Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciekąjący dach z gontem bitumicznym

beliar6668

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że po raz pierwszy w życiu mam do czynienia z pokryciami dachowymi i będzie to mój pierwszy remont - proszę o wyrozumiałość.

Posiadam na domu bardzo nietypowy (wielospadzisty dach drewniany) o powierzchni około 270 m2. Dach ten był pokryty 12 lat temu gontem bitumicznym. Jakość pokrycia jest bardzo wadliwa (dekarze po prostu spieprzyli robotę, gdy robotą dachu zajmował się jeszcze mój tata). Dach od około 4 lat przecieka w kilku miejscach i staje się to co raz większym problemem. Interesowałem się już opcją położenia na gont blachodachówki modułowej (pewnie to rozwiązanie jest najlepsze). Pojawiają się jednak dwa problemy: pierwszy to oczywiście pieniądze, ponieważ wyliczyłem że będzie to koszt rzędu 30 tysięcy, druga sprawa to fachowcy: było już kilku i każdy marudzi jakie to skomplikowane, że to będzie bardzo drogo kosztowało etc..

Innym rozwiązaniem jest położenie na dach membran nieprzepuszczalnych. Kompletnie się na tym nie znam (tyle co w internecie poczytałem). Czy mógłby ktoś z Was mi doradzić jaki produkt mógłby zdać tutaj egzamin, jak się taka powłoka trzyma. Czy miał ktoś z Was do czynienia z takim rozwiązaniem?

Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.

Skoro dach zaczął przeciekać po kilkunastu ratach to nie jest to wina wykonawcy. Być może gont bitumiczny był średniej jakości i jego żywot dobiegł końca. Na Twój dach rozsądna propozycja to montaż kolejnej warstwy gontu bitumicznego. Koszt materiału z robocizną to około 60,- za 1 m2 i bardzo dobry efekt. Pozdrawiam.

• 1 month później...
To akurat ciekawy pomysł. Ja nie mogę nikogo namówić na krycie dachu dachówką płaską na "dziko". Wykonałem takie krycie dla firmy Roben na targach Interbud w Łodzi. Było duże zaciekawienie ale realizacji nie mam. Pozdrawiam.

To akurat ciekawy pomysł. Ja nie mogę nikogo namówić na krycie dachu dachówką płaską na "dziko". Wykonałem takie krycie dla firmy Roben na targach Interbud w Łodzi. Było duże zaciekawienie ale realizacji nie mam. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, może dało by się wkleić jakieś zdjęcie z tej realizacji? Jestem ciekawy efektu, pewnie nie tylko ja.

Zdjęcia w załączeniu. Dwa rodzaje krycia po lewej bez przesunięcia po prawej na "dziko" (w każdym rzędzie inaczej). Kosz wykonany na nokach. Okno połaciowe z lewej strony dachówka tradycyjnie z uszczelką oczywiście samoformującą (puchnącą) a z prawej na nokach. Prawy szczyt wykonany na nokach (nok widoczny na samej górze), zamknięty obróbką blacharską. Pozdrawiam.

P1070239.jpg

P1070243.jpg

P1070245.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi