. A może prawie będzie dobrze?

"Prawie bedzie dobrze" :lol:

Nie wiem, skąd ta teza, ze metrażu zazdroszczę - przypominam, że rok temu z ulga przeprowadziłem sie z domu 194m2 po podłogach (164m2 uż.).

Za to poznałem tam "skuteczność" rolet zaciemniejacych na poddaszu i "komfort" przenoszenia sypialni na parter po paru upalnych dniach.

Ja chcę się spróbować dowiedzieć czy przewody w stropie są odpowiednio zaizolowane - albo skąd tak duże straty i czy mogę to jakoś reklamować.

Stąd najpierw szukam pomocy tutaj.

jakkolwiek by te przewody były zaizolowane nie jesteś w stanie wychłodzić rekuperacja domu. Jakbyś miał ogrzewanie nadmuchowe, czyli wydajność powietrzna kilkukrotnie wyższą niż reku to byłoby to możliwe.

Dochodzi do tego kwestia prowadzenia w stropach - w cieplym domu.

czesto przewody sa rozprowadzne na strychach gdzie jest goraco. nie ma szansna chlodzenie - tylko klima!

Aby reku chociaż trochę chłodził latem potrzebny jest GWC. Ale przy większych upałach nawet to nie da rady , stąd konieczność wspomagania się chłodną podłogą. W nocy nic nie muszę przewietrzać , okna ( i rolety) zamknięte, wentylacja chodzi na 40% , komary i inne latające są na dworze, w domu 23C . :cool:

"Prawie bedzie dobrze" :lol:

Nie wiem, skąd ta teza, ze metrażu zazdroszczę - przypominam, że rok temu z ulga przeprowadziłem sie z domu 194m2 po podłogach (164m2 uż.).

Za to poznałem tam "skuteczność" rolet zaciemniejacych na poddaszu i "komfort" przenoszenia sypialni na parter po paru upalnych dniach.

Samochody też zamieniasz na mniejsze? Strach zapytać o resztę...

Jak już brakuje argumentów, to zawsze pozostaje ten najbardziej prymitywny :)

To nie jest temat, w ktorym dyskutujemy o moich samochodach, twoim metrażu, czy klimatyzacji.

Masz coś konstruktywnego do dodania w temacie ?

Edytowane przez fotohobby