fachman19 23.08.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Montaż kominka z płaszczem to kasa dla hydraulika . Skoro odradza to jest jakiś powód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.08.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Cenna uwaga. Z relacji znajomych tak to właśnie wygląda. Wrócę tutaj jak już będę miał kilka wizyt firm w domku z ich poradami i wycenami. @Konsultan Viessmann. Dziękuję za Twój udział w dyskusji i porady. W moim pobliżu znajduje się kilka firm, których kompletnie nie znam i nie będę dzwonił do każdej z nich. Proszę zatem po polecenie, która z nich jest najlepsza. 1. SYSTEMY GRZEWCZE BOGDAN PIETRAS ul. Marcina Strzody 44 A 44-280 Rydułtowy 2. WODMETAL Z.U-H Krystyna Niewelt ul. Napierskiego 15 44-314 Radlin 3. ROBOTERM Grzegorz Grygoruk ul. Wołodyjowskiego 7F 44-270 Rybnik 4. ADAM TARANCZEWSKI ul. Saint Vallier 2/2 44-200 Rybnik 5. P.H.U. HYDROINSTAL S.C. Z.Bartkowiak, E.Bartkowiak ul. Tuwima 11 44-200 Rybnik 6. TECHNIKA GRZEWCZA I SANITARNA - RASZCZYK ul. Borki 47 A 44-200 Rybnik ? Konkretnej firmy niestety nie mogę polecić. Mogę zapewnić jednak, że współpracujemy z firmami, które znają się na rzeczy - widzę, że wszystkie wymienione przez Ciebie, to nasze firmy partnerskie. Wszystkie oferują bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji, określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta, itd. - wspominałem o tym wyżej. Na którąkolwiek z nich się nie zdecydujesz, powinieneś być zadowolony. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 24.08.2016 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Pozostanie mi wybór pieca oraz grzejników.Czy są jakieś konkretne firmy, których unikać należy albo za które nie warto przepłacać ?Edit Na razie otrzymałem wycenę na kotły Junkersa, modele:AcuSmart -1-funkcyjny z zewn. zasobnikiem 120l Acu jest modelem sprawniejszym, bardziej kompaktowym (nie posiada zewnętrznego bojlera na wodę użytkową) i taki bym chyba chciał.Czy ta sprawność przełoży się faktycznie na oszczędności przy rachunkach czy to są pomijalne wartości i warto się nad nim zastanowić jedynie ze względu na jego kompaktowość ?Junkers Acu ma moc 28kW.Czy to nie jest za dużo na 140m domek w szeregówce ? Do Konsultant Viessmann.Jaki by Pan polecił piec Viessmanna odpowiadający parametrom Junkersa Acu ZWSB 24/28-3E ? Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 26.08.2016 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Znalazłem odpowiedniki:Junkers Cerapur Acu - Viessmann Vitodens 222-F oferowany na poprzedniej stronie ale cena niestety 2x wyższa.Jukners Cerapur Smart 14-1 + zbiornik 120l - Viessmann Vitodens 200W ze zbiornikiem 120l ale cena znów 2x wyższa od Junkersa. Raczej się nie skuszę na Viessmanna w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 01.09.2016 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Na razie mam wyceny 4 pieców. Który polecacie ? Viessmann Vitodens W-200 - 11200złDe Dietrich Modulens AGC 25/V 100HL - 6500złJunkers Smart ZSB14-3E + 120l ST 120-5Z - 6193,51złJunkers Acu ZWSB 24/28-3E zasobnik 42l - 8409,06zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 01.09.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Witam, ja polecam nasz kocioł Vitodens 200-W. To bardzo ciekawe urządzenie, które oprócz swoich podstawowych funkcji posiada dodatkowo możliwość podłączenia w domu do sieci i Internetu Za pośrednictwem Internetu istnieje możliwość zdalnego sterowania/zarządzania kotłem oraz instalacją grzewczą. Korzystając z domowej sieci LAN lub WLAN oraz dedykowanej na smartfony i tablety aplikacji można sterować kotłem z dowolnego miejsca. W zależności od standardu komunikacji internetowej dla urządzenia oferowane są odpowiednie uzupełnienia: dla łącza przewodowego (LAN) Vitocom 100 LAN1 oraz łącza bezprzewodowego (WLAN) Vitoconnect 100. Co więcej... panel energetyczny w przejrzysty sposób podaje wartości zużycia energii Przekątna wynosząca prawie 13 centymetrów umożliwia wyświetlenie nowego panelu energetycznego, który w przejrzysty sposób informuje użytkownika o uzysku i zużyciu energii. Pokazany jest na przykład uzysk energii słonecznej przy podłączonej instalacji solarnej lub zużycie gazu na potrzeby ogrzewania i podgrzewu ciepłej wody. W przejrzysty sposób wyświetla się także aktualny stan naładowania zasobnika ciepłej wody użytkowej. Histogram pokazuje wszystkie wartości w zależności od preferencji według dnia, tygodnia miesiąca lub roku. Grunt to łatwa obsługa - urządzenie posiada 5-calowy kolorowy wyświetlacz dotykowy regulatora Vitotronic 200 Łatwy w obsłudze regulator Vitotronic zadowala zarówno użytkownika, jak i instalatora: wyświetlane na dobrze czytelnym kolorowym wyświetlaczu dotykowym menu sterowania ma logiczną i łatwą do zrozumienia strukturę. Funkcja asystenta ułatwia pierwsze uruchomienie urządzenia po jego zainstalowaniu. No i warunki gwarancji i serwisu również są bardzo korzystne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 01.09.2016 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Piecyk jest wybajerzony i nowoczesny.Ale dla wyświetlaczyka i możliwości ustawienia zdalnego, ciężko mi się zdecydować zrezygnować np. z kina domowego z dużym LCD na ścianie albo innych bajerów na które jeszcze przyjdzie mi wydać pieniądze przy inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.09.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Piecyk jest wybajerzony i nowoczesny. Ale dla wyświetlaczyka i możliwości ustawienia zdalnego, ciężko mi się zdecydować zrezygnować np. z kina domowego z dużym LCD na ścianie albo innych bajerów na które jeszcze przyjdzie mi wydać pieniądze przy inwestycji. Baaadzo rozsądne podejście. Żeby to cudo z LCD dawało przynajmniej jakieś realne oszczędności w zużyciu gazu.... Sprawdź, ilu masz serwisantów danej marki w Twojej okolicy, ile biorą za przegląd. Ile gwarancji i na jakich warunkach dostaniesz u danego producenta. Różnica 2, a 5 lat może okazać się istotna. Moźesz jeszcze zwrócić uwaglę na kotły Buderus i Immergas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 02.09.2016 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Na tego De Dietricha wydaje mi się, że otrzymałem bardzo dobrą ofertę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.09.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 najlepszy ten bo najtańszy i ma 14kw jak wnioskuję. bojler 120l więc ok.Junkers Smart ZSB14-3E + 120l ST 120-5Z - 6193,51zł Nie ma co płacić 12 tyś bo w żaden sposób tego nie odzyskasz.Czy buderus viesmann czy junkers to nie ma większego znaczenia...to dylematy co kupic golfa, focusa czy passata.Z tym że przy samochodach wchodzi jeszcze w grę "prestiż" a w kotłowni to nie ma żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 05.09.2016 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Właśnie tak myślałem ale...SMART jest na tyle oszczędny że nie odczuję różnicy inwestując w ACU czy De Dietricha ? Smart vs Acu.Smart ma zbiornik 120l, mniejsza moc bo tylko 1 funkcja i do c.w.u. podgrzewa wodę w bojlerze.Acu ma warstwowy zbiornik 42l. Efektywniejszy i daje ciepłą wodę użytkową wówczas gdy jest potrzeba więc nie marnuje energii. Jedynie cyrkulacja do c.w.u. wymusza jego pracę do podgrzania wody w rurach aby po odkręceniu kurka leciała od razu ciepła woda. Jak wg. Was będzie lepiej ekonomicznie, a jak ergonomicznie ? Edytowane 6 Września 2016 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 07.09.2016 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Ktoś jeszcze pomoże w wybieraniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 07.09.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Ktoś jeszcze pomoże w wybieraniu ? 1 funkcyjny kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12k + czujnik pogodowy + sterownik pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 07.09.2016 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jestem wdzięczny ale już i tak mam zawrót głowy od dotychczasowych ofert.Odrzuciłem Viessmanny, Buderusy, Termety, Vaillanty. Skupiłem się na Junersie SMART z bojlerem albo ACU z zasobnikiem warstwowy 42l.Mam serwis w pobliżu więc między nimi będę wybierał.Proszę jedynie o pomoc w wyborze między tymi dwoma.Czy opłaca się doinwestować te 2000zł w myśl kompaktowości (wiszący kocioł bez bojlera na ziemii) oraz mam nadzieję oszczędności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 07.09.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Mam Vaillanta ale ze go odrzucasz wziałbym Junkersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.09.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Czy opłaca się doinwestować te 2000zł w myśl kompaktowości (wiszący kocioł bez bojlera na ziemii) oraz mam nadzieję oszczędności ? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 08.09.2016 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Dość lakonicznie ale wezmę tą wypowiedź pod uwagę.No nic, dziękuję za udział w dyskusji. Pomogła mi wielce i jeżeli nie wynikną jakieś problemy czy nowe pytania to na razie żegnam się z wątkiem.Pozdrawiam Was serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.09.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Jestem wdzięczny ale już i tak mam zawrót głowy od dotychczasowych ofert. Odrzuciłem Viessmanny, Buderusy, Termety, Vaillanty. Skupiłem się na Junersie SMART z bojlerem albo ACU z zasobnikiem warstwowy 42l. Mam serwis w pobliżu więc między nimi będę wybierał. Proszę jedynie o pomoc w wyborze między tymi dwoma. Czy opłaca się doinwestować te 2000zł w myśl kompaktowości (wiszący kocioł bez bojlera na ziemii) oraz mam nadzieję oszczędności ? Jeśli tylko to nie jest malutki domek z ciasnym pomieszczeniem na kocioł, to lepszy będzie Junkers z dużym zasobnikiem. Na zbiorniku warstwowym może oszczędzisz jakieś niepoliczalne grosze albo i nie. A przy zakupie urządzenia gotówka zostanie w kieszeni i przy korzystaniu z wanny i innych urządzeń równocześnie będzie bardziej komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 12.09.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Jeszcze nie znam nikogo i nie widziałem domku/pomieszczeń gdzie miejsca by każdemu starczyło i ktoś mówił, że mógłby mieć mniejszy dom.Zamiast kotła na ziemi wejdzie choćby kosiarka czy rower i to już jest sporo.ACU ma przerób 21l/min (210l/10min) więc ciepłą wodą w wannie bym się nie przejmował.Ale faktycznie, nie zaoszczędzę na niby ekonomiczniejszym kotle ACU więc muszę przemyśleć jedynie ten argument zajmowanego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 13.09.2016 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Słuchajcie, wpadła mi jeszcze jedna wycena z Viessmanna (grzejniki + kotłownia).Piece drogie ale hydraulik (usługa) oraz grzejniki w super cenie i to wysuwa tą ofertę na czoło więc się zastanawiam.Co można powiedzieć o Vitodens 111-W w porównaniu do Junkersów wymienionych wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts