Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grzejniki do aktualnie rozbudowywanego domu?

flush

Recommended Posts

Witajcie,

To mój pierwszy post na Forum, więc jeśli piszę w niewłaściwym dziale proszę Moderatorów o przeniesienie.

W piwnicy o głębokości 1,50 poniżej poziomu gruntu posiadam taki kocioł o mocy 14,5 kW: http://www.narmet.com.pl/kociol-tradycyjny.html który do tej pory grawitacyjnie ogrzewał następujące pomieszczenia:

- kuchnia [parter] (ogrzewanie podłogowe): 15m2

- łazienka [parter] (ogrzewanie podłogowe + suszarka): 4,2 m2

- pokój 1 [parter] (Radson 11 1350x600): 11,90 m2

- pokój 2 [parter] (nie wiem jak nazwać te grzejniki, ale wyglądają tak: http://obrazki.elektroda.pl/1183195500_1383666772.jpg) gdzie jest jeden podwójny 1680x680 oraz jeden pojedynczy 1680x680 : 20m2

- pokój 3 [parter] posiada grzejnik jak wyżej o wymiarach 1060x680: 7,9 m2

W tym momencie mam już niemal wykończone poddasze na które składa się:

- kuchnia (I piętro): 12,6 m2

- łazienka (I piętro): 11 m2

- pokój 1 (I piętro): 9,5 m2

- pokój 2 (I piętro): 10, 2 m2

- pokój 3 (I piętro): 21,2 m2

Potrzebuję do tego dobrać grzejniki i głowice do nich.

W pracy i wśród znajomych generalnie dominują Kermi. Tutaj zauważyłem, że też cieszą się dobrą opinią. Znajomy hydraulik namawia mnie na Viessmann, ale o tym zbyt dużo w sieci nie ma. Czy warto w nie inwestować? Cenę mają znacznie wyższą niż w/w. Czy czymś jeszcze się różnią?

Mam też pewne obawy co do pieca, który tego nie uciągnie pomimo zastosowania pompy Grundfos Up 15, którą także zaproponował mi znajomy instalator.

= = - E D i T - = =

Po rozmowie z ekipą remontową naszły nade mnie czarne chmury, bo Kermi podobno ma jakiś dziwny uchwyt montażowy (otwór 16 lub 18 mm) i niekoniecznie da się go zastosować do płyty OSB i KG, a u mnie każda ściana jest tym wyłożona. Może jednak jest sposób na montaż w drewnie?

Ci z kolei polecają produkty marki Buderus.

Jeżeli potrzeba jakiś dodatkowych danych to proszę się ich domagać. Na pierwszy post myślę, że wystarczy ;)

Edytowane przez flush