Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balkony w naszych domkach

Czy w waszym domu jest, będzie balkon?  

84 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w waszym domu jest, będzie balkon?

Recommended Posts

Witam

uffff :-? zamiescilam tenpost w innym temacie ale mysle ze tu lepiej :wink: pasuje

bede musiała sie zdecydować czy domek ktory mamy wybudować ma posiadać balkony czy nie

myslelismy o balkonach na wschodnia, poludniowa i zachodnia strone, czy warto az tyle ich robic? a moze tylko jeden wiekszy od strony poludniowej, czy posiadajac ogrodek korzystacie z balkonów czy moze stoja (wisza) nieuzywane lub bardzo sporadycznie

no i z czego robiliscie balkony- moze konstrukcje posiadacie calkiem drewniane?

prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami z balkonami w domkach

dziekuje

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Balkon jest jak najbardziej potrzebny!! Miło wyjść z sypialni rankiem, czy posiedzieć na nim w gorącą noc. Oczywiście balkony dodają domowi uroku. Nie wiem czy będę miał balkon w domu (planuję taras przy bawialni dzieci, których jeszcze nie mam;-)) Jednak dom będę miał piętrowy, więc od ogrodu może wyglądać nieco monotonnie... Może zrobię balkon przy pokoju dziecka? Jak już bym robił, to na pewno z własną konstrukcją (nie połączoną z budynkiem). Będzie zacieniał taras nad jadalnią i salonem (długie balkony potrafią ładnie wyglądać - przekonałem się w muratorze). No i na pewno byłby przynajmniej w części drewniany...

U nas będą dwa: na wejściem, od strony północnej (zdaję sobie sprawę, że może być rzadko używany, ale gdybyśmy go zlikwidowali, bryła domu bardzo by straciła na uroku), a drugi od strony południowej, nad tarasem.

W poprzednim domu nie miałam balkonu i bardzo mi tego brakowało. Można latem suszyć pranie, miło rano wstać i wyjść prosto na balkon (tym bardziej, że będę miała z niego widok na góry), a ozdobiony kwiatami dodaje domowi uroku. Aha, mój jeszcze będzie spełniał jedną funkcję: będzie trochę zadaszał taras (cobym się w tym południowym słońcu nie usmażyła!)

W projekcie mamy balkony wylewane ze stropem, balustradę chcemy solidną, drewnianą.

Balkonu nie posiadam, bo nasz domek jest parterowy, ale i tak uważam, że balkon w domu z ogrodem może być używany chyba tylko do wietrzenia pościeli. Jak chce się wyjść "na powietrze" to można do ogrodu, niekoniecznie na balkon. W ogóle balkon wydaje mi się blokowym substytutem ogrodu/ogródka przy mieszkaniu, więc wydaje mi się zbędny w domu.

Balkonu nie posiadam, bo nasz domek jest parterowy, ale i tak uważam, że balkon w domu z ogrodem może być używany chyba tylko do wietrzenia pościeli. Jak chce się wyjść "na powietrze" to można do ogrodu, niekoniecznie na balkon. W ogóle balkon wydaje mi się blokowym substytutem ogrodu/ogródka przy mieszkaniu, więc wydaje mi się zbędny w domu.

A ja sadze, ze sie mylisz. Mam balkon w sypialni, ktora jest rowniez nasza pracownia. Nawet nie wiesz jak milo jest zrobic sobie kilkuminutowa przerwe w pracy i nie schodzac na dol wyprostowac sie i przewietrzyc na balkonie. Albo wypic poranna kawe, czy zjesc sniadanie przyniesione przez meza :) Osobiscie uwazam "dekorowanie" balkonu praniem czy posciela za pomylke i zly nawyk jaki pozostal ludziom wlasnie z blokow.

Rozumiem, że masz dom bez ogrodu, lub bez tarasu łączącego dom z ogrodem? Bo ja nie mam balkonu, a mimo wszystko piję poranną kawę na świeżym powietrzu, co więcej - również wszystkie posiłki jemy na tarasie (jest zadaszony, więc ani upał, ani deszcz nam nie przeszkadza). U mnie wprawdzie jest domek parterowy, więc nie musze schodzić na dół (bo nie mam góry z której mogę zejść :wink: ) ale gdybym miała, to na pewno nie ganiałabym męża z kawą dla mnie na górę, żebym sobie mogła ją wypić na balkonie bo i tak musiałabym później znościć masę rzeczy do kuchni (kubki, cukier, mleczko itp.), po drugie - nie pracowałabym w sypialni, bo jak bym już miała taką pracę, która pozwalałaby mi pracować w domu, to na pewno miałabym do tego pomieszczenie typu gabinet na dole, a nie gnieździłabym sie z pracą w sypialni (sypialnia, jak sama nazwa wskazuje, jest do spania). No i nadal uważam balkon za wymysł blokowiczów. A czy pościelą można "dekorować" np. ogród? Bo wtedy trzeba też ten ogród "udekorować" np. trzepakiem, żeby mieć gdzie bety wywalać co rano. Czy może w ogóle nie wietrzyć pościeli?

(sypialnia, jak sama nazwa wskazuje, jest do spania)

A skąd wiesz jaką oni mają pracę? może zawodowo prowadzą badania nad snem?

ale co do balkonu to się zgadzam. Kosztuje dużo, a korzysta się z niego bardzo okazjonalnie. Oczywiście, jeśli ktoś już ma balkon w projekcie, to nie sobie go zrobi, bo raczej nie opyla się kombinować i odkręcać spraw, żeby tylko go nie robić (można popsuć wygląd elewacji). Ja z balkonu świadomie zrezygnowałem, po przeanalizowaniu kto i kiedy by z niego korzystał. U nas w bloku z balkonu korzystają teraz goście, którzy chcą sobie zapalić papierosa. W domu goście nie będą wchodzić na górę. Na górze będą dzieci. Ja jeszcze pamiętam z dzieciństwa ile miałem pomysłów na 'fajne' zabawy na balkonie. To mnie przekonało ostatecznie (nasz mały Stasio może mieć bujną wyobraźnię)

Rozumiem, że masz dom bez ogrodu, lub bez tarasu łączącego dom z ogrodem?

Mam zarowno ogrod jak wyjscie na niego przez raras, ale lubie sie pozachwycac widokiem na rozlegle laki i rzeke, ktorych z mojego ogrodu nie widac.

ale gdybym miała, to na pewno nie ganiałabym męża z kawą dla mnie na górę...

Wcale go nie ganiam, sam przynosi... Moze ciagle jest zakochany :lol:

po drugie - nie pracowałabym w sypialni, bo jak bym już miała taką pracę, która pozwalałaby mi pracować w domu, to na pewno miałabym do tego pomieszczenie typu gabinet na dole...

Widzisz nazywajac to pomieszczenie sypialnia troche Cie zmylilam i rozumiem Twoja reakcje. Jednakze jest to pokoj o powierzchni ok 27 mkw z czego polowa stanowi sypialnie a druga polowa pracownie. Poza tym to moje ulubione miejsce do pracy, do czytania pierdol i literatury pieknej mam inny gabinecik biblioteczny.

A czy pościelą można "dekorować" np. ogród? Bo wtedy trzeba też ten ogród "udekorować" np. trzepakiem, żeby mieć gdzie bety wywalać co rano. Czy może w ogóle nie wietrzyć pościeli?

Ja wole posciel prac :lol: a pranie suszyc w pralni :lol: Pranie i posciel w ogrodzie to nie dla mnie...

(sypialnia, jak sama nazwa wskazuje, jest do spania)

A skąd wiesz jaką oni mają pracę? może zawodowo prowadzą badania nad snem?

ale co do balkonu to się zgadzam. Kosztuje dużo, a korzysta się z niego bardzo okazjonalnie. Oczywiście, jeśli ktoś już ma balkon w projekcie, to nie sobie go zrobi, bo raczej nie opyla się kombinować i odkręcać spraw, żeby tylko go nie robić (można popsuć wygląd elewacji). Ja z balkonu świadomie zrezygnowałem, po przeanalizowaniu kto i kiedy by z niego korzystał. U nas w bloku z balkonu korzystają teraz goście, którzy chcą sobie zapalić papierosa. W domu goście nie będą wchodzić na górę. Na górze będą dzieci. Ja jeszcze pamiętam z dzieciństwa ile miałem pomysłów na 'fajne' zabawy na balkonie. To mnie przekonało ostatecznie (nasz mały Stasio może mieć bujną wyobraźnię)

No fakt, nie wiem, jaka maja pracę. A tak na marginesie - mała dygresja - widziałam kiedyś ogłoszenie w gazecie: "Praca lżejsza od spania". Do dziś się zastanawiam, co to może być. Dlaczego nie zadzwoniłam? A wracając do balkonu i świetnych pomysłow dzieci - ja podobno tez woziłam siostrzyczkę w wózku po balkonie na 2 ipętrze bez barierki...

Przez kilka lat marzeń o domu cały czas zakładałam, że balkonów będzie mnóstwo. W końcu będę miała jeden nad tarasem z wyjściem z sypialni i mojego pokoju/gabineciku (to prawie tak jakby były dwa balkony!). Myślę, że to jest dobre rozwiązanie. Wieczorem będę mogła lampkę wina i ostatniego papieroska przed spaniem w stroju nocnym uskutecznić, a potem tylko ząbki i siup do łóżeczka....hmm już się nie mogę doczekać. Rano też fajnie wyjść od razu po przebudzeniu na balkon. W czasie pracy koncepcyjnej rozprostować kości i oko na czymś zielonym i odległym zawiesić też przyjemnie... Z całą pewnością nie zrezygnowałabym z tego balkonu!!!

Zgadzam się w pełni z mww! Sama rozkosz!

Madziu, skoro masz dom parterowy, to wiadomo, że balkonu nie masz, bo mieć go nie możesz ze względu na bryłę domu. W parterowych budynkach rzecz miewa się inaczej: masz np. gabinet i sypialnię na tym samym poziomie co salon i wtedy oczywiście idea balkonu wydaje się być bezsensowna. Ale weź pod uwagę, że w domach z poddaszem jest zupełnie inaczej i gdybyś w takim domku mieszkała to nie sądzę, że chciałoby ci się zbiegać na dół przed snem, żeby zrobić "trzy głębokie w dechy na świeżym powietrzu", albo powzdychać do księżyca :lol:

Patuniu, jak już gdzieś tam wyżej napisałam, nawet gdybym miała dom z pięterkiem, nie robiłabym balkonu, bo uważam, że to zbędne w domu prywatnym. Między innymi dlatego właśnie mam domek parterowy, żeby nie musieć gdziekolwiek wchodzić, ani schodzić :D U moich rodziców, któzy też mają dom i to 2-piętrowy z balkonami i balkonikami przy zewnętrznych schodach, w ogóle nie korzysta się z tychże balkonów, bo jak jest ciepło to wszyscy siedzą na podwórku, a nie na balkonie.

U mnie też nie ma balkonu, choć dom jest z poddaszem użytkowym.

Mam podobne zdanie jak inni forumowicze,że balkon w domku jednorodzinnym to rzecz droga, trudna do dobrego wykonania i niepotrzebna Jeżeli jest ładny duży taras z pięknymi roślinami to nikt nie siedzi na balkonie. Pozdrawiam.