Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie dachu na zimę pod blachę z tytan cynku

dar3k

Recommended Posts

Witam,

Niestety z kilku powodów (na początku papiery, później problemy z murarzami), mam opóźnienia na budowie i nie uda mi się przykryć dachu blachą przed końcem października, a wtedy już może być zbyt zimno na pokrycie go blachą z tytan cynku. Rozmawiałem z dekarzami i twierdzą, że można dać na deskowanie papę - według tego co znalazłem w internecie nie wolno łączyć blachy z tytan cynku z podkładami bitumicznymi bo wpływają destrukcyjnie na blachę, a jeśli nie papa to co ?

Miał ktoś podobny problem?

rozmawiałem z ich doradcą technicznym, i jest tam warstwa kauczuku bitumicznego, lecz jest ona pokryta folią aluminiową co odizoluje warstwy bitumiczne od blachy. Rozmawiałem również z dekarzami, a oni doradzili mi na tego SUN'Xa mimo wszystko położyć ekran włochaty (koszt dodatkowo ok 2000zł przy cenie dachu na poziomie 50k myślę, że akceptowalna kwota), a wtedy nie ma znaczenia to co jest pod nim, a blacha się układa równo przez to, że te ekrany niwelują nierówności podłoża (można deskować pod blachę), niestety tego ekranu nie można zostawić przez zimę.

Z tego co pamiętam to mówili o EKRAN WŁOCHATY 265 - MARMA, a z niwelowaniem nierówności to chyba chodziło o to, że przy wykonaniu deskowania deskami i położeniu na to blachy widać te nierówności wynikające z różnych grubości desek, a niby po zastosowaniu tego ekranu tego nie będzie widać ? Niestety nie znam się na tym i mogę jedynie polegać na tym co powie mi dekarz lub przeczytam w internecie lecz nie ma na ten temat zbyt wiele informacji, także mógłbyś nieco rozwinąć temat?

deska 25mm nigdy nie będzie tak równa jak "deskowanie" np płytami OSB, bo każde ich łączenie może powodować różne wysokości - np same krokwie nie są idealnie równe co do mm na całej swojej długości.

A rozwinąć np. o sposób montażu tego ICOPAL aby później było odpowiednie podłoże pod następne warstwy, oraz czy icopal Sun'x + ekran włochaty to będzie najoptymalniejsze rozwiązanie biorąc pod uwagę icopal zimuje, a ekran montowany krótko przed poszyciem - wolę się upewnić 100x zanim wydam ciężko zarobiony grosz, na coś co może okazać się niewypałem.