Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balkony w naszych domkach

Czy w waszym domu jest, będzie balkon?  

84 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w waszym domu jest, będzie balkon?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym nie miała parterówki to chętnie zdecydowałabym się na jeden maleńki balkonik służący wyłącznie ozdobie . Z kutą balustradą w kształcie tulipana. Na szczęście przy parterówce nie miałam okazji na taką rozrzutność. Mam za to zadaszony w połowie taras i ogród za otwarciem czterech par drzwi

Ktoś wypowiadał sie na temat suszenia prania w ogrodzie. Czemu nie ? W miarę w osłoniętym miejscu ? Czy dom to jakiś eksponat ? Tu się żyje, czasami jest pranie,czasami wietrzą się pościele, czasami trzeba dywan wytrzepać...

• 3 weeks później...
Bez balkonu. Pomimo , że projekt zawierał, ale architekt zgodził się na rezygnację.Planuję za to atrapy balkonów w postaci kutych barierek , jeśli uznam, że zachciało mi się kwiatów na elewacji a finanse na to pozwolą w późniejszym czasie :wink: Nie pracuję w domu, kawę robię rano ja , więc nie muszę z nią biegać na górę, a potem z naczyniami w dół, od razu podam ją na tarasie :lol: :lol: , pościel wietrzyć będę na barierce w oknie balkonowym na stryszku , bo tam w głębi nikt jej nie dojrzy, tamże wisieć będzie pranie. Panicznie nie znoszę "przyjaciół" gnieżdżących się w miejscach narażonych na wilgoć , a z dotychczasowych przyjemności balkonowych pamiętam tylko diabelnie zimny parkiet pod balkonem i niemożność założenia zimą listwy wykończeniowej, bo natychmiast stawała się dziwnie obślizgła , potem czerniała.... Dodam - balkon ocieplony i wykonany w/g sztuki (ponoć?)Na rozkoszowanie się tym najważniejszym widokiem będzie służyła ławka "plotkarka" w zacisznym kąciku za domem, gdzie w spokoju , bez względu na warunki pogodowe kontemplować będę to, co najbardziej urzeka mnie w moim bajkowym Światełku...

Moim skromnym zdaniem uważam, że jak ktoś chce balkon i wie, ze bedzie z niego korzystał to niech ma, a jak ktoś uważa że mu zbedny niech nie ma i sprawa prosta. My osobiscie nie będziemy mieli balkonu, bo widzielismy w tym same minusy a plusy :) (domy bez balkonów też są śliczne - ważne że są). Trzeba też wziąść pod uwagę gdzie kto mieszka, pewnie gdybym mieszkała w górach z pieknym widokiem za oknem to miałabym balkon, ale my budujemy na osiedlu gdzie będziemy mieli sąsiadów z każdej strony w odległości paru metrów, więc nie wyobrażam sobie rano wychodzenie na balkon. Posciel mozna wietrzyć otwierając okno, a czasami i mozna znieść na dół. Pomyłką wydaje mi się suszenie prania na balkonach na forum publicznym. Zresztą pranie na dworzu suszę około 4 miesięcy w roku, a pozostałe w domu dlatego chiałam mieć pralnio-suszarnie. A zejście po schodkach, gdy całe życie mieszka się na 3 pietrze, nie będzie stwarzać problemu i mogę posiedzieć sobie intymnie w ogródku a niemysleć czy ktoś z dala (szczególnie lasu) na mnie zerka.

Reasumując, czy balkon potrzebny czy nie zależy od tego w jakim rejonie się buduje, bo w jednym miejscu aż prosi się żeby go mieć a w innym to zbędny niewykorzystany wydatek. Takie to moje skromne zdanie. :oops: :oops:

A ja sobie nie wyobrażam sypialni bez balkonu.

Będziemy miec tez ogród, taras na dole ale balkon na górze musi byc koniecznie!

Moi rodzice w swoim domu mieli na górze taras, w nocy czesto tam siedziałam. Po kilku latach zrobili z niego kolejny pokoj i teraz gdy latem do nich jezdzę strasznie mi tego brakuje...

Musze w nocy schodzic na dół żeby posiedziec na swieżym powietrzu :evil:

Zreszta rano tez jest miło wyjśc na balkon, zrobic rekonesans okolicy, sprawdzic czy jest ciepło no i przeciągnąc sie porzadnie 8)

Dlatego balkon musi być:)

Codziennie wychodząc z domu otwieram okna i wyziębiam mieszkanko (jeszcze). Musi byc juz bardzo mrożno zebym tego nie zrobiła, ale i tak okno w pokoju jedno jest otwarte. Zima mi w tym nie przeszkadza, ale tak jak pisałam wcześniej jak ktoś chce balkon niech ma a jak ktoś nie chce niech nie ma. Każdy buduje dom według swoich potrzeb i przyzwyczajeń :lol:

Nie wyobrażam sobie domu bez balkonu. U mnie będzie od strony wschodniej (to z naszej sypialni i łazienki) i zachodniej( to pokoje chłopców z widokiem na ogród). Mieszkając w bloku bardzo często (latem i wiosną codziennie) wietrzę pościel na balkonie. No i ile powietrza wpada przez takie duże okno.

U mnie balkony będą wylewane razem ze stropem, nad balustradą jeszcze się nie zastanawiałam, ale chyba drewniana.

A ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem balkonu. Dlaczego ograniczać się do tak małego miejsca aby pobyć na świeżym powietrzu? Przecież jedną z podstawowych zalet domu jest to iż mamy troszkę działki wokół gdzie można posiedzieć.

Mieszkałem już w dwóch domach gdzie były balkony i nie pamiętam abym ja czy ktokolwiek z domowników korzystał z nich.

A co do poprawy wyglądu to ja lubie proste formy, kształty i uwazam iz balkony psują wygląd domu.

No i pozostaje argument finansowy - to poprostu kosztuje.

U mnie też będą balkony i to dwa. Jeden w naszej sypialni (od zachodu), drugi w pokojach dzieci (od południ). Nie wyobrażam sobie naszego domu bez balkonów i uważam, że nie są bezużyteczne. Pewnie wiele osób zaraz na mnie naskoczy, ale ja będę je wykorzystywać do wietrzenia pościeli (nie wyobrażam sobie biegania z pościelą po piętrach) i pewnie również czasami do suszenia prania (chociaż mam oddzielną pralnię i suszarnię), kótrej nie zamierzam suszyć na ogródku.

Każdy ma swoje upodobania i nikt nie powienien ich krytykować :D .

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Ja również nie jestem zwolenniczką balkonów w domach, co ciekawsze projektant też namawiał nas żeby nie robić balkonu. Ostatecznie zażyczyłam sobie jaden balkon, przecież nie będę bigała z pościelą na dół.

WŁASNIE!!! Mialem z balkonem w kanadyjczyku problem bo byl wykonczony gresem, i ja prawie też :evil: . ale po zimie i gruntownym remoncie stwierdzilem że balkon na górze ze względu na posciel wietrzenie i skrzyneczki z kwitnącą maciejką latem ma sens, jest jeszcze 1 powód nie ma to jak zapalic papieroska z rana na wlasnym balkoniku (lepsze niz nudny sex) ale niestety juz nie pale d 4 lat 3 misięcy ....choc to strata iejsca i pieniędzy ponoc i jest dzialka itd warto miec "facjatę" z balkoniiem...

A ja mam balkon z widokiem na ulicę, od południa, na piętrze. Nigdy nie był używany. Teraz stanowi kłopot, bo jego remont jest baaaardzo kosztowny. Latem służy do ekspozycji kwiatów, które w ty m miejscu poprawiają wygląd elewacji. Podlewam je chyłkiem i szybko uciekam. Zato bardzo lubię taras od północy (na gruncie). Daje cudowny chłód, tam odpoczywam po pracach ogrodowych, przyjmuję gości na grillu, bo jest intymny. Gdybym to ja budowała dom, zrezygnowałabym z balkonów. I jeszcze jedno. Żadneg drewna na balustrady. To szlachetny, ale bardzo wymagający materiał. No, chyba że ktoś lubi urlop poświęcać na ciągłe remonty