Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia rozgraniczjaca a granica dzialk??????????

Gość

Recommended Posts

Witam

proszę o pomoc :oops:

Wysłałem do starostwa powietopwego zawiadomienie o planowanej budowie ogrodzenia na czs budowy. W decyzji o warunkach zabudowy mam ustaloną linię zabudowy w odległości 12 m od granicy działki która przylega do drogi.

Na mapie jaką dołączyłem do zgłoszenia zaznaczyłem planowane ogrodzenie na czas budowy w odległości 1 m od granicy działki.

Obecnie otrzymałem od urzedu informację iż linia rozgraniczająca przebiega w odległości 20 m od płotu po drugiej stronie drogi i w takiej odległości mogę budować ogrodzenie. Ustaliłem iż omawiana linia rozgraniczająca przebiega na mojej działce w odległości około 10 m od granicy działki.

Co mam w takiej sytuacji robić? Chcę zabezpieczyć całą swoją nieruchomośc a urzędnik mówi iż nie mogę. Co jest przyczyną tak dużej różnicy pomiędzy linią rozgraniczającą a granicą mojej działki. Jaki ptrzepis sprawia iż nie mogę w pełni korzystać ze swojej własności, przecież ten pas 10 m od drogi staje się dla mnie bezwartosciowy. Jakie są obowiązki Urzędu w takiej sytuacji czy ten pas nie podlega obowiązkowi wykupu po cenach rynkowych. Co należy zrobić jak postępować aby należycie zabezpieczyć swoje interesy?

Co to za droga: gminna, powiatowa, krajowa? Jakiej klasy: zbiorcza, lokalna, główna? Jakiej kategorii ruchu? Powinieneś mieć w warunkach zabudowy. Jeśli 20 m to powinna być lokalna lub zbiorcza.

Jeżeli część twojej działki znajduje się w liniach rozgraniczających drogi to występujesz do zarządcydrogi o podział nieruchomości i nabycie części działki do pasa drogowego. Zarządca musi zapłacić ci cenę rynkową określoną przez rzeczoznawcę.

Podstawa prawna: Ustawa o drogach publicznych

Miałam podobny termin w warunach zabudowy - wytłumaczono mi, że jest to linia rozgraniczająca teren przeznaczony pod zabudowę od terenu przeznaczonego na inne cele w planie zagospodarowania przestrzennego ( w moim wypadku drogi powiatowej ).

I dom postawiony jest poza tymi liniami. Natomiast co do ogrodzenia miałam zalecenie, żeby było odsunięte od krawędzi jezdni tak, by umożliwić zatrzymanie pojazdu przed wjechaniem na posesją poza pasem jezdni. Co nawiasem mówiąc w moim przypadku jest jak najbardziej zdroworozsądkowym zaleceniem. Przed wybudowamniem ogrodzenia uzgodniłam jego przebieg z zarządcą drogi mimo że całe ogrodzenie jest odsunięte nie tylko od jezdni ( ok. 6m) ale i od granicy (ok.3m)

HAWKMANN

to jest droga gminna

to mialo byc ogrodzenie tymczsowe dizlaki zabezpieczjace przed wwozem simieci, mebli, gruzuitp

w opisie ogrodzenia napisalem iz bedzie to ogrodzenie z siatki drucianej o wys.1,5m na slupkach drewnianych bez podmurowki.

jezeli pobuduje takie ogrodzenie pomimo protestu starostwa na granicy swojej dzialki to co mizato grozi(nakaz rozbiurki, kara adm,)

Z prawa budowlanego jeżeli masz zgłoszenie na własnej działce legalnie

możesz postawić TYMCZASOWE OGRODZENIE W DOWOLNEJ ODLEGŁOŚCI OD DROGI BEZ DODATKOWEGO ZGŁOSZENIA!!!!!!!!

1 uwaga !!! NALEŻY TEREN DZIAŁKI UZNAĆ PRZY KONTROLI JAKO TEREN BUDOWY (TY SAM TO OKREŚLASZ BO TY JESTEŚ INWESTOREM )

postaw sobie tam sławojkę - przy drodze

2 uwaga definicja terenu budowy

"10) terenie budowy - należy przez to rozumieć przestrzeń, w której prowadzone są roboty budowlane wraz z przestrzenią zajmowaną przez urządzenia zaplecza budowy"

Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie;

2) wykonanie niwelacji terenu;

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów;

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.

3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem.

4. Inwestor jest obowiązany zawiadomić o zamierzonym terminie rozpoczęcia robót budowlanych, na które jest wymagane pozwolenie na budowę, właściwy organ oraz projektanta sprawującego nadzór nad zgodnością realizacji budowy z projektem, co najmniej na 7 dni przed ich rozpoczęciem, dołączając na piśmie:

1) oświadczenie kierownika budowy (robót), stwierdzające sporządzenie planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz przyjęcie obowiązku kierowania budową (robotami budowlanymi), a także zaświadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 7;

2) w przypadku ustanowienia nadzoru inwestorskiego - oświadczenie inspektora nadzoru inwestorskiego, stwierdzające przyjęcie obowiązku pełnienia nadzoru inwestorskiego nad danymi robotami budowlanymi, a także zaświadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 7;

3) informację zawierającą dane zamieszczone w ogłoszeniu, o którym mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2.

5. Rozpoczęcie dostaw energii, wody, ciepła lub gazu na potrzeby budowy może nastąpić jedynie po okazaniu wymaganego pozwolenia na budowę lub zgłoszenia.

• 4 weeks później...
Dla ogrodzenia nie trzeba pozwolenia na budowę, tylko zgłoszenia zamiaru jego budowy, jeżeli jego wysokość nie przekracza 2,2 m. Zgłoszenie budowy ogrodzenia dotyczy, jeżeli będziemy je budować od strony drogi lub innych miejsć publicznych. Każde ogrodzenie możemy budować w granicy naszej działki, tylko nie może ono przekraczać naszych granic. Jeżeli w planach zagospodarowania przestrzennego jest zaplanowowane poszeżenie pasa drogowego, to nie możemy przekroczyć linii rozdzielających ten pas drogowy. Są to linie zaplanowane pod pas drogowy, które mogą być wykorzystane pod jezdnię, chodnik, ścieżkę rowerową, infrastrutkturę techniczną (kanalizacja, linie energetyczne, telefoniczne). Jeżeli, gdmina zaplanowała sobie taki pas drogowy w naszej własności to musi od właściciela wykupić ten grunt. Z tym trzeba wystąpić do gminy, aby ten grunt wykupiła. Jeżeli nie wykupi tego gruntu, to można wystąpić z roszczeniami o ograniczenie z korzystania z swojej własności. Wtedy można wezwać do wypłaty roszczeń o bezumowne korzystanie z gruntów pod pas drogowy. Można od gminy zażądać stawki taką samą, jaką pobiera gmina za zajęcie pasa drogowego. W ten sposób można zmusić gminę do wykupienia gruntu pod pas drogowy lub zmianę planu zagospodarowania przestrzennego zmniejszającego szerokość tego pasa drogowego.