Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balkony w naszych domkach

Czy w waszym domu jest, będzie balkon?  

84 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w waszym domu jest, będzie balkon?

Recommended Posts

W naszym tworzącym się domu jest balkon, który powstał w wyniku kompromisu-ja chciałam wykusz, husband-to-be chciał balkon. Czyli będzie niewieki balkon nad wykuszem :) Pomimo tego, że mamy dużą, piękną, zieloną działkę i planujemy zadaszony porządny taras (życie towarzyskie :wink: )

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

...

prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami z balkonami w domkach

dziekuje

W naszym projekcie, jeszcze nadal na papierze na biurku, jest balkon bedący jednocześnie dachem wykusza w jadalni. Może balkon jest w domu małopraktyczny ale jest ŁADNY :D . Ma fajny kształt trapezu i ładnie się scala z resztą elewacji bocznej. Widziałem ten projekt bez balkonu i już czegoś mi brakowało. Rozumiem, że ludzie rezygnują z niego dla oszczędności. Ja rezeygnuję z lukarny dachowej - dla oszczędności przede wszystkim.

W domu takim jak ten "nasz" ok. 150m2 :) 1 balkon wystarczy. Nasz będzie od południa więc będzie dobry na suszenie, opalanie (topless? :lol: ), wietrzenie itd... przy okazji drzwi balkonowe są wieksze niż okna i więcej światła wpada do pokoi.

Jestem na etapie szukania projeky domu. Nie wiem jeszcze na jaki się zdecydujemy. Wiem jednak napewno że domy z poddaszem mają niepowtarzalny urok. Moim marzeniem jest dom z przunajmniej 2 lukarnami i chociaż jednym balkonem , najlepiej przy wejściu. Na jeden napewno się zdecyduję. Uważam , że balkony są nieocenioną ozdobą domu. Pewnie są kosztowne, może dla niektórych mało praktyczne. Dla mnie jednak myślę że balkon się napewno przyda. Ja jestem dość strachliwa i myślę że jak mąż pojedzie w delegację to wieczorami napewno będę odpoczywać na balkonie a nie na tarasie. :D . Ponadto nie przesadzajmy czasem można też wysuszyć na nich pranie. Nic się nie stanie. Myślę że fajnie też rano wyjść prosto z sypialni na balkon. Dom to miejsce w którym mamy czuć sie swobodnie!!!!!

Balkon mamy jeden - od strony wschodniej czyli od frontu. Ładnie uzupełnia bryłę domu - służy jako daszek nad wejściem a także do prezentowania kwiatków w skrzynkach lub jako miejsce widokowe (na razie jeszcze w większości widoki na łąki ale to sie szybko zmienia :-() - w żadnym przypadku nie jako miejsce do suszenia prania czy wywieszania pościeli bo tego widoku nie znoszę. Do bliższych kontaktów z naturą mam taras od strony zachodniej i tenże jest użytkowany jak najbardziej. Czyli podsumowując: balkon mało użytkowy ale uroczy i zgrabniusi ;-) a taras bardzo użytkowy i też uroczy i zgrabniusi. Bez jednego jak i drugiego dom by dużo stracił na urodzie (balkon) i funkcjonalności (taras) więc nie warto rezygnować - nawet ze względu na ten sławetny mostek termiczny (tak nawiasem mówiąc to do uniknięcia)!

• 5 weeks później...
  • 9 months później...
  • 3 weeks później...
Ja w poprzednim domu miałam dwa balkony i kompletnie nie korzystaliśmy z nich, tylko kolejna powierzchnia do sprzątania. Na kawę rano szłam do ogrodu z kuchni jak już tam ją zrobiłam, a papierosów nie palę! :lol: Także majtek i betów na balkon nie wywalam i nie miałam ochoty podglądać sąsiadów. Teraz będzie zdecydowanie bez balkonu, za to z dużym tarasem zadaszonym. Myślę, że jedyny sens balkonu, to wtedy jeśli byłby z niego jakiś ekstra widok lub bardzo mały ogród. Ale znam osobiście takich, co korzystają z balkonu, ja nawet w bloku jakoś nie miałam serca do balkonu. Niektóre domy też bardzo zyskują z balkonem, ale wiele wręcz przeciwnie. Także jest to niemała kasa i dość skomplokowane wykonanie, co widać po odpadających płytkach z balkonów wielu domów.