Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rekuperator - dom 140 m2? Konkretny model.

Recommended Posts

Wiem, że jest dużo podobnych pytań, ale technologie się zmieniają i pozycja rynkowa poszczególnych producentów zapewne również.Dlatego pozwolę sobie wrzucić moją prośbę o doradzenie. Jaki rekuperator polecacie? Dom 140-148 m2. parter i piętro (płaski dach). 2 osoby w domu. Urządzenie umiejscowione na parterze w ogrzewanej kotłowni. Wstępnie zainteresowałem się Thesslą Green 300 (może wystarczy 170?), ale moze to zły kierunek? Instalację chcę ukryć w podłodze, więc będę również wdzięczny za wskazówki tutaj (wiem, że od instalacji mam instalatora, ale chciałbym coś wiedzieć zanim zdecyduję się na danego fachowca). Latem chcę mieć często otwarte okna - czy są jakieś pułapki z tym związane (czytałem coś o cofkach)? Edytowane przez alter2000

okna mozesz mieć otwarte przy włączonej wentylacji to żaden problem. Praktykuję takie rozwiązanie i jest w porządku. 170m3 nie wystratczy 300m3 z biedą - im większa centrala tym lepsza bo zawsze mozesz sobie ustawić na mniejszy bieg a możliwość zrobienia przeciągu w anemostatach jest atutem. Proponuje 550m3:)

okna mozesz mieć otwarte przy włączonej wentylacji to żaden problem. Praktykuję takie rozwiązanie i jest w porządku. 170m3 nie wystratczy 300m3 z biedą - im większa centrala tym lepsza bo zawsze mozesz sobie ustawić na mniejszy bieg a możliwość zrobienia przeciągu w anemostatach jest atutem. Proponuje 550m3:)

550-ka przy dwóch osobach - nie za dużo trochę? Czytałem dośc sensowne założenia Pana Brzęczkowskiego, że standardowo wymiana powietrza powinna wynosić w takiej sytuacji ok. 60 m3 na godzinę. I kontynuując jego myśl, ludzie ustawiają urządzenia na wyższe wartości i przesuszają powietrze zimą. Coś w tym może być, Nie znam się na tym, ale rozsądne wydaje się uwzględnienie liczby mieszkańców (czyli głownych producentów CO2 i wilgoci) w mieszkaniu a nie tylko sugerowanie się powierzchnią. Podobne założenia pojawiają się tutaj w przeliczeniu na osobę:

http://www.budujemydom.pl/wentylacja-i-klimatyzacja/10520-wymiana-powietrza-w-domu

Testowałeś rózną intensywność wymiany powietrza u siebie?

Co do modelu, jaki polecasz? I jak działa Twój rekuperator przy otwartym oknie, czerpnia jest jakoś odcięta w tym czasie?

zimą i tak się wentyluje na mniejszym biegu gdyż zbyt wychładza. Poza tym zimą jakoś w domu mniej śmierdzi. Duża wydajność przydaje się latem. Gdyby nie koszty prądu, u mnie chodziłoby przez całe lato na maksymalnym biegu.

Ważna jest też ilość pomieszczeń, bardziej niż ilość osób - ważne aby w każdym pokoju solidnie wiało wtedy jest komfortowo

zimą i tak się wentyluje na mniejszym biegu gdyż zbyt wychładza. Poza tym zimą jakoś w domu mniej śmierdzi. Duża wydajność przydaje się latem. Gdyby nie koszty prądu, u mnie chodziłoby przez całe lato na maksymalnym biegu.

Ważna jest też ilość pomieszczeń, bardziej niż ilość osób - ważne aby w każdym pokoju solidnie wiało wtedy jest komfortowo

A co do modelu. Faktycznie Thessla wyraźnie najlepsza na rynku?

ważne aby w każdym pokoju solidnie wiało wtedy jest komfortowo

:o

A co to za bzdura?

Wentylacja jest do wentylacji a nie do wytwarzania wiatrów.

Ja mam zazwyczaj 20% i to w zupełności wystarcza.

Latem (przy upałach) mam założone dwie moskitiery na przeciwległych oknach (na piętrze). Otwieram okna na oścież w nocy - w dzień zamykam i opuszczam rolety zewnętrzne od strony słońca. I wtedy jest chłodno w domu.

Kanały wentylacyjne przechodzą zazwyczaj strychem, który zazwyczaj się nagrzewa latem. Nie są w stanie wychłodzić pomieszczenia nocą.

:o

Ja mam zazwyczaj 20% i to w zupełności wystarcza.

No tak, dużej części osób wystarcza też wentylacja grawitacyjna. Tylko że 20% to żadna skuteczność wentylacji, równie dobrze można sobie okna pootwierać i w ogóle ją wyłączyć.

Zimą mniejsza wentylacja ok, ale tak jak teraz - lato to zdecydowanie warto mieć duży przewiew

Okno spoko, też otwieram ale to powoduje kurz w mieszkaniu.

...dużej części osób wystarcza też wentylacja grawitacyjna...

Bo pewnie nie korzystali z mechanicznej i nie mają porównania.

...20% to żadna skuteczność wentylacji..

To zależy od twojej wentylacji. 20% u mnie zimą wystarcza w 90% sytuacji.

Okno spoko, też otwieram ale to powoduje kurz w mieszkaniu.

U mnie fanką otwierania okien jest żona. Chyba takie przyzwyczajenie z bloków. Mieszkam na wsi więc miło jest posłuchać śpiewu ptaków latem. Ale otwieramy/uchylamy tylko te z moskitierami. Inaczej zaraz wlezie jakaś umęczliwa mucha.

• 3 weeks później...
Wiem, że jest dużo podobnych pytań, ale technologie się zmieniają i pozycja rynkowa poszczególnych producentów zapewne również.Dlatego pozwolę sobie wrzucić moją prośbę o doradzenie. Jaki rekuperator polecacie? Dom 140-148 m2. parter i piętro (płaski dach). 2 osoby w domu. Urządzenie umiejscowione na parterze w ogrzewanej kotłowni. Wstępnie zainteresowałem się Thesslą Green 300 (może wystarczy 170?), ale moze to zły kierunek? Instalację chcę ukryć w podłodze, więc będę również wdzięczny za wskazówki tutaj (wiem, że od instalacji mam instalatora, ale chciałbym coś wiedzieć zanim zdecyduję się na danego fachowca). Latem chcę mieć często otwarte okna - czy są jakieś pułapki z tym związane (czytałem coś o cofkach)?

Witam Alter2000,

Dla Pańskiego budynku mogę polecić centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 o nominalnym przepływie powietrza 350 m3/h. Jej wysoka sprawność (do 90%), pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. W celu pomocy w doborze lub montażu urządzenia polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie SPAM. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: SPAM

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez panfotograf
SPAM

... Jej wysoka sprawność (do 90%), pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania ...

Jak należy rozumieć DUŻE? Z tego co wiem oszczędności są raczej niewielkie - koszt rekuperatora zwraca się po 20-40 latach (czyli się nie zwraca).

A sprawność 90% to jest przy -20oC, czyli bardzo rzadko (praktycznie nigdy)

Rekuperator nie służy do oszczędności tylko do komfortu życia. Raczej nigdy się nie zwróci, za to w domu nie ma takiej skisoty jak w domach bez wentylacji mechanicznej.

Moim zdaniem opowiadanie o 90% sprawnościach można włożyć między bajki - być moze są one realne dla rekuperatora w warunkach laboratoryjnych i nie licząc prądu który zużywa. Zaś jeśli policzymy zużycie prądu a dodamy straty ciepła na rurach (np na strychu) to okaże się że układ ma dużo mniejszą sprawność i to niezależnie od zastosowanego rekuperatora. Takie jest życie a rekuperacje trzeba mieć - nie wyobrażam sobie komfortowego domu bez wentylacji mechanicznej