baks1 01.08.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam wszystkich.Niedawno zakupiłem używaną sprężarkę Metabo Profi 320-10/100-1. Wygląda tak: http://www.ceneo.pl/14125171 .Niestety po odkręceniu zaworka do spuszczania wody wyleciało z niej trochę tej cieczy w kolorze mocno rudawym. Osad który wypłynął ubrudził gwint na tyle, że nie mogę dokręcić go na tyle szczelnie aby trzymał (zawór jest ok, wcześniej trzymał dobrze gdy odkręcałem i dokręcałem go kilka razy ale gdy zacząłem przechylać sprężarkę, żeby osad wypłynął to się trochę upaćkał). Na jednym z forów przeczytałem, żeby zalać zbiornik płynem Cortanin F (około 1L), następnie poobracać sprężarką aby się rozmazał po ścianach a potem wylać wszystko. Chciałbym wcześniej wyczyścić zbiornik z rdzawego osadu. Chciałem Was zapytać czy mogę odkręcić śrubę która znajduje się na tyle zbiornika i wlać do niego trochę wody a potem ustawić sprężarkę pionowo aby wszystko wyciekło (ewentualnie poczekać aż wypłynie zaworem umieszczonym dolnej części zbiornika ale to potrwa dłużej). Gdy już wypłuczę cały osad zalać go preparatem Cortanin F. Czy przy stawianiu zbiornika w pozycji pionowej nie zaleją się jakieś elementy sprężarki (np. otwór przez który wpompowywane i wypompowywane jest powietrze)? Czy po wlaniu Cortanin F i obracaniu całą sprężarką nie uszkodzę czegoś? Niestety nie wiem jak zbudowana jest sprężarka i nie mam z tym doświadczenia, czy preparat przy obracaniu może zalać np tłoki sprężarki i w jakiś sposób je uszkodzić? Będę wdzięczny za podpowiedź jak Wy proponujecie się za to zabrać i na co zwrócić uwagę. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts