Kridor 29.07.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Otóż jestem 2 lata po budowie. I pojawił się u mnie duży problem. Otóż osiadł mi dach. Po przejrzeniu konstrukcji okazało się, że płatwie się ugięły. W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób wzmocnić płatwie? Myślałem o zwiększeniu przekroju płatwi (obecnie jest 24cmx14cm). Mianowicie chciałbym dać opaskę na całej długości płatwi z blachy stalowej o grubości 3mm. Opaska składała by się z dwóch wygiętych blach w kształcie omega. Te dwie blachy skręcane by były za pomocą śrub. Czy takie rozwiązanie ktoś już stosował? Może ktoś miałby inne mało inwazyjne? Myślałem jeszcze o dodatkowym słupie, żeby zmniejszyć rozstaw między podporami, ale wiąże się to z kuciem w ścianie. Rozbieranie dachu to ostateczność, gdyż mam już dachówkę ceramiczną i docieplone poddasze. Mój dach płatwiowo-kleszczowy, dwuspadowy. Kąt pochylenia połaci 35 stopni. krokwie 18x6 cm, płatew 24cmx14cm kleszcze 15cmx5cm w połowie wysokości krokwi. Długość krokwi 6,5 m. Rozstaw między murłatami 9m, między ścianami szczytowymi 12m. Murłąta 14cmx14cm. Słupy 12cmx14cm. Największy rozstaw podpory płatwi 6,5m. Jedna płatew ugięła mi się o 3,5cm. Czy w takim przypadku zauważyłbym te ugięcie na płytach gk na poddaszu np. pojawiłyby się pęknięcia na łączeniach płyt? Edytowane 29 Lipca 2016 przez Kridor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts