fotohobby 15.09.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Bardzo Wam dziękuję za te informacje. Dlaczego piszę iż to "instalator Junkersa" ma takie ceny i czy mam obowiązek ich brania. No dobrze, czy ten instalator, wrzucając to na 8% daje Ci lepsze ceny ? Podaj wycenę, ile kosztuje u niego ten kocioł, ile dany grzejnik, ile bierze za montaż kotła i grzejnika. Może po prostu wrzuć do ceneo.pl intresujące Cię podzespoły, zsumuj wszystko, jak będzie taniej to kup, a jak przyjdzie, to weź jakiegoś polecanego instalatora, który to zamontuje i tyle. Marku, któe możesz jeszcze sprawdzić to Immergas, Termet, Vaillant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 15.09.2016 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Oglądałem ceny na ceneo. Tam gdzie jest taniej to opinie o sklepie są tragiczne.Ja nie chcę się bujać z zamówieniem przez pół roku (a takie przypadki są normalne sądząc po setkach złych opinii).ŻADEN, absolutnie żaden z sklep z tych tanich nie ma sprzętu na stanie i wyrywają później z magazynów w europie.I aby utrzymać cenę to realizacja zamówienia kilka miesięcy. Zrezygnujesz to jeżeli była przedpłata to jeszcze kłopot z odzyskaniem pieniędzy.Jeżeli za pobraniem to na szczęście tracisz tylko czas. Ja go nie mam w nadmiarze. Na grzejniki otrzymałem dobre wyceny z PURMO i Viessmanna ale pod warunkiem, że będą mi montować czyli 8%.Jak mają dobre ceny na grzejniki to zaś kiepską cenę na piec i wychodzi później, że zamawiając fachmana od Viessmanna to on potrafi zakładać tylko Viessmanny bo pociska te swoje z umów z producentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 15.09.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Mogę prosić o konkretne kotły, marki, modele ? Poszukam w pobliżu. Ja akurat od pięciu lat użytkuję Immergas Victrix i złego słowa zarówno na kocioł jak i na serwis powiedzieć nie mogę. Zasobnik tylko do kotła brałem z Galmet-u bo chciałem 200L, a Immergas w zestawie proponował 160L w dobrej cenie. Nie musisz brać "pakietów", nie daj się naciągać. Nawet z watem 23% możesz znaleźć lepsze oferty niż te wynikające z usług kompleksowych, z których de facto największe korzyści wyciągnie instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 15.09.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Na grzejniki otrzymałem dobre wyceny z PURMO i Viessmanna ale pod warunkiem, że będą mi montować czyli 8%. Jak mają dobre ceny na grzejniki to zaś kiepską cenę na piec i wychodzi później, że zamawiając fachmana od Viessmanna to on potrafi zakładać tylko Viessmanny bo pociska te swoje z umów z producentami. a co znaczy, że będą ci montować te grzejniki? Zamontują wieszak,i podłączą do instalacji i odpowietrzą, czy mają na myśli wykonanie całej instalacji? A co z tym wspólnego ma kocioł (serce instalacji)? Szukaj prawdziwych fachowców, bo taki co uważa niby że potrafi zamontować i obsługiwać tylko np Viessmany, bo z tego ma tylko profit , to zwykły naciągacz i naganiacz. Jest wiele firm, które trudnią się sprzedażą elementów ogrzewania nie tylko jednej marki, z którymi współpracują instalatorzy. Idź, porozmawiaj. Jak powiesz, że chcesz robić całą instalację, to na pewno dostaniesz dobre rabaty i jeszcze polecą ci jakiegoś instalatora, który nie będzie marudził, ze coś jest innej marki niż kocioł, zasobnik itp. Edytowane 15 Września 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 15.09.2016 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Jest tak jak piszesz.Otrzymuję kompleksowe wyceny: kocioł, grzejniki, instalacja wszystkiego w jednym.A że chcą mnie skosić to dlatego drążę temat i szukam u konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.09.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Oglądałem ceny na ceneo. Tam gdzie jest taniej to opinie o sklepie są tragiczne. Ja nie chcę się bujać z zamówieniem przez pół roku (a takie przypadki są normalne sądząc po setkach złych opinii). ŻADEN, absolutnie żaden z sklep z tych tanich nie ma sprzętu na stanie i wyrywają później z magazynów w europie. I aby utrzymać cenę to realizacja zamówienia kilka miesięcy. Zrezygnujesz to jeżeli była przedpłata to jeszcze kłopot z odzyskaniem pieniędzy. Jeżeli za pobraniem to na szczęście tracisz tylko czas. Ja go nie mam w nadmiarze. Pzesadzasz.... Szukałęm kotła, znalazłem na Ceneo ofertę sklepu z Katowic, trzecia, licząc od najtańszej. Ponieważ nawet mi się do Katowic trafiło pojechać, po trzech dniach odebrałem kocioł. Podłączył mi go instalator, który robił mi podłogówkę. Pierwsze uruchomienie - bezpłatne- przez serwisanta Immergas. Ty nie szukaj u autoryzowanych sprzedawców, bo później masz sytuację, jak powyżej. Wyślij zapytanie do kilku instalatorów, że interesuje Cie kocioł 3-12kW, zasobnik, odpowiednie grzejniki i usługa montażu. Edytowane 15 Września 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 15.09.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) poszukaj normalnego instalatora, który prowadzi działalność ale nie jest powiązany z żadną marką. Wybierz kocioł, grzejniki i co tam chcesz i niech on weźmie rachunki na siebie, a tobie zrobi usługę kompleksową z 8% Vat-em. Ja tak właśnie robiłem. A kocioł do twojego domu, szukaj z mocą min. 1.9 kW i większy zasobnik do tego.(na pewno nie większy niż 3 kW minimalnej) Z wysoka mocą minimalną, będziesz miał dużo uruchomień w ciągu doby, a niektóre modele starują z wysoką mocą a potem dopiero ją obniżają i to ma wpływ na zużycie gazu. Taki np: Immergas na potrzeby C.O. startuje z niskiej mocy i potem dopiero jak jest potrzeba, to ją podnosi, tylko przy C.W.U. idzie od razu na max, ale tak maja wszystkie kociołki. Co do innych marek, to byś musiał poczytać w działach dotyczących kotła, którym jesteś zainteresowany, jakie jest ich zachowanie przy starcie i jakie typowe problemy występują nagminnie, np: ze sterowaniem i z podzespołami (np. z zaworami trójdrogowymi ) Edytowane 15 Września 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 15.09.2016 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 W jakiej realnej kwocie powinienem się zamknąć jeżeli mowa o samej kotłowni ?Piec + ew. zasobnik, szacht, materiał, sterownik pogodowy, robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.09.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 zgadzam się w pełni z tym co koledzy napisali wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.09.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Kocioł, zasobnik, sterowanie pogodowe - 5500Wkład kominowy + zestaw przyłączeniowy 1000Materiał 1000-1500 (?)Robocizna 1000-1500 (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 15.09.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 No to tak mniej więcej wyceny mam (sumując całą usługę).Widzę, że po prostu zarabiają na kotłach, a ceny za robotę mają odpowiednio niższą. Piec 6500-7000Wkład 750-1100Materiał 430-600Robocizna 900-1080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.09.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Dwie ostatnie pozycje ze znakiem zapytania, bo nie wiem, co trzeba zrobić (zresztą sie na tym nie znam)Mnie instalacja kotła kosztowała 900zł, materiał chyba 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 15.09.2016 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 poszukaj normalnego instalatora, który prowadzi działalność ale nie jest powiązany z żadną marką. Wybierz kocioł, grzejniki i co tam chcesz i niech on weźmie rachunki na siebie, a tobie zrobi usługę kompleksową z 8% Vat-em. Na tych sprawach to się zupełnie nie znam. To znaczy znajdę sobie sprzęt, jemu zlecę jego zakup w cenie netto, on mi wówczas wystawi rachunek na ten sprzęt w tej samej cenie już z doliczonym VAT 8% ? Co on z tego ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.09.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Nie ma czegoś takiego, jak zakup w cenie netto On kupuje w takiej samej cenie, ale 23% VAT mu zwrócą. Tobie sprzeda z symbolicznym narzutem i zapłaci Urzędowi tylko 8% Wiec na sprzęcie jest 15% do przodu. Plus, oczywiśćie robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 22.09.2016 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Mam zagwozdkę. W sumie to problem montera (hydraulika) ale i mojej kieszeni.Ostatnia wizyta jednego z nich i powiedział, że potrzebny będzie jeszcze sterownik do pieca.Dlaczego tylko ten ostatni (4 już z kolei) zwrócił na to uwagę i czy faktycznie tak jest, że będę musiał jeszcze sterownik do pieca kupić ?Sądziłem, że piec się ustawia, podłogówka ma swój sterownik, termostaty na grzejnikach są, sterowanie pogodowe więc po co jeszcze sterownik do pieca ? Aha, wkład kominowy. Z tworzywa czy nierdzewki ? Edytowane 22 Września 2016 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Podając wyżej cenę za kocioł podałem już ze sterownikiem, jeśli bez to możesz odliczyć 500zł. Teoretycznie bze sterownika pokojowego można się obejść, jeśli dobrze dobierzesz krzywą grzewczą w kotle. W praktyce sterownik pokojowy się przydaje - bo bierze pod uwagę także zyski słoneczne, rozpalenie kominka itp, itd.Może być najprostszy (około 150zł) albo dedykowany, rozszerzający funkcje kotła. Jak sterownik ma podłogówka ? Edytowane 22 Września 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.09.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Aha, wkład kominowy. Z tworzywa czy nierdzewki ? Do kotła kondensacyjnego bez znaczenia. Tańszy. Byle z atestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 22.09.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Podłogówka nie ma jeszcze sterownika ale proponują Viessmanna za 378zł lub SALUSA za 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 I tren sterownik będzie podłączony do czego ? Do pompy podłogówki ? Nie wiem, czy to jest najszczęśliwsze rozwiązanie, jak każde pomieszczenie będzie miało sterowanie pokojowe, a kocioł tylko pogodowe...Co się stanie, ja mu sterowniki odetną wszystkie obwody, a czujka zewnętrzna będzie mówiła, że trzeba grzać ?Będzi esie co chwila włączał, próbował grzać, i zaraz wyłączał, kiedy wzrośnie temperatura powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 23.09.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Czyli sugerujesz sterowanie podłogowe swoją drogą, a sterownik jeszcze do pieca zamontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts