Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu poddasza nieużytkowego - 20 cm styropianu, czy więcej? Jak u Was?

Recommended Posts

Jak w temacie. Robię ocieplenie stropu na poddaszu nieużytkowym , na chwilę obecną mam 20 cm styropianu białego. Na strychu latem jest gorąco jak w piekle, mimo, zę na dachu jest dachówka. Jest to dach 4spadowy, nie ma jak zrobić przelotowej wentylacji. Po podłodze struchu pod styropianem jest puszczona wentylacja mechaniczna.

Zastanawiam się, czy jeszcze dołożyć 5 cm styropianu ? Czy już dać sobie spokój i zrobić wylewkę? Oszczędności z tego tytułu o jakichś 7-10 latach dopiero, ale to przy minus 20tu, a lato gorące czasami jest długo i potrafi nagrzać dom...

Krótko - ile Wy macie grubości ocieplenia na stropie poddasza nieużytkowego?

Gość Arturo72
No, czyli wychodzi na to, że tylko my dwaj mamy ocieplone stropy...

Strop drewniany,30cm styro z lambdą 0,036,na to jeszcze 18cm proszku PUR.

Moim zdaniem to już lekkie przegięcie. Prawie pół metra styropianu? To jak ja mam 15 cm styro i 10 cm wełny na poddaszu to znaczy, że zamarznę. To już jakaś społeczna paranoja z grubościami dociepleń.

Liczyłeś i porównywałeś straty energii przy różnych ociepleniach w cenie energii za 15-20 lat ?

Nie zamarzniesz,więcej po prostu zużyjesz energii na ogrzewanie czyli sezon grzewczy wyjdzie Cię drożej niż gdybyś miał nie 15cm a 30cm izolacji.

Dlatego się pytam o ile wiecej kWh zużyjesz na ogrzewanie i ile to wyniesie za 20 lat przy 15cm niż przy 30cm ?

Edytowane przez Arturo72