beliar6668 03.08.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Dzień dobry wszystkim. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że po raz pierwszy w życiu mam do czynienia z pokryciami dachowymi i będzie to mój pierwszy remont - proszę o wyrozumiałość. Posiadam na domu bardzo nietypowy (wielospadzisty dach drewniany) o powierzchni około 270 m2. Dach ten był pokryty 12 lat temu gontem bitumicznym. Jakość pokrycia jest bardzo wadliwa (dekarze po prostu spieprzyli robotę, gdy robotą dachu zajmował się jeszcze mój tata). Dach od około 4 lat przecieka w kilku miejscach i staje się to co raz większym problemem. Interesowałem się już opcją położenia na gont blachodachówki modułowej (pewnie to rozwiązanie jest najlepsze). Pojawiają się jednak dwa problemy: pierwszy to oczywiście pieniądze, ponieważ wyliczyłem że będzie to koszt rzędu 30 tysięcy, druga sprawa to fachowcy: było już kilku i każdy marudzi jakie to skomplikowane, że to będzie bardzo drogo kosztowało etc.. Innym rozwiązaniem jest położenie na dach membran nieprzepuszczalnych. Kompletnie się na tym nie znam (tyle co w internecie poczytałem). Czy mógłby ktoś z Was mi doradzić jaki produkt mógłby zdać tutaj egzamin, jak się taka powłoka trzyma. Czy miał ktoś z Was do czynienia z takim rozwiązaniem? Z góry dziękuję za poświęcony mi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beliar6668 03.08.2016 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Dziękuje za odpowiedź. Jaka jest trwałość takiej warstwy? Czy fakt, że drewniany dach cały czas "pracuje" nie spowoduje spękań? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.08.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Skoro dach zaczął przeciekać po kilkunastu ratach to nie jest to wina wykonawcy. Być może gont bitumiczny był średniej jakości i jego żywot dobiegł końca. Na Twój dach rozsądna propozycja to montaż kolejnej warstwy gontu bitumicznego. Koszt materiału z robocizną to około 60,- za 1 m2 i bardzo dobry efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.09.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Wspieram opinie: nowa warstwa gontu najlepszym rozwiązaniem. Polecam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.09.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Jeszcze lepiej i taniej to pokryć papą termo. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.09.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Janie papa na dach spadzisty?To mierny efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.09.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Janie papa na dach spadzisty?To mierny efekt. Pozdrawiam. Nie napisane jaki spadek. Są ładne kolorowe papy .Muszę kogoś namówić na krycie papą w "karo". Nie robiłem tego ze 20 lat albo i więcej. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.09.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 To akurat ciekawy pomysł. Ja nie mogę nikogo namówić na krycie dachu dachówką płaską na "dziko". Wykonałem takie krycie dla firmy Roben na targach Interbud w Łodzi. Było duże zaciekawienie ale realizacji nie mam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.09.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 To akurat ciekawy pomysł. Ja nie mogę nikogo namówić na krycie dachu dachówką płaską na "dziko". Wykonałem takie krycie dla firmy Roben na targach Interbud w Łodzi. Było duże zaciekawienie ale realizacji nie mam. Pozdrawiam. Panie Andrzeju, może dało by się wkleić jakieś zdjęcie z tej realizacji? Jestem ciekawy efektu, pewnie nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Zdjęcia w załączeniu. Dwa rodzaje krycia po lewej bez przesunięcia po prawej na "dziko" (w każdym rzędzie inaczej). Kosz wykonany na nokach. Okno połaciowe z lewej strony dachówka tradycyjnie z uszczelką oczywiście samoformującą (puchnącą) a z prawej na nokach. Prawy szczyt wykonany na nokach (nok widoczny na samej górze), zamknięty obróbką blacharską. Pozdrawiam. Edytowane 18 Września 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts