Brwinów 29.07.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Witam, Ok. 3 miesięcy temu miałem robioną wylewkę betonową ( ok. 6-7 cm + podłogówka). Niestety jeszcze przez jakiś czas nie będę miał gazu i nie mogę jej wygrzać a chciałbym zacząć układać gres. Czy faktycznie ryzykuje nie wygrzewając podłogi ? Może jest ktoś kto miał doświadczenia w tym temacie ?A może zastosować jakiś osuszacz, albo chociaż zrobić badanie wilgotności? Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.07.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Witam, Ok. 3 miesięcy temu miałem robioną wylewkę betonową ( ok. 6-7 cm + podłogówka). Niestety jeszcze przez jakiś czas nie będę miał gazu i nie mogę jej wygrzać a chciałbym zacząć układać gres. Czy faktycznie ryzykuje nie wygrzewając podłogi ? Może jest ktoś kto miał doświadczenia w tym temacie ? A może zastosować jakiś osuszacz, albo chociaż zrobić badanie wilgotności? Z góry dziękuje za odpowiedź Zrobić pomiar wilgotności resztkowej przyrządem (higrometrem) który mierzy wylewkę przez jej całą grubość aż do styropianu. Pod gres na podłogówce powinno być maks. 2,0% w każdym mierzonym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brwinów 01.08.2016 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 a można gdzieś w okolicy Warszawy wypożyczyć takiej ustrojstwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 01.08.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Daj spokój, przecież to grosze kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.08.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Daj spokój, przecież to grosze kosztuje. Podaj linka do groszowej ceny przyrządu do badania wigotnosci wylewek (nie chodzi o zwykły higrometr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.08.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 zadzwon do jakiejs firmy z okolicy podjada i zrobia za 50 zeta..i po krzyku ja bym tak zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.08.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, Ok. 3 miesięcy temu miałem robioną wylewkę betonową ( ok. 6-7 cm + podłogówka). Niestety jeszcze przez jakiś czas nie będę miał gazu i nie mogę jej wygrzać a chciałbym zacząć układać gres. Czy faktycznie ryzykuje nie wygrzewając podłogi ? Może jest ktoś kto miał doświadczenia w tym temacie ? A może zastosować jakiś osuszacz, albo chociaż zrobić badanie wilgotności? Z góry dziękuje za odpowiedź Miałem identycznie jak ty. Nie wygrzewałem, tylko po trzech miesiącach położyłem płytki i nic złego się nie stało. Ale sprawdzić wilgotność nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, Ok. 3 miesięcy temu miałem robioną wylewkę betonową ( ok. 6-7 cm + podłogówka). Niestety jeszcze przez jakiś czas nie będę miał gazu i nie mogę jej wygrzać a chciałbym zacząć układać gres. Czy faktycznie ryzykuje nie wygrzewając podłogi ? Może jest ktoś kto miał doświadczenia w tym temacie ? A może zastosować jakiś osuszacz, albo chociaż zrobić badanie wilgotności? Z góry dziękuje za odpowiedź Sprawdź płaskość wylewki - szczególnie przy jej brzegach - jeżeli jest płaska, czyli taka jak ją wylano, to jest ok. Natomiast jeżeli jest w tych miejscach uniesiona tzn. jest niejednorodnie sucha i w trakcie wysychania będzie dążyć do stanu pierwotnego - czy zdążą za nią płytki? Jeżeli nie zdążą - to popękają I tu może być problem. Pomiar wilgotności będzie pomocny tylko przy pomiarze górnej i dolnej warstwy wylewki. Jeżeli będzie podobna to jest ok. jeżeli nie to będzie "pe" stosownie do różnicy wilgotności. Samej wilgoci płytki i spoina się nie "boją". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.08.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Sprawdź płaskość wylewki - szczególnie przy jej brzegach - jeżeli jest płaska, czyli taka jak ją wylano, to jest ok. Natomiast jeżeli jest w tych miejscach uniesiona tzn. jest niejednorodnie sucha i w trakcie wysychania będzie dążyć do stanu pierwotnego - czy zdążą za nią płytki? Jeżeli nie zdążą - to popękają I tu może być problem. Pomiar wilgotności będzie pomocny tylko przy pomiarze górnej i dolnej warstwy wylewki. Jeżeli będzie podobna to jest ok. jeżeli nie to będzie "pe" stosownie do różnicy wilgotności. Samej wilgoci płytki i spoina się nie "boją". dokladnie..wilgoci sie kleje czy plytki nie boja ale pracy poszczegolnych "płyt" jastrychu juz owszem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 01.08.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, Ok. 3 miesięcy temu miałem robioną wylewkę betonową ( ok. 6-7 cm + podłogówka). Niestety jeszcze przez jakiś czas nie będę miał gazu i nie mogę jej wygrzać a chciałbym zacząć układać gres. Czy faktycznie ryzykuje nie wygrzewając podłogi ? Może jest ktoś kto miał doświadczenia w tym temacie ? A może zastosować jakiś osuszacz, albo chociaż zrobić badanie wilgotności? Z góry dziękuje za odpowiedź Możesz zastosować metodę rodem z MacGyvera . Połóż na wylewce nie mniej niż 1m2 folii i mocno ją dociśnij .Następnego dnia zdejmij folię i jak wylewka nie będzie ciemniejsza niż reszta , to kładż płytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 01.08.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Mi kiedyś stary góral, który podłogi drewniane układał od dziesiątek lat sprzedał ciekawa paten na pomiar wilgotności bez urządzenia. Wystarczy zapałka przyklejona taśmą klejącą do wylewki. Zapałkę przyklejamy (całą od siarki do jej końca) do posadzki wieczorem, jak rano bez problemu odpali od draski to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.08.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Można zrobić sobie ładne kuku. Nie wiem jakie masz pomieszczenia, co chcesz w nich układać. Gdybym miał kłaść drewno nigdy bym nie zaryzykował. Zapytaj parkieciarza, czy da gwarancję na swój produkt. Jeżeli miałbym panele to nawet nie ma co się zastanawiać. Z płytkami w salonie też bym zaczekał. Czasami podczas budowy się spieszymy, później pewnych rzeczy już nie odwrócimy. Życzę rozwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.08.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 dokladnie..wilgoci sie kleje czy plytki nie boja ale pracy poszczegolnych "płyt" jastrychu juz owszem:) to jest ogrzewanie podłogowe! Wzrost temperatury o głupie 2C powoduje wzrost ciśnienia pary wodnej o 0,3bara... Nie wytrzyma żaden klej i płytki, jeżeli w wylewce jest zbyt dużo wody. Należy mierzyć wilgotność resztkową jastrychu przyrządem nie wrażliwym na metal (siatka w jastrychu). Przyrząd musi mierzyć przez całą grubość jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.08.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 to jest ogrzewanie podłogowe! Wzrost temperatury o głupie 2C powoduje wzrost ciśnienia pary wodnej o 0,3bara... Nie wytrzyma żaden klej i płytki, jeżeli w wylewce jest zbyt dużo wody. Należy mierzyć wilgotność resztkową jastrychu przyrządem nie wrażliwym na metal (siatka w jastrychu). Przyrząd musi mierzyć przez całą grubość jastrychu. ) 0,3 bara to tylko 0,3kg na cm2 ale ponad 3 tony na m2 mało - dużo - pytanie jak policzyłeś Jarku prezentowany wzrost ciśnienia pary wodnej? Lubię fizykę i troszkę ją znam ale tego nie "jarzę". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.08.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 to jest ogrzewanie podłogowe! Wzrost temperatury o głupie 2C powoduje wzrost ciśnienia pary wodnej o 0,3bara... Nie wytrzyma żaden klej i płytki, jeżeli w wylewce jest zbyt dużo wody. Należy mierzyć wilgotność resztkową jastrychu przyrządem nie wrażliwym na metal (siatka w jastrychu). Przyrząd musi mierzyć przez całą grubość jastrychu. Uruchomiłem kiedys podłogówkę na której były ułozone płytki, oczywiscie wylewka bez wygrzewania, bo nie miało co jej wczesniej wygrzac. Efekt taki ze wszystkie płytki odeszły. Były reklamacje płytek i kleju, nie wiem jak sie to skonczyło, ale problemów było co niemiara. Pora była zimowa i dogrzewanie piecykami gazowymi, wylewka schła naturalnie ok 8 miesiecy, ale to widac było za mało. Jezeli ktos sie spieszy i nie chce wygrzewac przed ułozeniem płytek musi sobie zdawac sprawe z mozliwych konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brwinów 03.08.2016 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Możesz zastosować metodę rodem z MacGyvera . Połóż na wylewce nie mniej niż 1m2 folii i mocno ją dociśnij .Następnego dnia zdejmij folię i jak wylewka nie będzie ciemniejsza niż reszta , to kładż płytki . tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brwinów 03.08.2016 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Mi kiedyś stary góral, który podłogi drewniane układał od dziesiątek lat sprzedał ciekawa paten na pomiar wilgotności bez urządzenia. Wystarczy zapałka przyklejona taśmą klejącą do wylewki. Zapałkę przyklejamy (całą od siarki do jej końca) do posadzki wieczorem, jak rano bez problemu odpali od draski to jest OK to również z ciekawości sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brwinów 03.08.2016 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Pojawiła się szansa na szybsze podłączenie gazu, może już za 3 tygodnie, więc po prostu się wstrzymam do tego czasu, dzięki za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts