Kridor 29.07.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Otóż jestem 2 lata po budowie. I pojawił się u mnie duży problem. Otóż osiadł mi dach. Po przejrzeniu konstrukcji okazało się, że płatwie się ugięły. W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób wzmocnić płatwie? Myślałem o zwiększeniu przekroju płatwi (obecnie jest 24cmx14cm). Mianowicie chciałbym dać opaskę na całej długości płatwi z blachy stalowej o grubości 3mm. Opaska składała by się z dwóch wygiętych blach w kształcie omega. Te dwie blachy skręcane by były za pomocą śrub. Czy takie rozwiązanie ktoś już stosował? Może ktoś miałby inne mało inwazyjne? Myślałem jeszcze o dodatkowym słupie, żeby zmniejszyć rozstaw między podporami, ale wiąże się to z kuciem w ścianie. Rozbieranie dachu to ostateczność, gdyż mam już dachówkę ceramiczną i docieplone poddasze. Mój dach płatwiowo-kleszczowy, dwuspadowy. Kąt pochylenia połaci 35 stopni. krokwie 18x6 cm, płatew 24cmx14cm kleszcze 15cmx5cm w połowie wysokości krokwi. Długość krokwi 6,5 m. Rozstaw między murłatami 9m, między ścianami szczytowymi 12m. Murłąta 14cmx14cm. Słupy 12cmx14cm. Największy rozstaw podpory płatwi 6,5m. Jedna płatew ugięła mi się o 3,5cm. Czy w takim przypadku zauważyłbym te ugięcie na płytach gk na poddaszu np. pojawiłyby się pęknięcia na łączeniach płyt? Edytowane 29 Lipca 2016 przez Kridor Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/212809-ugi%C4%99cie-dachu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts