Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa głebinowa - jaka kupic?

krzynu

Recommended Posts

No to tak, wykopali mi dziure i wstawili rure - na razie tyle.

Teraz musze znalezc jakas sensowna pompe i wszystko podlaczyc do domu.

I teraz pytanie, jaka byscie mi pompe polecili do 1,5 tys zl??

Dane:

rura - srednia okolo 15 cm (czyli z tego co widze to pompy 4 calowe wchodza w gre)

woda mam na 20 m

gleboksc studni - 30 metrow

odleglosc studni od domu - z 15 m

wolalbym aby byla na 3 fazy

potrzbuje minimum 120 l/min

(jezeli to ma jakies znaczenie to informuje, ze bede mial w domu hydrofor, pompe obiegowa itd )

Znalazlem taka pompe, tylko nie wiem czy bedzie dobra....? Co o niej sadzicie?

Znacie firme belardi? Jakies opinie? Z tego co widze jest to raczej dobra firma (jesli chodzi o te polke cenowa).

Lepiej kupic ja ewentualnie z silnikiem "sumato" czy omnigena - ale wtedy z chlodzeniem wodnym?

Tak wlasciwie to co to jest te chlodzenie wodne? bardzo sie to przydaje?

Co to jest ten krociec tloczny? U tej pompy co znalazlem ma 2 cale - to dobrze czy zle?

Z gory dzieki za pomoc! :)

Edytowane przez krzynu

I teraz pytanie, jaka byscie mi pompe polecili do 1,5 tys zl??

potrzbuje minimum 120 l/min

SIe najpierw upewnij ze TWoja studnia jest w stanie wyprodukowac 7.2m3/h. Bo to duzo. Mozesz sobie kupic i pompe o wydajnosci 1200l/min, tylko co to da jesli studnia ma mniejsza wydajosc? Pompe sie dobiera do studni.

SIe najpierw upewnij ze TWoja studnia jest w stanie wyprodukowac 7.2m3/h. Bo to duzo. Mozesz sobie kupic i pompe o wydajnosci 1200l/min, tylko co to da jesli studnia ma mniejsza wydajosc? Pompe sie dobiera do studni.

No dobra, a te pozostale parametry? znasz te firme? warto brac pompe chlodzona woda??

Wiekszosc ma chlodzenie olejowe.

Ale ten olej chlodzony jest chyba wodą...? w sensie, że medium odbierającym ciepło jest woda, a czy się to odbywa za pośrednictwem oleju czy bez niego to już kwestia wtórna...

Edytowane przez qbek17

Ale ten olej chlodzony jest chyba wodą...? w sensie, że medium odbierającym ciepło jest woda, a czy się to odbywa za pośrednictwem oleju czy bez niego to już kwestia wtórna...

No ostatecznie zawsze chlodzi woda, tak jak w samochodzie zawsze chlodzi powietrze zewnetrzne...

No ale biorac pod uwage, ze moge wybrac rodzaj silnika, chcialbym z tej okazji skorzystac, a nie brac pierwsza lepsza...

Edytowane przez krzynu

No ostatecznie zawsze chlodzi woda, tak jak w samochodzie zawsze chlodzi powietrze zewnetrzne...

No ale biorac pod uwage, ze moge wybrac rodzaj silnika, chcialby z tej okazji skorzystac, a nie brac pierwszy lepszy...

Grundfoss'y maja chlodzenie woda, wiec to chyba nie jest tak generalnie zły pomysl/technologia. A wszak pompy zacne robia.

No ale niestety nie stac mnie na taka pompe (grundfos) - za podobne parametry wyjdzie mi 2 razy wieksza cena.. :(

Czytaj ze zrozumieniem. Napisalem, ze chlodzenie wodne, to nie jest jakas wada, czy gorsza opcja, skoro trwale i dobre pompy grundfoss'a maja takie chlodzenie.

Nie mowie ze masz se kupowac grundfoss/a.

I jeszcze raz. Sprawdz wydajnosc studni. Masz nisko ta wode (-20m). Jestes z Krakowa z tam bywaja jaja ze studniami i wydajnoscia. To że chcesz/potrzebujesz jakiejs tam wydajnosci (dosyć duzej) nie znaczy ze studnia na to pozwoli. Wypmoujesz z duza wydajnoscia cala wode, nowa nie zdarzy na biezaco naplywac jesli zastosujesz zbyt wydajnoa pompe.

Studniarz przeprowadzil pompowanie okreslajace wydajnosc studni?

Czytaj ze zrozumieniem. Napisalem, ze chlodzenie wodne, to nie jest jakas wada, czy gorsza opcja, skoro trwale i dobre pompy grundfoss'a maja takie chlodzenie.

Nie mowie ze masz se kupowac grundfoss/a.

I jeszcze raz. Sprawdz wydajnosc studni. Masz nisko ta wode (-20m). Jestes z Krakowa z tam bywaja jaja ze studniami i wydajnoscia. To że chcesz/potrzebujesz jakiejs tam wydajnosci (dosyć duzej) nie znaczy ze studnia na to pozwoli. Wypmoujesz z duza wydajnoscia cala wode, nowa nie zdarzy na biezaco naplywac jesli zastosujesz zbyt wydajnoa pompe.

Studniarz przeprowadzil pompowanie okreslajace wydajnosc studni?

No ja zrozumialem co napisales, pisze tylko, ze gdybym mogl to bym kupil tego grundfosa z chlodzeniem wodnym :)

Wsadzili pompe po zakonczonym kopaniu, troche pochodzila, zobaczyli ,ze leci ladna woda, wiec zabrali pompe i tyle ich widzialem.

Wiec nie mam pojecia jaka jest wydajnosc studni.

Najgorsze jest to, ze sasiad co mieszka obok sam nie wie jaka ma pompe (nawet marki nie pamieta), bo tak to bym zalozyl, ze mamy raczej podobne te studnie.

No ja zrozumialem co napisales, pisze tylko, ze gdybym mogl to bym kupil tego grundfosa z chlodzeniem wodnym :)

Wsadzili pompe po zakonczonym kopaniu, troche pochodzila, zobaczyli ,ze leci ladna woda, wiec zabrali pompe i tyle ich widzialem.

Wiec nie mam pojecia jaka jest wydajnosc studni.

Najgorsze jest to, ze sasiad co mieszka obok sam nie wie jaka ma pompe (nawet marki nie pamieta), bo tak to bym zalozyl, ze mamy raczej podobne te studnie.

Te troche pochodzila po wierceniu, to powinno byc tak ze 12h. A nie tylko do uzyskanai optycznie czystej wody.

Jak nie masz pojecia o wydjanosci to kupujesz w ciemno, liczac ze nie kupisz za duzej. Gdzies tam zdlawic po drodze mozna, ale to wszak nie ot o chodzi. W takim przypadku szukaj takiej z fabrycznym zabezpieczeniem przed praca na sucho.

Te troche pochodzila po wierceniu, to powinno byc tak ze 12h. A nie tylko do uzyskanai optycznie czystej wody.

Jak nie masz pojecia o wydjanosci to kupujesz w ciemno, liczac ze nie kupisz za duzej. Gdzies tam zdlawic po drodze mozna, ale to wszak nie ot o chodzi. W takim przypadku szukaj takiej z fabrycznym zabezpieczeniem przed praca na sucho.

Ja sie podlacze...a jaka pompe glebinowa kupic na czas budowy - rura 125mm, bardzo duza wydajnosc zrodla. Zalezy mi aby popracowala przez te kilka lat, no i byla tania (abym sie nie przejmowal jak ktos ja "pozyczy"). Jakie marki brac pod uwage.....np IBO jest ok? Pewnie bedzie bez zbiornika cisnieniowego tylko zawsze wlacz/wylacz.

http://allegro.pl/pompa-glebinowa-ibo-3-5scr1-8-50-0-5-0-5kw-230v-i6185097985.html

http://allegro.pl/mocna-pompa-glebinowa-skm200-230v-14bar-omnigena-i6267391922.html

http://allegro.pl/pompa-glebinowa-srubowa-do-wody-studni-1000w-85m-i6182315715.html#thumb/2

co omijac?

dzieki!

Edytowane przez .:Paco:.

Dodaję do subskrypcji, ponieważ również wkrótce będę miał studnię i poszukuję pompy "tymczasowej" na kilka lat do podlewania drzewek i na czas budowy.

Ja zrobiłem tak: po odwiercie kupiłem 2 dryny 0,80 wysokie + pokrywa betonowa. Pierwszą dryne położyłem tak żeby rura wsadzona w odwiert była blisko krawędzi dryny. Po podkopaniu nałożyłem drugą drynę na pierwszą i znowu kopanie. Później nałożenie pokrywy z wyłazem. Na dole obciąłem rurę 125 wystającą z ziemi (tą ,którą włożyli w odwiert studniarze). W tą rurę niebieska rura do wody z zaworem zwrotnym fi nie pamiętam :) przykręcona do hydroforu gardena . Hydrofor ustawiony na 2 porothermach . Przewierciłem pokrywę . Wstawiłem rurkę 3/4 cala z kranikiem do hydroforu. Podciągnąłem prund i jak odkręcam kranik leci woda jak w hameryce. Wcześniej męczyłem się z pompą za każdym razem (rozwijanie ,węże itp). Teraz niestety muszę to usrojstwo podłączyc do domu i tu zaczynają się schody.

Ja zrobiłem tak: po odwiercie kupiłem 2 dryny 0,80 wysokie + pokrywa betonowa. Pierwszą dryne położyłem tak żeby rura wsadzona w odwiert była blisko krawędzi dryny. Po podkopaniu nałożyłem drugą drynę na pierwszą i znowu kopanie. Później nałożenie pokrywy z wyłazem. Na dole obciąłem rurę 125 wystającą z ziemi (tą ,którą włożyli w odwiert studniarze). W tą rurę niebieska rura do wody z zaworem zwrotnym fi nie pamiętam :) przykręcona do hydroforu gardena . Hydrofor ustawiony na 2 porothermach . Przewierciłem pokrywę . Wstawiłem rurkę 3/4 cala z kranikiem do hydroforu. Podciągnąłem prund i jak odkręcam kranik leci woda jak w hameryce. Wcześniej męczyłem się z pompą za każdym razem (rozwijanie ,węże itp). Teraz niestety muszę to usrojstwo podłączyc do domu i tu zaczynają się schody.

no super ale ten watek jest "jaka pompe glebinowa kupic" a nie "jak obudowac studnie" tymbardziej,ze proponujesz hydrofor nie glebinowke