Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będę spawał barierkę na balkon - kilka pytań

krzycho14

Recommended Posts

Będę sobie sam spawał barierkę na balkon, w kształcie litey L, wymiar 256X103 cm wysokość 100 cm, Materiał stal czarna, profile zamknięte. Słupki pionowe 50x50x3 mm poziomo będą profile 80x20x2 mm w odległości od siebie 80 mm.

Moje pytania:

1. Słupki będą od góry miały takie kapsle z plastiku jak się stosuje w ogrodzeniach, natomiast nie wiem czy profile zamknąć od dołu - zaspawać na szczelnie czy zostawić otwate??

2. Mocowanie bariery. Chcę przykręcić słupki boczne bezpośrednio powierzchnią boiczną do ściany w taki sposób że w powierzchni bliższej ściany otwór fi8 a w powierzchni dalszej od ściany fi 14 i łeb śruby w słupku przykręcony kluczem nasadowym, jest już zrobiona elewacja styropian 15 i tynk stukturalny. Środkowy słupek przykręcony do podłoża jedną srubą z kotwą.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

barierka.jpg

Przepraszam za jakość szkicu robiony na szybko w paincie. :-)

Edytowane przez krzycho14

Profili nie zamykaj, zastosuj mały otwór w dolnej części słupka z boku tak aby nie gromadziła się tam wilgoć, tak samo można zrobić od góry tuż pod zaślepką, coś w rodzaju mini komina :). Taką metodę zaobserwowałem w ogrodzeniach panelowych i widzę że się sprawdza. Dostęp powietrza ogranicza kondensację pary wodnej na wewnętrznych ścianach profili. Ja kiedyś miałem parę słupków szczelnie zamkniętych i po przecięciu rura była skorodowana w środku