pawel7318 28.07.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Witam, wlasnie zainstalowalem klimatyzacje tak jak w tym watku. Klimatyzacje da sie zalaczyc zdalnie ale zagudje, ze wowczas wzbudzi ona alarm bo w kazdym pokoju mam zainstalowane zwykle czujki ruchu. Na pewno musze wymienic ta na przeciwko klimatyzatora ale co z tymi w pokojach ? Czy tamte tez beda sie wzbudzac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 28.07.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Nie wiem jakie masz czujki ale dobrej jakości PIRy nie powinny reagować na klimatyzację chyba że znajdują się bardzo blisko. Wtedy wystarczy że wymienisz je na dualne. Potestuj jednak najpierw te co masz. Jeśli masz możliwość zdalnego kontrolowania klimatyzacji to zazbrój alarm i pobaw się z zewnątrz. Skoro na razie nie zauważyłeś problemu to raczej go nie będzie, nie martw się na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7318 29.07.2016 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Na razie nie zauwazylem bo klima wisi dopiero dwa dni i jeszcze nie bylo potrzeby zalaczac ja pod nieobecnosc domownikow Jedna czujka bezposrednio "patrzy" na klimatyzator i co do tej nie mam watpliwosci, ze trzeba ja wymienic na dualna. Obecne czujki to DSC LC-100PI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.07.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Na razie nie zauwazylem bo klima wisi dopiero dwa dni i jeszcze nie bylo potrzeby zalaczac ja pod nieobecnosc domownikow Jedna czujka bezposrednio "patrzy" na klimatyzator i co do tej nie mam watpliwosci, ze trzeba ja wymienic na dualna. Obecne czujki to DSC LC-100PI Czujki alarmowe typu PIR czyli "Pasive Infra Red" to detektory ruchu a nie temperatury. Obniżenie temperatury przez klimatyzator nie spowoduje anomalii w działaniu systemu alarmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7318 29.07.2016 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 No tak, ale jak klima buchnie fala zimna bezposrednio w pole widoku takiej czujki to ta zareaguje. Co innego jesli temperatura bedzie sie obnizala stopniowo ale w miare rownomiernie. Pytanie czy moze wypowiedziec sie ktos, kto przerabial podobny temat - znaczy instalowal klime majac juz proste czujki PIR. Wszystko rozbija sie o koszt bo co innego wymienic 1 a co innego 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.08.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Czujki alarmowe typu PIR czyli "Pasive Infra Red" to detektory ruchu a nie temperatury. Obniżenie temperatury przez klimatyzator nie spowoduje anomalii w działaniu systemu alarmowego. ta, jasne, zaimplementowali w tych czujkach wszystkich potencjalnych intruzów i ona ich rozpozna po twarzy kiedy się będą poruszać Trochę upraszczając, pasywna czujka podczerwieni, niczym kamera termowizyjna, obserwuje przestrzeń pomieszczenia. Alarm jest generowany, kiedy w polu widzenia czujka zarejestruje pojawienie się obiektu o temperaturze odbiegającej od temperatury otoczenia. Tym obiektem może być oczywiście człowiek, ale może być też zwierzę, nagrzewający się piec lub kaloryfer. https://pl.wikipedia.org/wiki/PIR_(czujnik_ruchu) http://www.jakialarm.pl/jak-dziala-czujka-ruchu-cz-1-pasywna-czujka-podczerwieni/ pawel7318 - posłucha rad kolegi iF-Jimi Zwykły grzejnik a dokładnie ruch ciepłego powietrza nad nim także potrafi wzbudzić PIR-a. W przypadku klimy nie spotkałem się jeszcze z takim problemem, jednak przeważnie jest tak, że alarm jest zazbrajany kiedy nie ma nas w domu, odwrotnie z używaniem klimy, być może masz inne potrzeby użytkowania tych instalacji. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.08.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 ta, jasne, zaimplementowali w tych czujkach wszystkich potencjalnych intruzów i ona ich rozpozna po twarzy kiedy się będą poruszać Trochę upraszczając, pasywna czujka podczerwieni, niczym kamera termowizyjna, obserwuje przestrzeń pomieszczenia. Alarm jest generowany, kiedy w polu widzenia czujka zarejestruje pojawienie się obiektu o temperaturze odbiegającej od temperatury otoczenia. Tym obiektem może być oczywiście człowiek, ale może być też zwierzę, nagrzewający się piec lub kaloryfer. https://pl.wikipedia.org/wiki/PIR_(czujnik_ruchu) http://www.jakialarm.pl/jak-dziala-czujka-ruchu-cz-1-pasywna-czujka-podczerwieni/ pawel7318 - posłucha rad kolegi iF-Jimi Zwykły grzejnik a dokładnie ruch ciepłego powietrza nad nim także potrafi wzbudzić PIR-a. W przypadku klimy nie spotkałem się jeszcze z takim problemem, jednak przeważnie jest tak, że alarm jest zazbrajany kiedy nie ma nas w domu, odwrotnie z używaniem klimy, być może masz inne potrzeby użytkowania tych instalacji. pzdr Miałeś kiedyś do czynienia z systemami alarmowymi i instalowałeś je? Cytujesz wikipedię i na niej bazujesz? Wg Ciebie i Twojej wiki-teorii wchodząc do chronionego pomieszczenia w ubraniu termicznym jesteśmy niewidzialni dla systemu. Dziwna ta teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 http://montujemyalarm.pl/3-sposoby-jak-oszukac-alarm-domowy/http://fachmanowo.i365.pl/wada/rtv/viewtopic.php?p=53245&sid=f05c52f0ce11f545d66827c4224c3cb8 Wystarczy płyta styropianu.Sprawdzone. Coś taki zdziwiony ? Przecież sam podałeś definicje,mże to jest PASYWNA czujka działająca na PROMIENIOWANIE PODCZERWONE.Nie ma emisji, nie ma alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.08.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 http://montujemyalarm.pl/3-sposoby-jak-oszukac-alarm-domowy/ http://fachmanowo.i365.pl/wada/rtv/viewtopic.php?p=53245&sid=f05c52f0ce11f545d66827c4224c3cb8 Wystarczy płyta styropianu. Sprawdzone. Coś taki zdziwiony ? Przecież sam podałeś definicje,mże to jest PASYWNA czujka działająca na PROMIENIOWANIE PODCZERWONE. Nie ma emisji, nie ma alarmu Każde przerwanie bądź skrócenie wiązki powoduje alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.08.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Kolego, po co brniesz dalej i się kompromitujesz, zamiast napisać jak prawdziwy facet - palnąłem głupotę, przepraszam - tak trudno się z tego wycofać ?Jesteś instalatorem ? - żal mi Twoich klientów. fotohobby - kiedyś sprawdzone z płytą pleksi, oczywiście prędkość ruchu nie bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.08.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Kolego, po co brniesz dalej i się kompromitujesz, zamiast napisać jak prawdziwy facet - palnąłem głupotę, przepraszam - tak trudno się z tego wycofać ? Jesteś instalatorem ? - żal mi Twoich klientów. fotohobby - kiedyś sprawdzone z płytą pleksi, oczywiście prędkość ruchu nie bez znaczenia. Nie kompromituję się, wykrywa zmianę temperatury obiektu ale czepiliście się tej temperatury jak by ruch nie miał żadnego znaczenia. I jak zwykle kto robi za nożyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Każde przerwanie bądź skrócenie wiązki powoduje alarm. Jakiej wiązki ?? W pasywnej czujce ? Mylisz z mikrofalowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Kolego, po co brniesz dalej i się kompromitujesz, zamiast napisać jak prawdziwy facet - palnąłem głupotę, przepraszam - tak trudno się z tego wycofać ? Niestety - nie pierwszy raz u kolegi wg.... I pewnie nie ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.08.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Niestety - nie pierwszy raz u kolegi wg.... I pewnie nie ostatni. Z tą czujką PIR faktycznie zaj...em się mułem. Zwracam honor. Wszak temat systemów jest mi znany, w latach 90-tych montowałem, lecz wtedy opieraliśmy się głównie na centralach Dantom i DSC oraz czujkach Crow a przy systemach z kilkoma liniami były takie małe centralki Pulsar. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts