rianika 28.07.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Dzień dobry,W związku z tym, że niewiele jest sklepów, w których sprzedaje się przyciski KNX/EiB, bardzo proszę osoby doświadczone w wykonywaniu tych instalacji o przyblizenie ich cen - głównie iteresują mnie takie 4 przyciskowe typu eelectron czy basalte. Chciałabym przed przystąpieniem do projektowania wnętrza mieć lepsze rozeznanie w temacie a w sieci tych informacji nie jest dużo. Gdzie można je najkorzystniej zakupić? Ile funkcji można zwykle na nich zaprogramować? Bardzo dziękuję za odpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 28.07.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Najkorzystniej kupić przyciski u integratora KNX. Instalacja KNX to nie tylko przyciski, potrzebne są jeszcze urządzenia wykonawcze. A przede wszystkim trzeba to zaprogramować. Akurat basalte to górna półka cenowa, ale generalnie wybór przycisków jest bardzo duży. Ja akurat najczęściej stosuję Jung-a. Funkcji można zaprogramować dość dużo, na każdym z 4 klawiszy są dwa oddzielne przyciski i każdy może być wciśnięty krótki i długo. Ale ważne jest takie zaplanowanie funkcji, żeby instalacja była wygodna w obsłudze. Dlatego najlepiej mieć projekt aranżacji wnętrz i później pod to dobrać przyciski z wymaganymi funkcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rianika 29.07.2016 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jestem na etapie wznoszenia ścian i niestety sporo u mnie słupów betonowych szczególnie w okolicach dużych przeszkleń, co oznacza, że muszę już teraz nie mając jeszcze projektu wnętrz zabezpieczyć miejsce na wyłączniki, okablowanie tak, żeby później nie musieć walczyć z żelbetem... Zdaję sobie sprawę, że instalacja to nie tylko przyciski natomiast jestem na etapie próby przewidzenia czy w tych słupach wystarczy np jeden (i mniej więcej ilo funkcyjny) czy trzeba zrobić miejsce na więcej puszek. Rozumiem, że u instalatora można zakupić praktycznie wszystkie dostępne na rynku produkty nawet jeśli nie występują w ofertach polskich sklepów? Czy np oferta https://www.voltus.de daje dobry obraz zróżnicowania cenowego tych produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdtech 16.08.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Dzień dobry. Ilość potrzebnych w domu włączników zależy głównie od tego, jakimi funkcjami będzie Pani chciała sterować. Określenie liczby sensorów i ich rozmieszczenie możliwe jest po przeanalizowaniu przez integratora projektu architektonicznego oraz potrzeb mieszkańców. Wtedy, na podstawie projektu, można w przybliżeniu szacować koszty. To bardzo dobrze, że już na etapie budowy ma Pani na uwadze te kwestie, ponieważ odpowiednio wcześniej zaprojektowana instalacja pozwala na realizację wszystkich zaplanowanych funkcji w domu oraz ograniczenie dodatkowych kosztów związanych z przebudową, czy modyfikacją okablowania. W znalezieniu odpowiedzi na zadane przez Panią pytania przydatne mogą okazać się poniższe artykuły.W pierwszym znajdzie Pani ofertę 15 producentów włączników dedykowanych systemowi KNX wraz z odnośnikami do stron internetowych oficjalnych dystrybutorów. Podczas dokonywania wyboru warto przeanalizować możliwości włączników - niektóre z nich, mimo że są droższe, umożliwiają sterowanie kilkoma, a nawet kilkunastoma funkcjami lub zastępują inne urządzania, np. termostat, przez co mogą okazać się bardziej opłacalnym wyborem:http://www.dominteligentny.info/wlaczniki-knx-lista-producentow/?preview=true Drugi artykuł skupia się na wspomnianych przez Panią włącznikach basalte, opisując możliwości modelu Sentido. Włącznik Sentido z dwoma przyciskami umożliwia sterowanie 8 funkcjami, 4-przyciskowy - 16 funkcjami. http://www.dominteligentny.info/wlaczniki-sentido-niepowtarzalne-sterowanie-inteligentnym-domem/ Mam nadzieję, że odpowiedź okaże się pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts