Loczeski 29.07.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Koncepcja : garaż ze stempli, kilku desek pokryty dookoła blacha i na dach też idzie blacha. Nieocieplony, może kiedyś, dlatego chcę to zrobić dość solidnie. Teraz jak z tą wentylacją jaką folie na dach(folie paroizolacyjną + wysoko/nisko paroprzepuszczalną )? Rozumiem że folie paroprzepuszczalną przybija sie kontrłatami tak aby miedzy blachą a łatami była szczelina wentylacyjna? Co do foli paroizolacyjnej to po prostu przybić ją do sufitu od wewnątrz? Przy podłożu zostawić jakieś wnęki aby był przepływ powietrza ?U znajomych widziałem jak ruda zaczyna szaleć w całym blaszaku, woda się skrapla na daszku, ogólnie kicha, dlatego chcę się zdecydować na tą folię.Czy dobrze kombinuje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.07.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Koncepcja : garaż ze stempli, kilku desek pokryty dookoła blacha i na dach też idzie blacha. Nieocieplony, może kiedyś, dlatego chcę to zrobić dość solidnie. Teraz jak z tą wentylacją jaką folie na dach(folie paroizolacyjną + wysoko/nisko paroprzepuszczalną )? Rozumiem że folie paroprzepuszczalną przybija sie kontrłatami tak aby miedzy blachą a łatami była szczelina wentylacyjna? Co do foli paroizolacyjnej to po prostu przybić ją do sufitu od wewnątrz? Przy podłożu zostawić jakieś wnęki aby był przepływ powietrza ? U znajomych widziałem jak ruda zaczyna szaleć w całym blaszaku, woda się skrapla na daszku, ogólnie kicha, dlatego chcę się zdecydować na tą folię. Czy dobrze kombinuje? PozdrawiamMyslisz ze folia Cie zabezpieczy przed skraplaniem wody? RAczej nie. Woda sie wykropli jak napotka ku temu warunki (para wodna o odpowidnim nasyceniu zetknie sie z odpowiednio chlodna przegroda). ZRob wentylacje w blaszaku dziura na dole, jakas dziura na gorze, zeby to co sie wykropli moglo powoli sobie odparowac. Po za tym, zgaduje ze rzeczony efekt na blaszaku wystepuje tylko latem. Gdy sie robi zimno, zarowno blacha jak i para wodna sa zime, wiec para wodna w zetknieciu z blacha sie nie wykropli. Piwo majac +5C się zrosi w srodku lata. Ale zima nie. Zeby latem woda na zimnej blasze sie nie wykraplałą musisz blache odizolować termicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts