escio 03.08.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, niedługo będę ocieplać swój PŁASKI dach styropapą. Ostatnie pokrycie dachu robione było ok 30 lat temu (dom jednorodzinny). Materiału mam na 120m2 dachu: *Styropapa 15 cm jednostronnie klejona, *Papa 5,2mm jako materiał na styropapę. Mam jednak dylemat z przytwierdzeniem styropapy do podłoża. Z tego co czytam na forum są 3 szkoły klejenia. 1 szkoła (najłatwiejsza i najtańsza): Klejenie styropapy na starą papę za pomocą klejów lepikowych. PLUSY: oszczędność czasu i pieniędzy MINUSY: podobno stara papa robiona była na związkach ropy naftowej i asfaltu, co może zagrozić przyszłej styropapie (styropian od parowania zwiazków chemicznych może ulec degradacji). 2 szkoła (średnia trudność i średni koszt): Zerwać starą papę i przytwierdzić styropapę na czyste i zagruntowane betonowe podłoże za pomocą zwykłego kleju do styropianu. Plusy: niski koszt klejów i gruntu. Minusy: możliwość odklejenia się styropapy w przypadku chodzenia po niej. 3 szkoła (najtrudniejsza i najdroższa): Zerwać starą papę, wyczyścić podłoże, zagruntować betonowe podłoże DYSPERBITEM następnie przykleić styropapę na placki klejem lepikowym ze związkami kauczuku. Plusy - klejone podłoże będzie elastyczne i jest bardzo mała możliwośc odklejenia się styropapy od podłoża. Minusy - drogo. Chciałbym poznać opinie na temat tych szkół, oczywiście wybrałbym najtańszą opcję, ale boję się o styropian. Najłatwiejszej opcji raczej nie biorę pod uwagę, ze względu na rekcje starego materiału na styropian. Średnia opcja - boje się że zwykły klej może być nieodpowiedni do styropapy na dachu. Najtrudniejsza opcja - boję się o swój portfel (czy warto aż tak zainwestować?). Koszt dysperbitu to ok 500 zł na caly dach, a kleju to ok 1000 zł na 120 m2. Proszę o opinię forumowiczów, bo już mam pełną głowę i tyle historii na temat klejenia od fachowców, że jeszcze chciałbym się tutaj doradzić. Z góry dziękuję za pomoc i za poświęcony czas Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez escio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escio 04.08.2016 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Nikt nic? Proszę o jakąś poradę, może nawet z doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyś_dar 04.08.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Ja uważam, że najlepiej skontaktować się z fachowcami, którzy na co dzień się tym zajmują, możesz skontaktować się z jakąś firmą na przykład http://www.mkinvest-polska.pl/oferta/prace-alpinistyczne.html i ich o to zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.08.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Wyrównaj stare podłoże ( pościnaj,podklej). Styropapę przyklej na piankę . Zwilż wodą. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escio 04.08.2016 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Wyrównaj stare podłoże ( pościnaj,podklej). Styropapę przyklej na piankę . Zwilż wodą. Jan Czyli nie zrywać starej papy? Można spokojnie kłaść styropapę bezpośrednio na starą papę, już po pościnaniu i podklejeniu nierówności? (moja styropapa jest jednostronnie klejona). @Jan, a co myślisz o samych kołkach? Praktycznie z trzech stron mam ogniomury i myślałem również o samych kołkach. Czy byłoby to dobre rozwiązanie? Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez escio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.08.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Po co dziurawić?. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 04.08.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Wyrównaj stare podłoże ( pościnaj,podklej). Styropapę przyklej na piankę . Zwilż wodą. Jan Co trzeba zwilżyć wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 04.08.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Co trzeba zwilżyć wodą? podloze- poliuretan potrzebuje do utwardzenia wilgoci. jak przykryjesz styropianem to bedzie dlugo wiazal. zwilzenie skraca czas otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escio 04.08.2016 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Klej w Piance TYTAN EOS - ten byłby odpowiedni? Jak myślicie, przyklei się do starej papy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts