Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cenna uwaga. Z relacji znajomych tak to właśnie wygląda.

Wrócę tutaj jak już będę miał kilka wizyt firm w domku z ich poradami i wycenami.

@Konsultan Viessmann.

Dziękuję za Twój udział w dyskusji i porady.

W moim pobliżu znajduje się kilka firm, których kompletnie nie znam i nie będę dzwonił do każdej z nich. Proszę zatem po polecenie, która z nich jest najlepsza.

1.

SYSTEMY GRZEWCZE BOGDAN PIETRAS

ul. Marcina Strzody 44 A

44-280 Rydułtowy

2.

WODMETAL Z.U-H Krystyna Niewelt

ul. Napierskiego 15

44-314 Radlin

3.

ROBOTERM Grzegorz Grygoruk

ul. Wołodyjowskiego 7F

44-270 Rybnik

4.

ADAM TARANCZEWSKI

ul. Saint Vallier 2/2

44-200 Rybnik

5.

P.H.U. HYDROINSTAL S.C. Z.Bartkowiak, E.Bartkowiak

ul. Tuwima 11

44-200 Rybnik

6.

TECHNIKA GRZEWCZA I SANITARNA - RASZCZYK

ul. Borki 47 A

44-200 Rybnik

?

Konkretnej firmy niestety nie mogę polecić. Mogę zapewnić jednak, że współpracujemy z firmami, które znają się na rzeczy - widzę, że wszystkie wymienione przez Ciebie, to nasze firmy partnerskie. Wszystkie oferują bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji, określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta, itd. - wspominałem o tym wyżej. Na którąkolwiek z nich się nie zdecydujesz, powinieneś być zadowolony.

Pozdrawiam!

Pozostanie mi wybór pieca oraz grzejników.

Czy są jakieś konkretne firmy, których unikać należy albo za które nie warto przepłacać ?

Edit

Na razie otrzymałem wycenę na kotły Junkersa, modele:

Acu

Smart -1-funkcyjny z zewn. zasobnikiem 120l

Acu jest modelem sprawniejszym, bardziej kompaktowym (nie posiada zewnętrznego bojlera na wodę użytkową) i taki bym chyba chciał.

Czy ta sprawność przełoży się faktycznie na oszczędności przy rachunkach czy to są pomijalne wartości i warto się nad nim zastanowić jedynie ze względu na jego kompaktowość ?

Junkers Acu ma moc 28kW.

Czy to nie jest za dużo na 140m domek w szeregówce ?

Do Konsultant Viessmann.

Jaki by Pan polecił piec Viessmanna odpowiadający parametrom Junkersa Acu ZWSB 24/28-3E ?

Edytowane przez kaeres

Znalazłem odpowiedniki:

Junkers Cerapur Acu - Viessmann Vitodens 222-F oferowany na poprzedniej stronie ale cena niestety 2x wyższa.

Jukners Cerapur Smart 14-1 + zbiornik 120l - Viessmann Vitodens 200W ze zbiornikiem 120l ale cena znów 2x wyższa od Junkersa.

Raczej się nie skuszę na Viessmanna w takim razie.

Na razie mam wyceny 4 pieców. Który polecacie ?

Viessmann Vitodens W-200 - 11200zł

De Dietrich Modulens AGC 25/V 100HL - 6500zł

Junkers Smart ZSB14-3E + 120l ST 120-5Z - 6193,51zł

Junkers Acu ZWSB 24/28-3E zasobnik 42l - 8409,06zł

Witam, ja polecam nasz kocioł Vitodens 200-W. To bardzo ciekawe urządzenie, które oprócz swoich podstawowych funkcji posiada dodatkowo możliwość podłączenia w domu do sieci i Internetu

Za pośrednictwem Internetu istnieje możliwość zdalnego sterowania/zarządzania kotłem oraz instalacją grzewczą. Korzystając z domowej sieci LAN lub WLAN oraz dedykowanej na smartfony i tablety aplikacji można sterować kotłem z dowolnego miejsca. W zależności od standardu komunikacji internetowej dla urządzenia oferowane są odpowiednie uzupełnienia: dla łącza przewodowego (LAN) Vitocom 100 LAN1 oraz łącza bezprzewodowego (WLAN) Vitoconnect 100.

Co więcej... panel energetyczny w przejrzysty sposób podaje wartości zużycia energii

Przekątna wynosząca prawie 13 centymetrów umożliwia wyświetlenie nowego panelu energetycznego, który w przejrzysty sposób informuje użytkownika o uzysku i zużyciu energii. Pokazany jest na przykład uzysk energii słonecznej przy podłączonej instalacji solarnej lub zużycie gazu na potrzeby ogrzewania i podgrzewu ciepłej wody. W przejrzysty sposób wyświetla się także aktualny stan naładowania zasobnika ciepłej wody użytkowej. Histogram pokazuje wszystkie wartości w zależności od preferencji według dnia, tygodnia miesiąca lub roku.

Grunt to łatwa obsługa - urządzenie posiada 5-calowy kolorowy wyświetlacz dotykowy regulatora Vitotronic 200

Łatwy w obsłudze regulator Vitotronic zadowala zarówno użytkownika, jak i instalatora: wyświetlane na dobrze czytelnym kolorowym wyświetlaczu dotykowym menu sterowania ma logiczną i łatwą do zrozumienia strukturę. Funkcja asystenta ułatwia pierwsze uruchomienie urządzenia po jego zainstalowaniu.

No i warunki gwarancji i serwisu również są bardzo korzystne.

Pozdrawiam!

Piecyk jest wybajerzony i nowoczesny.

Ale dla wyświetlaczyka i możliwości ustawienia zdalnego, ciężko mi się zdecydować zrezygnować np. z kina domowego z dużym LCD na ścianie albo innych bajerów na które jeszcze przyjdzie mi wydać pieniądze przy inwestycji.

Piecyk jest wybajerzony i nowoczesny.

Ale dla wyświetlaczyka i możliwości ustawienia zdalnego, ciężko mi się zdecydować zrezygnować np. z kina domowego z dużym LCD na ścianie albo innych bajerów na które jeszcze przyjdzie mi wydać pieniądze przy inwestycji.

Baaadzo rozsądne podejście.

Żeby to cudo z LCD dawało przynajmniej jakieś realne oszczędności w zużyciu gazu....

Sprawdź, ilu masz serwisantów danej marki w Twojej okolicy, ile biorą za przegląd.

Ile gwarancji i na jakich warunkach dostaniesz u danego producenta.

Różnica 2, a 5 lat może okazać się istotna.

Moźesz jeszcze zwrócić uwaglę na kotły Buderus i Immergas.

najlepszy ten bo najtańszy i ma 14kw jak wnioskuję. bojler 120l więc ok.

Junkers Smart ZSB14-3E + 120l ST 120-5Z - 6193,51zł

Nie ma co płacić 12 tyś bo w żaden sposób tego nie odzyskasz.

Czy buderus viesmann czy junkers to nie ma większego znaczenia...

to dylematy co kupic golfa, focusa czy passata.

Z tym że przy samochodach wchodzi jeszcze w grę "prestiż" a w kotłowni to nie ma żadnego znaczenia

Właśnie tak myślałem ale...SMART jest na tyle oszczędny że nie odczuję różnicy inwestując w ACU czy De Dietricha ?

Smart vs Acu.

Smart ma zbiornik 120l, mniejsza moc bo tylko 1 funkcja i do c.w.u. podgrzewa wodę w bojlerze.

Acu ma warstwowy zbiornik 42l. Efektywniejszy i daje ciepłą wodę użytkową wówczas gdy jest potrzeba więc nie marnuje energii. Jedynie cyrkulacja do c.w.u. wymusza jego pracę do podgrzania wody w rurach aby po odkręceniu kurka leciała od razu ciepła woda.

Jak wg. Was będzie lepiej ekonomicznie, a jak ergonomicznie ?

Edytowane przez kaeres

Jestem wdzięczny ale już i tak mam zawrót głowy od dotychczasowych ofert.

Odrzuciłem Viessmanny, Buderusy, Termety, Vaillanty.

Skupiłem się na Junersie SMART z bojlerem albo ACU z zasobnikiem warstwowy 42l.

Mam serwis w pobliżu więc między nimi będę wybierał.

Proszę jedynie o pomoc w wyborze między tymi dwoma.

Czy opłaca się doinwestować te 2000zł w myśl kompaktowości (wiszący kocioł bez bojlera na ziemii) oraz mam nadzieję oszczędności ?

Dość lakonicznie ale wezmę tą wypowiedź pod uwagę.

No nic, dziękuję za udział w dyskusji. Pomogła mi wielce i jeżeli nie wynikną jakieś problemy czy nowe pytania to na razie żegnam się z wątkiem.

Pozdrawiam Was serdecznie.

Jestem wdzięczny ale już i tak mam zawrót głowy od dotychczasowych ofert.

Odrzuciłem Viessmanny, Buderusy, Termety, Vaillanty.

Skupiłem się na Junersie SMART z bojlerem albo ACU z zasobnikiem warstwowy 42l.

Mam serwis w pobliżu więc między nimi będę wybierał.

Proszę jedynie o pomoc w wyborze między tymi dwoma.

Czy opłaca się doinwestować te 2000zł w myśl kompaktowości (wiszący kocioł bez bojlera na ziemii) oraz mam nadzieję oszczędności ?

Jeśli tylko to nie jest malutki domek z ciasnym pomieszczeniem na kocioł, to lepszy będzie Junkers z dużym zasobnikiem. Na zbiorniku warstwowym może oszczędzisz jakieś niepoliczalne grosze albo i nie. A przy zakupie urządzenia gotówka zostanie w kieszeni i przy korzystaniu z wanny i innych urządzeń równocześnie będzie bardziej komfortowo.

Jeszcze nie znam nikogo i nie widziałem domku/pomieszczeń gdzie miejsca by każdemu starczyło i ktoś mówił, że mógłby mieć mniejszy dom.

Zamiast kotła na ziemi wejdzie choćby kosiarka czy rower i to już jest sporo.

ACU ma przerób 21l/min (210l/10min) więc ciepłą wodą w wannie bym się nie przejmował.

Ale faktycznie, nie zaoszczędzę na niby ekonomiczniejszym kotle ACU więc muszę przemyśleć jedynie ten argument zajmowanego miejsca.

Słuchajcie, wpadła mi jeszcze jedna wycena z Viessmanna (grzejniki + kotłownia).

Piece drogie ale hydraulik (usługa) oraz grzejniki w super cenie i to wysuwa tą ofertę na czoło więc się zastanawiam.

Co można powiedzieć o Vitodens 111-W w porównaniu do Junkersów wymienionych wyżej ?