Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory czy fotowolwanika

adam332

Recommended Posts

Dzięki marcinbbb. Przydałoby się więcej takich danych od innych użytkowników z minimum dwóch lat. Wydaje mi się, że jest bardzo mało tego typu KONKRETNYCH informacji, a klienci są zalewani marketingowym bełkotem, gdzie często sam instalator nie wie co mówi i ile z tego klient będzie miał.

Jeżeli czas zwrotu takiej instalacji to około 6-7 lat to jest to kusząca inwestycja.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Miasto ogłosiło dofinansowanie do kolektorów lub fotowolwaniki . Koszt własny około 15%

Mam problem z wyborem rozwiązania. Generalnie potrzebna mi ciepła woda ponieważ obecnie w sezonie letnim dogrzewam ją piecem na paliwo stałe z zasobnikiem 140L.

Zastanawia mnie czy montaż grzałki w obecnym zasobniku i instalacja fotowolwaniki ma sens i czy jest opłacalna a nie spożytkowana energię bilansować w sieci czy lepiej pójść w kierunku kolektorów.

Zapotrzebowanie na ciepłą wodę to obecnie 3 osoby a za 3 miesiące 4 :).

Kolejnym problemem jest że posiadam dach dwuspadowy ze spadami na Północny zachód z większością na zachód. Co prawda można kolektory by było dać na ścianie szczytowej ale wolał bym uniknąć takiego rozwiązania ponieważ prawdopodobnie sąsiad będzie budował dom w odległości około 6 m od mojego więc może mi potem instalację skutecznie zasłonić.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Bierz PV bo kolektory to juz przezytek

Ps od kiedy to sąsiad moze wybudować dom 6 m od twojego

Od tego są przepisy i minimum musi byc zachowane bys miał prywatność nawet jak ściana bez okien

Czyli nic nie jest za darmo ...

Nie do końca płacisz za przesył.... Nie ma dodatkowych opłat (oprócz opłaty OZE, którą płaci każdy klient i opłaty przejściowej)

Po prostu nie odbierasz całości energii. Odbierasz tylko 70-80% oddawanej (magazynowanej w sieci) energii ( w zależności od mocy instalacji)

Bierz PV bo kolektory to juz przezytek

Ps od kiedy to sąsiad moze wybudować dom 6 m od twojego

Od tego są przepisy i minimum musi byc zachowane bys miał prywatność nawet jak ściana bez okien

Ja mam szczytówki bez okien 3 m od granicy i sąsied też może tak zrobić wiec będzie 6 metrów..

Przydałoby się więcej takich danych od innych użytkowników z minimum dwóch lat.

Z dwóch lat to będzie ciężko. Moja instalacja oddana do użytku praktycznie w maju a "osiągi " spisuję od 1 lipca. Umowa podpisana praktycznie dzisiaj, rozliczenie co pół roku w systemie net metering.

http://obrazki.elektroda.pl/1460082800_1471528124_thumb.jpg

Zdjąłem 3 dolne kolektory na dachu i w ich miejsce dołożę jeszcze bateryjki.

Edytowane przez kolektor1

Z dwóch lat to będzie ciężko. Moja instalacja oddana do użytku praktycznie w maju a "osiągi " spisuję od 1 lipca. Umowa podpisana praktycznie dzisiaj, rozliczenie co pół roku w systemie net metering.

Rozliczenie półroczne? na nowych zasadach? miało być rozliczenie roczne...

A tak z ciekawości - W którym kierunku masz skierowaną instalację? Bo dość dziwne wygląda to na zdjęciu. Szacowałeś zacienienie?

Rozliczenie półroczne? na nowych zasadach? miało być rozliczenie roczne...

W ENERGI okres saldowania określono na 6 miesięcy. Wynika to z umowy.

A tak z ciekawości - W którym kierunku masz skierowaną instalację? Bo dość dziwne wygląda to na zdjęciu. Szacowałeś zacienienie?

Instalacja dokłdniuśko na południe, wykonana na mikroinwerterach.

a co do rozliczeń, to oczywiście trzeba było się wycwanić i w przypadku gdy instalacja PV posiadałaby moc na tyle dużą że opust na odbiór energii przekroczyłby zapotrzebowania na energię inwestora ustawa nie przewiduje możliwości odsprzedaży energii przez osobę fizyczną. Niewykorzystana energia będzie przychodem dla zakładu energetycznego, także warto dobrze wyliczać swoje zapotrzebowanie, co by nie nabijać..

@kolektor1 mam umowe z Energa i ustawa mówi o bilansowaniu przynajmniej 365 dni. Więc sorry ale pół roczne to było na zasadach netmeteringu, w opuście jest 365 dni z tego co pamiętam.

Swoją drogą gratuluje kolejnego projektu na dachu, a jeśli to na mikroinwerterach to jeszcze lepiej zacienienie Ci nie groźne ;)

Którą umowę podpisałeś na sprzedaż energii tą starą czy tą nową? Bo mnie jeszcze nawet nie podliczyli za pierwsze półrocze, a gdzie do nowej umowy.

• 2 months później...
Skoro niektórzy mają instalację PV nawet od lutego, nasuwa się pytanie czy dostali już fakturę za energię i worek pieniędzy z elektrowni?

A i owszem dostali nawet zapłacili.

Więc tak jak pisałem instalacja od 16.02 kręciła i kręciła aż doczekaliśmy się pamiętnego 31.06 kiedy to ZE miał nas rozliczyć, no miał ale n umiał.

Więc około września podliczyli mnie.

Do zapłacenia 11,50 PLN akcyzy

do wystawienia rachunek na 134 PLN (sprzedaż prądu )

Słabo nie... jednak od początku roku nikt nie przyniósł mi FV z Energii na kwotę 350 PLN które wcześniej płaciłem raz na 2 miesiące.

WIęc 3 * 350 PLN jestem jakieś 1050 PLN do przodu na samych rachunkach za prąd. + te 100 PLN od nich które pewnie przepiłem.

Prawo się zmieniło jest trochę lepiej, ale aura za oknem jakaś nie zaspecjalna i zamiast produkować odbieram to co naprodukowałem od lipca.

Jeśli w tym czasie będzie się instalacja zwracała to w 7 lat się zwróci w 100%.

PS.

chłopaki macie jakieś info w sprawie Św. Mikołaja czy prawda to co piszą u konkurencji czy to jakaś ściema? Bo jakoś tak wyszło trochę z dnia na dzień, i aż się wierzyć nie chce!

Edytowane przez marcinbbb

• 6 months później...

Witam Wszystkich i b. proszę o pomoc, gdyż zrezygnowaliśmy z solarów (brak dotacji -już była dużo wcześniej), choć mężowi ciągle to chodzi po głowie. Dzisiaj dowiedziałam się, że jest możliwość dotacji 60% netto na fotowoltanikę, zareagowaliśmy niby negatywnie, ale może zamiast prywatnych solarów zrobić fotowoltanikę i z podgrzewaniem wody?

Zdążyłam trochę poczytać, ale czy jest taka automatyka, że grzałka będzie tylko wtedy gdy będzie nadmiar energii?

Kończymy budowę i o kasę trudno, ale czy to się jakoś opłaci i jaki poziom mocy wybrać, żeby było optymalnie dla 4 osób? Budujemy na wsi, gdzie czasami nie ma prądu to chyba warto -b. proszę o opinie w stosunku do bieżących cen i cen na rynku energii, bo star wpisy chyba nie są aktualne.

Witam Wszystkich i b. proszę o pomoc, gdyż zrezygnowaliśmy z solarów (brak dotacji -już była dużo wcześniej), choć mężowi ciągle to chodzi po głowie. Dzisiaj dowiedziałam się, że jest możliwość dotacji 60% netto na fotowoltanikę, zareagowaliśmy niby negatywnie, ale może zamiast prywatnych solarów zrobić fotowoltanikę i z podgrzewaniem wody?

Zdążyłam trochę poczytać, ale czy jest taka automatyka, że grzałka będzie tylko wtedy gdy będzie nadmiar energii?

Kończymy budowę i o kasę trudno, ale czy to się jakoś opłaci i jaki poziom mocy wybrać, żeby było optymalnie dla 4 osób? Budujemy na wsi, gdzie czasami nie ma prądu to chyba warto -b. proszę o opinie w stosunku do bieżących cen i cen na rynku energii, bo star wpisy chyba nie są aktualne.

A jaki jest podstawowy system grzewczy w budynku...?

Fotowoltaika do podgrzewania CWU to na ostatnim miejscu...

Na pierwszym taryfa G12 lub G12w i grzałką elektyczna w zasobniku...:yes: