Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szeroooka deska czołowa

wwa997

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem na etapie dachu i mam dylemat dotyczące wymiarów deski czołowej. W projekcie jest 30cm!:)

Nie ukrywam, że podoba mi się tak szeroka deska:

view_cn288un0dfevaa_View.jpg

Niestety nikt nie podziela mojego zdania. Cieśla patrzy na mnie jak na debila, jak zamawiałem deskę to gość w tartaku 3 razy pytał czy nie wystarczy mi 18cm. Wszyscy chyba mają po trochę racji bo to jednak gołe drewno przy rynnach. Podobno ma się krzywić, pękać i cholera wie co jeszcze.

Czy ma ktoś z Was taką wielką deskę? Jeśli tak to czy jest sposób na uniknięcie z nią kłopotów.

W projekcie mam deskę okapową na 30cm, prawdopodobnie obita płytą hpl.

Co do pocięcia jej na wąskie paski to nie bardzo jest taka możliwość ponieważ deska przykręcana jest do krokwi a jej dolna krawędź jest opuszczona o jakieś 11-12cm w stosunku do dolnej krawędzi krokwi. Nie byłoby więc tego jak przymocować.

Przez tydzień szukałem jakiejś drewnopodobnej blachy żeby to okuć ale nawet te najdroższe, które faktycznie fajnie imitują drewno wyglądają na domu trochę sztucznie.

Pojawił się więc taki pomysł. Szeroką deskę "podzielić" na dwie części(nie chcę jej rozcinać tylko na 10cm szerokości zostawić ją taka jaka jest a na pozostałych 20cm zebrać z niej 1,5cm. Dekarze przykręcą do tej grubszej części rynnę i ją okują a do tej wybranej części(20cm) przykręcę sobie pomalowaną deskę o grubości tych brakujących 1,5cm. Co o takim rozwiązaniu myślicie?

deska rynna.jpg

Po długich rozmyślaniach postanowiłem tą dechę okuć blachą;)

Znalazłem ostatnio firmę http://nawroplast.pl/ i oni mają w ofercie takie coś jak pas czołowy podrynnowy - imitacja drewna. Przyznam szczerze, że jak dostałem próbkę to mi się bardzo spodobała. Niestety kolor trochę nie taki jak mi trzeba no ale nie można mieć wszystkiego.

Cena też wyszła prawie 2500 więc trochę dużo no ale wygląda dobrze(na razie na próbce) - jak będzie w realu to się okaże jak mi to zamotują

Gość grend
Jakie to drewno? Czym impregnowane? Jaka gruba deska? Mocowana bezpośrednio do krokwi? Masz gdzieś na forum zdjęcie jak to wygląda?

zwykła sosna, gruba na 28mm ? - tylko że ja mam jeden rok i teraz bedzie "oblachowana".