Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł gazowy ?

dave88

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Ja jestem zwolennikiem dobrych i tanich . Polecam zapoznać się z ACV kompakt HRE .

To maszynka nie do zajechania , tania , prosta w czyszczeniu( a to wbrew pozorom ważne.. Można oddzielnie ustawić moc dla cwu i CO. ma jedną wadę brak pogodówki

Kolego Fachman19 Jakaś pomyłka ma pogodowkę ( dokupowana osobno za sto pare zł) dodatkowo może współpracować z regulatorem pokojowym i pogodówką na raz.

Również polecam TEN model ACV

Witajcie, jestem na etapie szukania kotła gazowego do domu o powierzchni użytk. ok 115...całość podłogówka...jednofunkcyjny z zasobnikiem...co byście polecili ? dom z Porotherm 25 + 15 cm grafit 0,31, parter z poddaszem użytkowym..patrzyłem na Termet Ecokonends Crystal 20...cena ok 3600 i na de dietrich mcr3 24...nie jestem znawcą...wiem tyle ile przeczytałem w necie :p...i powiem że nie bardzo mnie stać na kotły Vaillant czy Viessmann za 6000 zł...czy do 6000 zł kupie komplet kocioł+zasobnik + sterowanie ?

znalazłem teraz taki zestaw:

http://sklepekogrzanie.pl/kociol-gazowy-1f-quadra-green-25-r-s-i-beretta-besmart-wifi-100l-wymiennik-vulcan-kombi-galmet-duplikat-1.html

ktoś może się o nim wypowiedzieć ?

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem jednofunkcyjnego gazowego kotła kondensacyjnego, gorąco polecam kocioł Cerapur marki Junkers. Dla tej wielkości budynku, wystarczająca jednostka będzie prawdopodobnie kocioł 14 kW. Dobór urządzenia warto poprzedzić wykonaniem stosownych obliczeń. Kocioł charakteryzuje się kompaktowymi wymiarami oraz wykonaniem z najwyższej jakości materiałów. Kotły zostały wyposażone w najnowszy panel sterowania Bosch Heatronic, współpracujący z regulatorem pogodowym lub regulatorem umieszczonym w pomieszczeniu. Więcej informacji o tych produktach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

W swoim temacie właśnie ocieram się o produkty Junkers, a konkretnie Cerapur Smart oraz ACU - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?281520-Na-temat-ogrzewania-pyta%C5%84-i-dylemat%C3%B3w-kilka/page2

Czy Acu jest na tyle lepszym piecem abym mógł odczuć to na rachunkach w porównaniu do Smart ?

Czy są to wartości na tyle pomijalne iż warto się jedynie skupić na kompaktowości tego urządzenia względem SMART`a który posiada jeszcze osobny zbiornik 120l zajmujący miejsce na podłodze w kotłowni ?