Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu - styropapa - jak kleić?

escio

Recommended Posts

Witam, niedługo będę ocieplać swój PŁASKI dach styropapą.

Ostatnie pokrycie dachu robione było ok 30 lat temu (dom jednorodzinny).

Materiału mam na 120m2 dachu:

*Styropapa 15 cm jednostronnie klejona,

*Papa 5,2mm jako materiał na styropapę.

Mam jednak dylemat z przytwierdzeniem styropapy do podłoża.

Z tego co czytam na forum są 3 szkoły klejenia.

1 szkoła (najłatwiejsza i najtańsza):

Klejenie styropapy na starą papę za pomocą klejów lepikowych.

PLUSY: oszczędność czasu i pieniędzy

MINUSY: podobno stara papa robiona była na związkach ropy naftowej i asfaltu, co może zagrozić przyszłej styropapie (styropian od parowania zwiazków chemicznych może ulec degradacji).

2 szkoła (średnia trudność i średni koszt):

Zerwać starą papę i przytwierdzić styropapę na czyste i zagruntowane betonowe podłoże za pomocą zwykłego kleju do styropianu.

Plusy: niski koszt klejów i gruntu.

Minusy: możliwość odklejenia się styropapy w przypadku chodzenia po niej.

3 szkoła (najtrudniejsza i najdroższa):

Zerwać starą papę, wyczyścić podłoże, zagruntować betonowe podłoże DYSPERBITEM następnie przykleić styropapę na placki klejem lepikowym ze związkami kauczuku.

Plusy - klejone podłoże będzie elastyczne i jest bardzo mała możliwośc odklejenia się styropapy od podłoża.

Minusy - drogo.

Chciałbym poznać opinie na temat tych szkół, oczywiście wybrałbym najtańszą opcję, ale boję się o styropian.

Najłatwiejszej opcji raczej nie biorę pod uwagę, ze względu na rekcje starego materiału na styropian.

Średnia opcja - boje się że zwykły klej może być nieodpowiedni do styropapy na dachu.

Najtrudniejsza opcja - boję się o swój portfel (czy warto aż tak zainwestować?). Koszt dysperbitu to ok 500 zł na caly dach, a kleju to ok 1000 zł na 120 m2.

Proszę o opinię forumowiczów, bo już mam pełną głowę i tyle historii na temat klejenia od fachowców, że jeszcze chciałbym się tutaj doradzić.

Z góry dziękuję za pomoc i za poświęcony czas :)

Edytowane przez escio

Wyrównaj stare podłoże ( pościnaj,podklej). Styropapę przyklej na piankę . Zwilż wodą. Jan

Czyli nie zrywać starej papy? Można spokojnie kłaść styropapę bezpośrednio na starą papę, już po pościnaniu i podklejeniu nierówności? (moja styropapa jest jednostronnie klejona).

@Jan, a co myślisz o samych kołkach?

Praktycznie z trzech stron mam ogniomury i myślałem również o samych kołkach. Czy byłoby to dobre rozwiązanie?

Edytowane przez escio