tom_bombadil 30.07.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Witam na forum to mój pierwszy post. Gdy budujemy jeden dom oczywiste jest że mamy jedną oczyszczalnią / szambo lub jedno przyłącze do systemu kanalizacji. A co w przypadku gdy domów jest kilka? Czy można zbudować jedną większą oczyszczalnię? Ewentualnie jakie rozwiązanie inne brać pod uwagę? Analogiczne pytanie o przyłącze wody. Czy będę miał jedno przyłącze ze wspólnym licznikiem czy osobno dla każdego domku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.08.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam na forum to mój pierwszy post. Gdy budujemy jeden dom oczywiste jest że mamy jedną oczyszczalnią / szambo lub jedno przyłącze do systemu kanalizacji. A co w przypadku gdy domów jest kilka? Czy można zbudować jedną większą oczyszczalnię? Ewentualnie jakie rozwiązanie inne brać pod uwagę? Analogiczne pytanie o przyłącze wody. Czy będę miał jedno przyłącze ze wspólnym licznikiem czy osobno dla każdego domku? Pozdrawiam Pytasz jako właściciel jednego z takich domków, czy jako deweloper budujący osiedle? Bo to jest jednak różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 02.08.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witaj, Chodzi mi o domki wynajmowane głównie w sezonie letnim. Piszę to jako mam nadzieję przyszły właściciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.08.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witaj, Chodzi mi o domki wynajmowane głównie w sezonie letnim. Piszę to jako mam nadzieję przyszły właściciel To zmienia postac rzeczy. Jesli to sa domki dla "letników", to raczej zaklad wodociagowy nie bedzie podpisywał umowy z kazdym letnikiem na dostarczanie wody/scieków na okres 2 tygodniowego urlopu. Troche nierealne. Zgaduje też ze domki naleza doi jednej osoby (podmiotu) i stoja na jednej dzialce. Za wode (czerpana w 10 domkach) dostaniesz 1 fakture. Robisz wiec jedno przylacze, najlepiej zakonczone licznikiem w jakiejs studni wodomierzowej. DO tego punktu odpowiada za to zaklad wodociagowy. Czy se za studnia to rozdzialisz na 1 dom, czy 10 domków, zakladowi generalnie lata koło 4 liter. Oczywiscie przylacza do domkó musisz zrobic z przestrzeganiem jakiejs tam administracji - od tak sobie nie mozesz rur pozakopywac. Gdzie to musi byc udokumentowane. Tak samo jesli chodzi o kanalizacje.\ Jesli zas mowa o oczyszczalnie, to bedzi to ciezszy temat. Bo zima w domkach nie bedzie mieszkał nikt, a latem stado ludzi. Oczyszczalnie nie lubia dramatycznych zmian obciazene. Rozruch nizuwanej oczyszczalnie przed sezonem tez nie bedzie łatwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 02.08.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Dziękuję za pomoc. Odnośnie przyłącza wody - tak mniej więcej sobie to wyobrażałem.Odnoście zaś oczyszczalni - domki będą w zasadzie całoroczne z nasileniem w okresie letnim. Powiedzmy, że w lecie będzie 100% a w zimie 30%. Czy to jakoś zmienia postać rzeczy? Czy "rozmiarowo" są dostępne oczyszczalnie, które są w stanie obsłużyć np 4-5 domków?javascript:; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.08.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Dziękuję za pomoc. Odnośnie przyłącza wody - tak mniej więcej sobie to wyobrażałem. Odnoście zaś oczyszczalni - domki będą w zasadzie całoroczne z nasileniem w okresie letnim. Powiedzmy, że w lecie będzie 100% a w zimie 30%. Czy to jakoś zmienia postać rzeczy? Czy "rozmiarowo" są dostępne oczyszczalnie, które są w stanie obsłużyć np 4-5 domków?javascript:; Sa oczyszczalnie ktore potrafia obsluzyc połowe Warszawy. Ale wyobraz sobie że ilość mieszkańców Warszawy sie raptem potraja. Za duzo ścieków to niedobrze, bo beda za szybko się przemieszczac i beda niedoczyszczone. Za malo sciekow, to brak "jedzenia" dla bakterii, które moga obumierac i miec sie źle. Oczyszczalnie maja okreslana tolerancje na nadmiar lub niedobór sciekow. Mozesz pewnie wstepnie oszacować ze takie +/-50% chwilowe, weekendowe krzywdy nie robi. Ale jak masz miec 300% prze 2 miesaice to trzeba sie martwic. Sa typy oczyszczalni ktore lepiej znosza taki stres. Stawiam że oczyszczalnie z poletkiem z trzcinami radza sobie najlepiej przy wahaniach ilosci sciaków.. To co chcesz zrobic jest pewnie wykonalne, ale nie kupisz tego w markecie budowalnym. Jakiekolwiek dywagacje, to zacznij od sprawdzenia planu zagospodarowania i ustalenia co wogole mozesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 04.08.2016 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Dziękuję za pomoc. Jasne, że są oczyszczalne miejskie - ale mi chodzi o coś obsługującego kilka domków. Możne da radę zestroić i dobrać ją tak aby sprostała temu zadaniu. Popytam też w firmach oferujących przydomowe oczyszczalnie. Planu zagospodarowania nie ma - będą warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 06.08.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 technik.b Dziękuję za odpowiedź, ale chodzi bardziej o cele turystyczne. Najemca płaci za kompleksową usługę, cały teren wraz z oczyszczalnią jest moją własnością.Chodzi o te oczyszczalnie ? http://www.biorock.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 08.08.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 technik.b Dziękuję za odpowiedź, ale chodzi bardziej o cele turystyczne. Najemca płaci za kompleksową usługę, cały teren wraz z oczyszczalnią jest moją własnością. Chodzi o te oczyszczalnie ? http://www.biorock.pl/ No to sprawa jest prosta. Na wodę podpisujesz umowę z wodociągami i dostajesz jeden licznik. Czy w domkach zamontujesz podliczniki, czy będziesz je rozliczał ryczałtem - to już twoja decyzja. Przy sezonowym wykorzystaniu sensowniejszy jest ryczałt. A oczyszczalnię stawiasz gdzieś w odległym i najniższym punkcie swojego terenu, który wcześniej musisz skanalizować. Formalności: projekt + pozwolenie wodno prawne. Rozliczenie robisz jw., tzn ryczałtem albo wg zużycia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 14.08.2016 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Bardzo Wam dziękuję za przydatne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts