Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie rezerwowe przy zasilaniu z sieci miejskiej ciepłowniczej

Kemotxb

Recommended Posts

Najbardziej samowystarczalnym systemem jest rozbudowana elektrowoltaika + panele (ewentualnie piec na biopaliwa - słomę, owies lub turbina wodna) - dom zero lub plusenergetyczny. Masz wówczas w nosie Lasy państwowe z ich drewnem, miejską elektrociepłownię, spółki energetyczne, spółki węglowe i gaz od Putina.

Niestety nie jest samowystarczalnym systemem, w grudniu przy normalnym dniu panele fotowoltaiczne dostaczają max 10% mocy znamionowej. Wtedy gdy jest najwieksze zapotrzebowanie mamy do dyspozycji najmniej energii, konieczne jest inne zródło ciepła.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

@Kemotxb

Zapatrzyłeś się na sąsiada i nic do Ciebie nie trafia.

Masz podane same konstruktywne wnioski.

Napisałem jaki masz wybór jeśli koniecznie chcesz mieć w domu kotłownię i komin /co by nie "strzelić sobie w kolano"/.

Podałem inne rozwiązania, niestety nie wymagają kotłowni i komina, co czyni je bezwartościowymi.

Doprawdy nie rozumiem czego oczekujesz.

Z niezrozumieniem spotkałeś się też na innych forach?

Zrobisz jak uważasz. Inwestor ma zawsze rację, zwłaszcza mający pieniądze.

Kemot, zasadnicza sprawa, zakładając temat na jakimkolwiek forum siłą rzeczy obnażasz swój tok rozumowania i umożliwiasz jego krytykę, czy ci się to podoba czy nie. Ciebie nawet nie zastanowiło dlaczego nie otrzymałeś ani jednej odpowiedzi popierającej twój (nazwijmy rzecz po imieniu) po prostu głupi pomysł i jeszcze masz o to pretensje. Jakbyś zapytał "które z paliw stałych wybrać" to dyskusja byłaby o wiele bardziej merytoryczna, a tak sam wystawiłeś d.. do lania hehehe

Nikt nie mówi tutaj o kotle na pellet na sytuacje awaryjne i żeby stał nieuużywany, tylko o przygotowanie projektowe tak aby w przyszłości można było zrezygnować z ogrzewania miejskiego na koszt paliwa stałego.

Tobie się chyba kierunki pomyliły. Masz hotel, a marzy ci się jaskinia? Masz zajebisty układ, gdzie nie musisz budować żadnego drogiego systemu grzewczego, nie interesuje cię żaden serwis i remonty, a ty naprawdę myslisz żeby się tego wszystkiego pozbyć??? :eek:

Napisałeś, że będzie ogrzewanie podłogowe w całym budynku. Jestem ciekaw, jak to zrobić w przypadku ciepła z sieci. Jaka temp. jest w takiej sieci? Jak to wpuścić w podłogę? Potrzebny jakiś mieszacz i układ sterujący?

Czy takie ogrzewanie wychodzi tanio?

Ogrzewanie nigdy nie wychodzi tanio. Podłogówka i ciepło z sieci to nic nadzwyczajnego. Parametry sieci są wysokie ale uzależnione od warunków pogodowych tak aby zminimalizować straty na przesyle. Zasilanie może mieć temperaturę ok 80 st C i powrót ok 40 st C w zależności od przepływu przez pętle i wymienniki. Do podłogówki stosuje się mieszacz z regulatorem temperatury oraz pompy obiegowe.

Czemu uczepiliście się tego pelletu i kotłowni na PS. Od początku tematu piszę że będzie to wymóg na papierze, a nie do realizacji na tą chwilę. Poszukuję jedynie taniej i łatwej rezerwy dla przerw w zasilaniu z sieci miejskiej do CO i CWU. W odpowiedzi dostałem PC, fotowoltaikę i turbinę wodną - czy to są rzeczowe i logiczne rozwiązania ?

@Kemotxb

Przecież odpowiedzi dostałeś.

Cwu - bojler z grzałką. 150 l powinno starczyć.

Cwu + co - bojler z grzałką. Dom ogacony 1 000 litrów powinno starczyć aby opędzić w G12.

Feler - nie potrzebna kotłownia i komin.

Zastanów się.

Czy rzeczowym i logicznym jest stosowanie alternatywnego źródła ciepła z którego skorzystasz przez kilka dni raz na 20 - 30 lat lub 24 godziny zimą w razie awarii sieci ciepłowniczej, bo tyle prawdopodobnie będzie trwało jej usunięcie?

@Kemotxb

Przecież odpowiedzi dostałeś.

Cwu - bojler z grzałką. 150 l powinno starczyć.

Cwu + co - bojler z grzałką. Dom ogacony 1 000 litrów powinno starczyć aby opędzić w G12.

Feler - nie potrzebna kotłownia i komin.

Więc jednak się da odpowiedzieć rzeczowo i sensownie bez filozoficznej dywagacji

Zastanów się.

Czy rzeczowym i logicznym jest stosowanie alternatywnego źródła ciepła z którego skorzystasz przez kilka dni raz na 20 - 30 lat lub 24 godziny zimą w razie awarii sieci ciepłowniczej, bo tyle prawdopodobnie będzie trwało jej usunięcie?

Dla Was nie jest logiczne i rzeczowe. Dla mnie jest, moja kasa, mój dom Dałeś bardzo optymistyczne założenia nie znając ani miejsca, ani sieci, ani warunków. A potem będzie ... sorry ale taki mamy klimat :)

Nieopodal mojego miejsca zamieszkania wszystkie domy 21 przy jednej ulicy zostały podłączone do sieci miejskiej CO. Minęło 30 lat zostały korzystające z sieci 3 domy.

Teraz możecie "fachowcy" uznać, że było to zbiorowisko nieudaczników, nie umiejących liczyć i niepotrzebnie inwestując w już istniejące ogrzewane domy.

Zwolenników miejskiej sieci grzewczej proszę o powrót na ziemię, zapoznanie się z kosztami - rzeczywistymi. Kosztami użytkowników indywidualnych a nie mieszkańcami bloków.

Nieopodal mojego miejsca zamieszkania wszystkie domy 21 przy jednej ulicy zostały podłączone do sieci miejskiej CO. Minęło 30 lat zostały korzystające z sieci 3 domy.

Teraz możecie "fachowcy" uznać, że było to zbiorowisko nieudaczników, nie umiejących liczyć i niepotrzebnie inwestując w już istniejące ogrzewane domy.

Zwolenników miejskiej sieci grzewczej proszę o powrót na ziemię, zapoznanie się z kosztami - rzeczywistymi. Kosztami użytkowników indywidualnych a nie mieszkańcami bloków.

Przeczytaj watek od początku.

Autor nie miał wątpliwości co do sensowności korzystania z miejskiej sieci ciepłowniczej.

Pytanie o koszt 1 kWh z sieci padło i pozostało bez odpowiedzi.

Jakie zapotrzebowanie na ciepło miały te trzydziestoletnie domy?

A wiesz, że mnie to nie interesuje, tak samo jak ich termo-renowacja. Ponad trzydzieści lat temu domy budowali tylko nierozgarnięci ludzie (też wybudowałem).

Nie korzystali z porad geniuszy internetowych, "załatwiali" materiały budowlane i budowali z tego co zdobyli. Durnie nie "załatwiali" styropianu, choć występował w stoczniach itd itd.

A wiesz, że mnie to nie interesuje, tak samo jak ich termo-renowacja. Ponad trzydzieści lat temu domy budowali tylko nierozgarnięci ludzie (też wybudowałem).

Nie korzystali z porad geniuszy internetowych, "załatwiali" materiały budowlane i budowali z tego co zdobyli. Durnie nie "załatwiali" styropianu, choć występował w stoczniach itd itd.

No to ten twój argument jest zwyczajnie gówniany. "fachofcu"

Dzisiejsze domy zużywają dużo mniej energii i budowanie awaryjnych źródeł ogrzewania za duże pieniądze, nie ma kompletnie żadnego ekonomicznego sensu.

Na forum podajemy wartości przybliżone dla każdego z nośników. Uważasz, że energia z ciepłowni jest czymś wyjątkowym, że nie da się przedstawić bardzo przybliżonej ceny kWh?

Nie Wiesz o czym piszesz. Zadzwoń do najbliższego "źródła" ciepła i zapytaj o koszt całkowity przyłączenia do sieci i ewentualnych remontów. Być może wtedy zrozumiesz moje wpisy. Być może?.

Zanim zaczniesz geniuszu pouczać innych o czytaniu ze zrozumieniem, najpierw sam się zastosuj. Specjalnie dla Ciebie zacytuję fragment pierwszego postu z pytaniem

Jednak podstawowym źródłem ogrzewania będzie ciepło z sieci miejskiej zarówno dla C.O. jak i C.W.U.(...)

Chciałbym mieć jakąś sprawną i niedrogą alternatywę dla sieci miejskiej w razie awarii

Przeczytaj go raz, a potem jeszcze co najmniej cztery. Naprawdę. A potem wytłumacz nam co mają ludzie mieszkający w jaskiniach, którzy się odpięli od sieci miejskiej do pytania autora. Scena jest twoja geniuszu.