Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieganie

kinoman00

Recommended Posts

Chciałbym zacząć przygodę z bieganiem, bo i dla kondycji, i dla zdrowia lepiej, a i można przy tym co nieco zrzucić ;) Mam plan zacząć od treningu interwałowego, bo wydaje mi się, że w miarę najfajniej wprowadza do tematu. Jakieś wskazówki dla początkującego - czego się wystrzegać, na co zwrócić uwagę, żeby nie stracić zapału?

Chciałbym zacząć przygodę z bieganiem, bo i dla kondycji, i dla zdrowia lepiej, a i można przy tym co nieco zrzucić ;) Mam plan zacząć od treningu interwałowego, bo wydaje mi się, że w miarę najfajniej wprowadza do tematu. Jakieś wskazówki dla początkującego - czego się wystrzegać, na co zwrócić uwagę, żeby nie stracić zapału?

By zrzucić to trzeba przede wszystkim pilnować diety :). Kolejna sprawa to korelacja diety z wysiłkiem. Kolejna sprawa dobre obuwie, odpowiednie do biegania. Zaczynać warto spokojnie i śrubować stopniowo. Można włączyć siłownie lub trening w domu.

Ważne jest też ile wazysz, bo jeśli "sporo" za dużo to żeby nie obciążać stawów kolanowych proponuję zacząć od marszobiegow. Później trening w stylu 5min bieg, 5min marsz i stopniowo wydłużać te czasy. Dobre buty to podstawa - ja po pierwszym sezonie w dość tanich butach nabawilem się uporczywego bólu kolana (itbs syndrom pasa biodrowo piszczelowego - popularna kontuzja biegaczy amatorów). Po zmianie butów na lepsze problem zniknął. Co do zrzucenia kilogramów jest tak jak piszą koledzy wyżej. 30 minut biegu w średnim tempie (12 km/h) to raptem ok. 400 kcal, które zaraz po biegu częściowo uzupelnisz.

Ważne jest też ile wazysz, bo jeśli "sporo" za dużo to żeby nie obciążać stawów kolanowych proponuję zacząć od marszobiegow. Później trening w stylu 5min bieg, 5min marsz i stopniowo wydłużać te czasy. Dobre buty to podstawa - ja po pierwszym sezonie w dość tanich butach nabawilem się uporczywego bólu kolana (itbs syndrom pasa biodrowo piszczelowego - popularna kontuzja biegaczy amatorów). Po zmianie butów na lepsze problem zniknął. Co do zrzucenia kilogramów jest tak jak piszą koledzy wyżej. 30 minut biegu w średnim tempie (12 km/h) to raptem ok. 400 kcal, które zaraz po biegu częściowo uzupelnisz.

Biegając nawet 30 minut dziennie z jednym dniem dla przerwy trzymając dietę możemy spokojnie zrobić fajną redukcję. Uważam, że podstawa to dieta.

Witam,

Dieta to ok 70-75% a trening to reszta.

Sam zaczynalem od mega lekkiego "biegania" w pierwszych tyg 1 minuta biegu potem 1 marszu , w 2 tyg to samo a w nastepnych tyg zwiekszalem minuty biegu . Trening trwal zawsze ok 25-35 min a skonczylem na 4 min biegu + 1 min marszu x 6 seri . Stracilem ok 5 kg w jakies 3 miesiace i poprawilem swoja kondycje . Od 2 miesiecy wrocilem na silownie po 5 latach przerwy . :wiggle:

• 1 month później...
  • 8 months później...

Podobno warto biegać i ogólnie ćwiczyć ale najważniejsza jest motywacja oraz najlepsze co może się stać widzieć wyniki swojej pracy :spam:

Warto mieć diete oraz plan biegania przykładowo co drugi dzień biegam 5km a w piątek 10km i stopniowo powoli zwiekszać tempo

Edytowane przez finlandia
Link reklamowy

• 2 weeks później...
  • 1 month później...