Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki anhydrytowe - czy takie nierówności powinny mnie martwić?

rubilus

Recommended Posts

Od wykonania wylewek minęło już ok. 6 tygodni. Jakieś 2 tygodnie temu na powierzchni anhydrytu zaczęły pojawiać się takie równoległe zgrubienie, przez co powierzchnia przestała być idealnie równa (zgrubienia mają ok 1-2 mm) i tworzą takie równoległe pasy w kształcie fal. Czy powinno mnie to martwić? Wylewany był Knauf. Powierzchnia nie była szlifowana bo Knauf tego nie wymaga (na powierzchni nie wydziela się mleczko jak np. w Lafarge).

Gorąca prośba o poradę. Poniżej fotki:

20160730_180237_resized.jpg20160730_180257_resized.jpg

Jestem przed podobną pracą i jestem ciekaw co jest powodem tych wybrzuszeń lub osiadań materiału.

Daj znać rubilus co powiedział wykonawca.

Napisz może coś więcej np. co jest pod wylewką? Jakie warstwy, jaki styropian etc.

To moze byc ale nie musi...wytrącone tylko mleczko..i moze byc to tylko kwestia szlifu...oprocz zalaman swiatla na zdjeciu nic nie widac wiec wrozenie z fusów..wezwałbym wykonawce aby sie ustosunkował..i jak cos powazniejszego to bralbym na pismie...

To moze byc ale nie musi...wytrącone tylko mleczko..i moze byc to tylko kwestia szlifu...oprocz zalaman swiatla na zdjeciu nic nie widac wiec wrozenie z fusów..wezwałbym wykonawce aby sie ustosunkował..i jak cos powazniejszego to bralbym na pismie...

Też tak uważam - błąd przy sztancowaniu wylewki - rzecz do naprawy - szlifowanie powierzchni.

Od wykonania wylewek minęło już ok. 6 tygodni. Jakieś 2 tygodnie temu na powierzchni anhydrytu zaczęły pojawiać się takie równoległe zgrubienie, przez co powierzchnia przestała być idealnie równa (zgrubienia mają ok 1-2 mm) i tworzą takie równoległe pasy w kształcie fal. Czy powinno mnie to martwić? Wylewany był Knauf. Powierzchnia nie była szlifowana bo Knauf tego nie wymaga (na powierzchni nie wydziela się mleczko jak np. w Lafarge).

Gorąca prośba o poradę. Poniżej fotki:

[ATTACH=CONFIG]362699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362700[/ATTACH]

jest to efekt tzw. sztangowania, czyli po wylaniu wchodzi posadzkarz z sztangą i przeciąga ją w kierunkach prostopadłych w celu zapobieżenia opadania kruszywa.

Sprawdził bym wytrzymałość na ściskanie jastrychu lub odrywanie przy pomocy Pull-Off wytrzymałość na ściskanie powinna być ok. 25 N/mm2 a na odrywanie minimum 1,0N/mm2.

Czy jastrych był już wygrzewany? Zakładam, że jest tam ogrzewanie podłogowe...

Weź ostre płaskie (dłuto) narzędzie i spróbuj delikatnie podciąć warstwę wierzchnią. Trzymaj dłuto płasko pod niewielkim kątem do powierzchni. Możesz też spróbować cykliną do farb. Możesz także spróbować zarysować powierzchnię rylcem (rysikiem traserskim), dużym gwoździem etc. Jeżeli to da się wykonać w łatwy sposób bez użycia nadmiernej siły, to masz problem

jest to efekt tzw. sztangowania, czyli po wylaniu wchodzi posadzkarz z sztangą i przeciąga ją w kierunkach prostopadłych w celu zapobieżenia opadania kruszywa.

Sprawdził bym wytrzymałość na ściskanie jastrychu lub odrywanie przy pomocy Pull-Off wytrzymałość na ściskanie powinna być ok. 25 N/mm2 a na odrywanie minimum 1,0N/mm2.

Czy jastrych był już wygrzewany? Zakładam, że jest tam ogrzewanie podłogowe...

Weź ostre płaskie (dłuto) narzędzie i spróbuj delikatnie podciąć warstwę wierzchnią. Trzymaj dłuto płasko pod niewielkim kątem do powierzchni. Możesz też spróbować cykliną do farb. Możesz także spróbować zarysować powierzchnię rylcem (rysikiem traserskim), dużym gwoździem etc. Jeżeli to da się wykonać w łatwy sposób bez użycia nadmiernej siły, to masz problem

Wylewki nie były wygrzewane, bo nie mam jeszcze gotowej kotłowni i podłączonego w budynku gazu. Schło zatem powoli na tyle na ile warunki pogodowe pozwalały. Zakładałem, że skoro Knauf nie wytrąca mleczka to nie potrzeba szlifować i na początku powierzchnia wylewek była równa i byłem spokojny. Później zaczęły się pojawiać te 1-2 cm górki po sztangowaniu i boję się że będę miał problem żeby wyrównać to podkładem pod panele (podkład ma mieć 3 do max 5 mm, więc jak górki mają ze 2-3 mm to pewnie nie uda się tego idealnie wyrównać.

Chyba zatem przyjdzie się upierać w rozmowie z wykonawcą nad szlifowaniem powierzchni.

TR