Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty a Ściany Zewnętrzne

Recommended Posts

Witam , chciałem poprosić o rady Fachowców i tych którzy spotkali się już z taką sytuacją.

Jestem na etapie konczenia fundamentów i myslałem aby budować sciany z porotherma 25 więc fundamenty zrobiliśmy szerokie na 25 cm , ale spędziłem dośc duzo czasu na forach i i czytając i większość poleca maxa 30 ,więc zastanawiam się nad maxem . I moje pytanie jest takie czy można postawić ściany 30 na fundamencie 25 ? są to ławy fundamentowe, w ziemi beton szeroki na 40 B20 , na górze 25 cm B 25 , dodam jeszcze ze będzie stropodach . Prosze o rady.

W którymś z poradników spotkałem się z takim rozwiązaniem, że dopuszcza się wysunięcie lica ścian nośnych poza obrys fundamentu. Jaka wartość jest dopuszczalna nie wiem. Ja bym się nie zdecydował na taki zabieg ze względu na nierównomierne obciążenie zarówno fundamentów, jak i samych ścian, zwłaszcza u podstawy.

Kazdy material ma swoje plusy i minusy. Nie ma sensu dawac nic grubszego, bo nic Ci to nie da (lepiej dac wiecej styro)

Pomysl nad dzialowkami z silikatow bedziesz mogl wiercic i wieszac bez problemu.

Mam ściany z porothermu i też wieszam to co trzeba bez problemu, trzeba tylko kupić dedykowane do tego kołki. Pozdrawiam.

Mam ściany z porothermu i też wieszam to co trzeba bez problemu, trzeba tylko kupić dedykowane do tego kołki. Pozdrawiam.

Złych słów użyłeś. Powinieneś napisać: mogę wieszać normalnie wtedy gdy użyję specjalnych kołków. Jeśli ich nie użyję to nie mogę wieszać tak jak bym chciał.

• 1 month później...
Witam Co sadzicie na taki temat: Sciany zewnetrzne stawia sie na srodku fundamentow(bloczkow fundamentowych).U mnie sa przesuniete na bok fundamentow w strone srodka domu bo wymiary sie o kilka centymetrow nie zgadzaly.Sciany sa z Porothermu.Wykonawca mowi ze nieraz tak robili.Alternatywa byla zmiana wymiarow domu zglaszana do wydzialu architektury.CHodzi mi o to czy to moze negatywny miec wplyw na cokolwiek?