Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieganie

kinoman00

Recommended Posts

Chciałbym zacząć przygodę z bieganiem, bo i dla kondycji, i dla zdrowia lepiej, a i można przy tym co nieco zrzucić ;) Mam plan zacząć od treningu interwałowego, bo wydaje mi się, że w miarę najfajniej wprowadza do tematu. Jakieś wskazówki dla początkującego - czego się wystrzegać, na co zwrócić uwagę, żeby nie stracić zapału?

kinoman00 napisał:
Chciałbym zacząć przygodę z bieganiem, bo i dla kondycji, i dla zdrowia lepiej, a i można przy tym co nieco zrzucić ;) Mam plan zacząć od treningu interwałowego, bo wydaje mi się, że w miarę najfajniej wprowadza do tematu. Jakieś wskazówki dla początkującego - czego się wystrzegać, na co zwrócić uwagę, żeby nie stracić zapału?

By zrzucić to trzeba przede wszystkim pilnować diety :). Kolejna sprawa to korelacja diety z wysiłkiem. Kolejna sprawa dobre obuwie, odpowiednie do biegania. Zaczynać warto spokojnie i śrubować stopniowo. Można włączyć siłownie lub trening w domu.

Ważne jest też ile wazysz, bo jeśli "sporo" za dużo to żeby nie obciążać stawów kolanowych proponuję zacząć od marszobiegow. Później trening w stylu 5min bieg, 5min marsz i stopniowo wydłużać te czasy. Dobre buty to podstawa - ja po pierwszym sezonie w dość tanich butach nabawilem się uporczywego bólu kolana (itbs syndrom pasa biodrowo piszczelowego - popularna kontuzja biegaczy amatorów). Po zmianie butów na lepsze problem zniknął. Co do zrzucenia kilogramów jest tak jak piszą koledzy wyżej. 30 minut biegu w średnim tempie (12 km/h) to raptem ok. 400 kcal, które zaraz po biegu częściowo uzupelnisz.

kemot_p napisał:
Ważne jest też ile wazysz, bo jeśli "sporo" za dużo to żeby nie obciążać stawów kolanowych proponuję zacząć od marszobiegow. Później trening w stylu 5min bieg, 5min marsz i stopniowo wydłużać te czasy. Dobre buty to podstawa - ja po pierwszym sezonie w dość tanich butach nabawilem się uporczywego bólu kolana (itbs syndrom pasa biodrowo piszczelowego - popularna kontuzja biegaczy amatorów). Po zmianie butów na lepsze problem zniknął. Co do zrzucenia kilogramów jest tak jak piszą koledzy wyżej. 30 minut biegu w średnim tempie (12 km/h) to raptem ok. 400 kcal, które zaraz po biegu częściowo uzupelnisz.

Biegając nawet 30 minut dziennie z jednym dniem dla przerwy trzymając dietę możemy spokojnie zrobić fajną redukcję. Uważam, że podstawa to dieta.

Witam,

Dieta to ok 70-75% a trening to reszta.

Sam zaczynalem od mega lekkiego "biegania" w pierwszych tyg 1 minuta biegu potem 1 marszu , w 2 tyg to samo a w nastepnych tyg zwiekszalem minuty biegu . Trening trwal zawsze ok 25-35 min a skonczylem na 4 min biegu + 1 min marszu x 6 seri . Stracilem ok 5 kg w jakies 3 miesiace i poprawilem swoja kondycje . Od 2 miesiecy wrocilem na silownie po 5 latach przerwy . :wiggle:

• 1 month później...
  p!nk napisał:
I jak tam postanowienia odnośnie biegania? Ja mam największe problemy z tym, że nie umiem oddychać podczas biegania i po 5 minutach już się czuję, jakbym miała płuca wypluć. Może macie jakieś porady, jak się nauczyć prawidłowo oddychać?

Moment kiedy zaczelas biegać?

• 8 months później...

Podobno warto biegać i ogólnie ćwiczyć ale najważniejsza jest motywacja oraz najlepsze co może się stać widzieć wyniki swojej pracy :spam:

Warto mieć diete oraz plan biegania przykładowo co drugi dzień biegam 5km a w piątek 10km i stopniowo powoli zwiekszać tempo

Edytowane przez finlandia
Link reklamowy

• 2 weeks później...
  • 1 month później...