Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Test przyczepności styropianu do ściany - NEGATYWNY

Jasmik

Recommended Posts

Witam i proszę o radę.

Wykonałem test przyczepności styropianu do podłoża, które jest oczyszczone i zagruntowane, kawałki styropianu 10×10cm przykleiłem do ściany a po 3 dniach wykonałem test odrywania który wyszedł negatywnie, ponieważ ku mojemu zdziwieniu klej nie odszedł od ściany lecz kostka styropianu odwarstwiła się od kleju a klej pozostał na ścianie.

Test wykonany dwu krotnie za każdym razem przyklejałem 8 kawałków styropianu z czego 4 były przeszlifowane papierem ściernym – i wszystkie testy negatywne,

Styropian biały, wiodącej firmy, klej również. Nie najtańszy, temperatura Otoczenia ok 25C miejsce zacienione.

Nie używam nazw firmy by nie narazić się przypadkiem

Prosze o radę co w takiej sytuacji robic?

Edytowane przez Jasmik

Dziekuje za odpowiedź, czy takie zjawisko jest znane? Lub jest normą, może przesadzam, robiac test nastawiony bylem, że styropian sie rozerwie a nie odklei się od styropianu. . Zastanawiam się nad reklamowaniem posiadam 1,8t kleju Edytowane przez Jasmik

.... ponieważ ku mojemu zdziwieniu klej nie odszedł od ściany lecz kostka styropianu odwarstwiła się od kleju a klej pozostał na ścianie.....

To akurat nie jest dziwne. Zwykle z przyczepnością kleju cementowego do ściany nie ma problemu. Problemem jest właśnie odpowiednia przyczepność kleju do styropianu. Spróbuj z innym klejem, najlepiej weź klej polecany przez producenta styropianu, który kupiłeś. Możesz też zamiast 3 poczekać z 5-7 dni. W pierwszych dniach przyrost wytrzymałości jest szybki, później zwalnia, ale pełną wytrzymałość zaprawa czy beton osiąga dopiero po 28 dniach. Jeżeli dłuższy czas pomoże to pamiętaj, aby po klejeniu z dalszymi pracami (kołkowaniem czy siatką zbrojącą) odczekać koniecznie ten okres.

Możesz też jak radzi fotohobby pójść w kleje poliuretanowe. Ja osobiście nie polecałbym kołowania jako remedium na słaby klej.

....Zastanawiam się nad reklamowaniem posiadam 1,8t kleju...
Spróbuj zwyczajnie wymienić w tej hurtowni na droższy produkt to nie powinni Ci robić trudności. Reklamacja to śliska sprawa - moim zdaniem nic nie wywalczysz.

I tak. To styropian powinien być najsłabszym ogniwem:)

Gość Konto usunięte_1*
pewnie handlują też piankami do styro , a że one są droższe to bym to wymienił bez zastanawiania na piankowy klej, jak ten capnie to nie ma takiej siły aby go oderwała i nie trzeba wiercić miliona dziur pod kołki , a sama robota to zabawa a nie męczarnia

Dziekuje za odpowiedź, czy takie zjawisko jest znane? Lub jest normą, może przesadzam, robiac test nastawiony bylem, że styropian sie rozerwie a nie odklei się od styropianu. . Zastanawiam się nad reklamowaniem posiadam 1,8t kleju

Raczej nie uznają tej reklamacji.

Kiedyś użytkownik trend robił próbę kilku klejów cementowych i o ile różnice pomiędzy producentami nie były znaczące, to różnice w zależności od temperatury podczas klejenia juz tak.

Optimum, to było 15-18

Z kolei w przypadku testów klejów poliuretanowych, jakie przeprodzadzil użytkownik sadysta, większość prób oderwania kończyła się rozerwaniem styropianu.