flush 29.07.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Witajcie, To mój pierwszy post na Forum, więc jeśli piszę w niewłaściwym dziale proszę Moderatorów o przeniesienie. W piwnicy o głębokości 1,50 poniżej poziomu gruntu posiadam taki kocioł o mocy 14,5 kW: http://www.narmet.com.pl/kociol-tradycyjny.html który do tej pory grawitacyjnie ogrzewał następujące pomieszczenia: - kuchnia [parter] (ogrzewanie podłogowe): 15m2 - łazienka [parter] (ogrzewanie podłogowe + suszarka): 4,2 m2 - pokój 1 [parter] (Radson 11 1350x600): 11,90 m2 - pokój 2 [parter] (nie wiem jak nazwać te grzejniki, ale wyglądają tak: http://obrazki.elektroda.pl/1183195500_1383666772.jpg) gdzie jest jeden podwójny 1680x680 oraz jeden pojedynczy 1680x680 : 20m2 - pokój 3 [parter] posiada grzejnik jak wyżej o wymiarach 1060x680: 7,9 m2 W tym momencie mam już niemal wykończone poddasze na które składa się: - kuchnia (I piętro): 12,6 m2 - łazienka (I piętro): 11 m2 - pokój 1 (I piętro): 9,5 m2 - pokój 2 (I piętro): 10, 2 m2 - pokój 3 (I piętro): 21,2 m2 Potrzebuję do tego dobrać grzejniki i głowice do nich. W pracy i wśród znajomych generalnie dominują Kermi. Tutaj zauważyłem, że też cieszą się dobrą opinią. Znajomy hydraulik namawia mnie na Viessmann, ale o tym zbyt dużo w sieci nie ma. Czy warto w nie inwestować? Cenę mają znacznie wyższą niż w/w. Czy czymś jeszcze się różnią? Mam też pewne obawy co do pieca, który tego nie uciągnie pomimo zastosowania pompy Grundfos Up 15, którą także zaproponował mi znajomy instalator. = = - E D i T - = = Po rozmowie z ekipą remontową naszły nade mnie czarne chmury, bo Kermi podobno ma jakiś dziwny uchwyt montażowy (otwór 16 lub 18 mm) i niekoniecznie da się go zastosować do płyty OSB i KG, a u mnie każda ściana jest tym wyłożona. Może jednak jest sposób na montaż w drewnie? Ci z kolei polecają produkty marki Buderus. Jeżeli potrzeba jakiś dodatkowych danych to proszę się ich domagać. Na pierwszy post myślę, że wystarczy Edytowane 29 Lipca 2016 przez flush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts