Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Otóż jestem 2 lata po budowie. I pojawił się u mnie duży problem. Otóż osiadł mi dach. Po przejrzeniu konstrukcji okazało się, że płatwie się ugięły.

W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób wzmocnić płatwie? Myślałem o zwiększeniu przekroju płatwi (obecnie jest 24cmx14cm). Mianowicie chciałbym dać opaskę na całej długości płatwi z blachy stalowej o grubości 3mm. Opaska składała by się z dwóch wygiętych blach w kształcie omega. Te dwie blachy skręcane by były za pomocą śrub. Czy takie rozwiązanie ktoś już stosował? Może ktoś miałby inne mało inwazyjne? Myślałem jeszcze o dodatkowym słupie, żeby zmniejszyć rozstaw między podporami, ale wiąże się to z kuciem w ścianie.

Rozbieranie dachu to ostateczność, gdyż mam już dachówkę ceramiczną i docieplone poddasze.

Mój dach płatwiowo-kleszczowy, dwuspadowy. Kąt pochylenia połaci 35 stopni. krokwie 18x6 cm, płatew 24cmx14cm kleszcze 15cmx5cm w połowie wysokości krokwi. Długość krokwi 6,5 m. Rozstaw między murłatami 9m, między ścianami szczytowymi 12m. Murłąta 14cmx14cm. Słupy 12cmx14cm. Największy rozstaw podpory płatwi 6,5m.

Jedna płatew ugięła mi się o 3,5cm. Czy w takim przypadku zauważyłbym te ugięcie na płytach gk na poddaszu np. pojawiłyby się pęknięcia na łączeniach płyt?

Edytowane przez Kridor
https://forum.murator.pl/topic/212809-ugi%C4%99cie-dachu/